Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Απολογισμός του Κέντρου διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Περισσότερους από 200 τόνους υλικού σε δομές διαμονής προσφύγων διακίνησε το Κέντρο διαχείρισης, αποθήκευσης και εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης,
που λειτουργεί ως προϊόν συνεργασίας της Περιφέρειας Αττικής και της ΓΓ Εμπορίου, κατά το πρώτο 20ήμερο της λειτουργίας του.

Πέρα από την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων στις επτά δομές εγκατάστασής τους στην Αττική, επέκτεινε ήδη τη δράση του στην Ειδομένη με την αποστολή 20 τόνων, ενώ σήμερα απέστειλε πάνω από 1.000 κουβέρτες σε στρατόπεδο φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα.

Με τον αναμενόμενο διπλασιασμό των υπαρχουσών δομών φιλοξενίας (είναι 27 και χρειάζονται ακόμη 30) θα προκύψει τεράστια αύξηση των αναγκών οι οποίες θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα.

Αυτήν τη στιγμή το Κέντρο λειτουργεί ως πηγή αναφοράς για τους υπευθύνους κάθε δομής ωστόσο δεν επαρκεί, καθώς όπως τονίζεται θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια σε είδη και σταθερό ειδικευμένο προσωπικό.

Επί του θέματος ο ουσιαστικός διαχειριστής του, αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Τομέα Χρήστος Καπάταης, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ζητά την άμεση ενεργοποίηση των δημοσίων φορέων για την αποτελεσματικότερη παροχή βοήθειας αλλά και τις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν περαιτέρω την λειτουργική δυναμική του Κέντρου.

Σημειώνει ότι πρόκειται για μια δομή, μοναδική στη χώρα οργάνωσης, εφοδιασμού, διακίνησης και γενικότερου «συντονισμού της ανθρωπιστικής προσφοράς» η οποία λειτουργεί με εθελοντές και ελάχιστους ειδικούς.

«Τέτοιοι είναι οι χειριστές ανυψωτικών - φορτωτικών μηχανημάτων οι οποίοι όμως δεν εργάζονται τις αργίες και οι ανάγκες πρέπει να καλύπτονται. Επίσης δεν είναι σταθερής παρουσίας η πολύτιμη -κατά τα άλλα- αρωγή των εθελοντών, ενώ χρειάζεται και η λειτουργία λογιστικής υπηρεσίας καθώς κόβονται κανονικά όλα τα παραστατικά των διακινούμενων φορτίων».

Σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ενημερώνει ο κ. Καπάταης, «θα προχωρήσουμε στη δημιουργία «φαρμακαποθήκης» για την παροχή φαρμακευτικής- ιατρικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες αλλά και στην ενίσχυση της λειτουργίας της από εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης θα ζητήσουμε από τον υπουργό να ενεργοποιήσει τη διεθνή συνεργασία με τους ομολόγους του για την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών. Το ίδιο θα ζητήσουμε και από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όποιον άλλο δημόσιο φορέα χρειαστεί».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, με την οποία η Περιφέρεια Αττικής συνυπέγραψε στις 4 Μαρτίου μνημόνιο συνεργασίας για τη λειτουργία του πρώτου στη χώρα Logistics κέντρου, ο κ. Καπάταης δηλώνει απόλυτα ικανοποιημένος. Επιτεύχθηκε υψηλού βαθμού ανταπόκριση από πλευράς εταιρειών με την ενεργοποίηση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης που "άνοιξε" η ΓΓΕ» σημειώνει. Ωστόσο, προσθέτει, και εδώ απαιτείται ρύθμιση απαλλαγής καταβολής ΦΠΑ 23% για τα προσφερόμενα είδη, η οποία έχει δρομολογηθεί.

Ο αντιπεριφερειάρχης ανέφερε ότι συνεχώς επεκτείνονται οι δραστηριότητες του Κέντρου ανάλογα με τις ανάγκες πχ με ψυγεία για νωπά και συσκευασμένα προϊόντα κ.α., σύμφωνα με τις απαιτήσεις των δομών φιλοξενίας και σε συνεργασία με τον αναπλ. ΥΕΘΑ ως επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης Δημ. Βίτσα.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας του Κέντρου, στις 7 Μαρτίου έχουν παραδοθεί στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας των προσφύγων Αττικής, σε Σχιστό, Λαύριο, Ν. Μάκρη, Μαλακάσα, Ελληνικό και Πειραιά, 16 φορτηγά με μέση χωρητικότητα έξι τόνων ανά φορτίο, με διάφορα υλικά πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, η χρησιμότητά του, φάνηκε από την προηγουμένη της λειτουργίας του (6 Μαρτίου), όταν χρειάστηκε άμεσα να συλλέξει, μεταφέρει και αποθηκεύσει πολλούς τόνους ειδών που είχαν συγκεντρωθεί για τους πρόσφυγες από πολίτες στο Σύνταγμα.

Τα είδη πρώτης ανάγκης συλλέγονται και προσφέρονται από τους Δήμους της Αττικής (Ν. Ιωνίας, Καισαριανής, Αγ. Δημητρίου, Περιστερίου, Χαλανδρίου, Ν. Φιλαδέλφειας- Χαλκηδόνας, Αιγάλεω, Γέρακα, Παλλήνης, Αγ. Παρασκευής, Μοσχάτου- Ταύρου, Ηλιούπολης, Βάρης- Βούλας-Βουλιαγμένης), από πλήθος πολιτών, οργανισμούς και εταιρείες.

«Το Κέντρο», επισημαίνει ο κ. Καπάταης «"έλυσε" και τα χέρια των Δήμων οι οποίοι αποστέλλουν άμεσα σε εμάς όλα τα είδη χωρίς να χρειαστεί να τα αποθηκεύσουν και να ψάξουν τα περαιτέρω. Λειτούργησε σαν από μηχανής θεός στην παρούσα επιβαρυμένη από την εξέλιξη του προσφυγικού κατάσταση».

Βεβαίως συνεχίζει, η Περιφέρεια Αττικής από την πρώτη στιγμή, τον περασμένο Οκτώβρη, έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου η περιφερειάρχης Ρένα Δούρου υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν άμεσα νομοθετικές παρεμβάσεις για να συμπληρωθεί το νομοθετικό πλαίσιο, έτσι ώστε να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος. Ένα θέμα που επανέφερε αρχές Μαρτίου, και στη συνέχεια προχώρησε στη δημιουργία του Κέντρου, ώστε όπως η ίδια υπογράμμισε «με αίσθηση ευθύνης απέναντι σε ένα εθνικό θέμα» να δοθούν «ουσιαστικές λύσεις, για την αντιμετώπιση αυτής της πολυπαραγοντικής κατάστασης».

Ολοκληρώνοντας ο κ. Καπάταης αναφέρει ότι για τη βέλτιστη και συνεχή ενημέρωση των πολιτών, υπάρχει η ειδική ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής, όπου δίνονται αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις τρέχουσες ανάγκες για είδη πρώτης ανάγκης, η οποία επικαιροποιείται συστηματικά στη βάση των αιτημάτων των κέντρων φιλοξενίας.

left.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου