Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η ζωή επιμένει, κι όποιος δεν καταλαβαίνει...

Όνειρα περικυκλωμένα από φράχτες
AP Photo/Petros Giannakouris

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η φωτογραφία ενός νεογέννητου που το πλένουν στην ύπαιθρο, δίπλα σε ένα αντίσκηνο, μέσα στις λάσπες και το κρύο.

Η μητέρα του ταξίδευε μέρες ετοιμόγεννη και

τελικά έφερε στον κόσμο το παιδί της στις 6 Μαρτίου μέσα σε μια σκηνή, στον καταυλισμό της Ειδομένης, με τη βοήθεια γιατρών.

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε 15 μέρες που γεννιέται παιδί στον καταυλισμό, ενώ πολλές ετοιμόγεννες γυναίκες έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο του Κιλκίς.


Αποκλείει βίαιη επέμβαση η κυβέρνηση



Πρόσφυγες στην Ειδομένη
Περίπου 800 πρόσφυγες έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό και μεταφέρθηκαν σε κέντρα φιλοξενίας, ωστόσο χιλιάδες άλλοι παραμένουν δίπλα στα σύνορα ευελπιστώντας ότι κάποια στιγμή θα περάσουν.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε σήμερα ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιληφθούν οι πρόσφυγες ότι η βαλκανική οδός έχει κλείσει με ευθύνη χωρών που βρίσκονται στα βόρεια και ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες πηγαίνοντας στους κοντινούς καταυλισμούς, όπου θα έχουν τη στοιχειώδη στέγη και τροφή μέχρι να ξεκαθαριστεί η κατάσταση.

Απέκλεισε, μάλιστα, το ενδεχόμενο βίαιης επέμβασης στην Ειδομένη. «Με βίαιο τρόπο δεν γίνεται. Και δεν θέλουμε και θα είναι απάνθρωπο» είπε (Mega) και πρόσθεσε: «Πρέπει να τους πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους και φυσικά το να τους πείσουμε δεν γίνεται με δακρυγόνα. Το 50% είναι γυναίκες και παιδιά».

Αναγνώρισε, πάντως, ότι δεν είναι εύκολο να πειστούν, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Στο λιμάνι του Πειραιά προσπαθούσαμε χθες επί πέντε ώρες να επιβιβάσουμε κόσμο για να τους πάμε σε καταυλισμό στον Άγιο Ανδρέα. Δεν ήθελαν να μπουν στα λεωφορεία γιατί ήθελαν να πάνε στην Ειδομένη. Δεν είναι ενημερωμένοι, υπάρχουν και τα διάφορα κυκλώματα...».

«Η Ελλάδα έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού...»

Καυστικός απέναντι στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίσθηκε σε συνέντευξή που παραχώρησε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο επικεφαλής των «Γιατρών χωρίς σύνορα» της Γερμανίας.

Ο Φλόριαν Βέστφαλ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση των προσφύγων και ιδίως των βρεφών στην Ειδομένη και καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Η Ελλάδα είναι απελπιστικά επιβαρυμένη και έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Οι άλλες χώρες μέλη της EE, συμπεριλαμβανομένης και της γερμανικής κυβέρνησης, έχουν κάνει πολύ λίγα μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν τις ελληνικές αρχές επιτόπου για την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες», τόνισε.

Το σχέδιο δράσης της Ε.Ε.


Η γλώσσα του σώματος της Αυστριακής υπουργού τα λέει όλα...
AP Photo/Virginia Mayo
Χθες στο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. εξετάστηκε η εφαρμογή των παραμέτρων του σχεδίου δράσης με την Τουρκία, επί τη βάσει των αποτελεσμάτων της συνόδου κορυφής της περασμένης Δευτέρας.

Στο πλαίσιο της συνόδου, η ελληνική πλευρά έθεσε το ζήτημα αύξησης της μετεγκατάστασης,
υπενθυμίζοντας ότι το μέτρο έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Όπως τόνισε ο Γιάννης Μουζάλας, για πρώτη φορά πολλά κράτη-μέλη, με εξαίρεση τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν και υποσχέθηκαν να αυξήσουν τον αριθμό μετεγκατάστασης. Επίσης, δεσμεύθηκαν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες της Frontex και της EASO.

Άμεση εκταμίευση 100 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα

Το ποσό των 100 εκατομμυρίων αναμένεται να εκταμιευθεί άμεσα από την Ε.Ε. για την ανθρωπιστική βοήθεια που θα σταλεί στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ήδη κινείται η διαδικασία για την υλοποίηση της απόφασης να διατεθούν 700 εκατομμύρια ως ανθρωπιστική βοήθεια στα κράτη-μέλη που υφίστανται την προσφυγική πίεση και όπου επιβάλλεται η εξασφάλιση αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.


Μπουγάδα στην Ειδομένη
Zoltan Balogh/MTI via AP
Μέχρι όμως να εξασφαλιστεί και να εκταμιευθεί το ποσό αυτό, με εντολή του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, μεταφέρθηκαν προσωρινά 100 εκ. από τον προϋπολογισμό του χαρτοφυλακίου του στο χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια Χρ. Στυλιανίδη, έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός.


Σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, παράλληλα τα 510 εκατομμύρια για τα ελληνικά εθνικά προγράμματα είναι πάντα στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, και θα πρέπει άμεσα να αρχίσουν να απορροφούνται.

Την ίδια ώρα έχουν άμεσα εγκριθεί, πάντα κατά προτεραιότητα, όλα τα αιτήματα της Ελλάδας για επείγουσα χρηματοδότηση, που σχετίζονται με το μεταναστευτικό, ύψους προς το παρόν 40 εκατομμυρίων.

«Σφραγίζονται» Αλβανία και Βουλγαρία

Σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα να αναζητήσουν εναλλακτικές διαδρομές, η Βουλγαρία ανέπτυξε ήδη στρατιωτικές δυνάμεις στα νότια σύνορά της, ενώ τη φρούρηση της συνοριογραμμής της Αλβανίας με την Ελλάδα αναλαμβάνουν από αύριο Ιταλοί καραμπινιέροι.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αμυνας της Βουλγαρίας, Νικολάι Νεντσέφ, αποκάλυψε πως «η χώρα ετοιμάζεται να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορα με την Ελλάδα για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αύξηση της μεταναστευτικής πίεσης», ενώ διεξάγονται ήδη πυκνές περιπολίες από αποσπάσματα του στρατού και της αστυνομίας στη μεθόριο και λαμβάνονται αυξημένα μέτρα.

Τα Τίρανα έκαναν δεκτό το αίτημα της Ιταλίας να αναπτυχθούν καραμπινιέροι στην ελληνοαλβανική μεθόριο για μεικτές περιπολίες με την αλβανική αστυνομία. Είναι η πρώτη φορά από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του ’40, που αναπτύσσονται στα ελληνοαλβανικά σύνορα ένοπλα ιταλικά τμήματα, επισήμαιναν πηγές στα Τίρανα.

Σύσκεψη Περιφέρειας - δημάρχων

Η Περιφέρεια Αττικής έχει συγκαλέσει σήμερα σύσκεψη με τους δημάρχους του λεκανοπεδίου, από τους οποίους αναμένεται να ζητηθεί η διάθεση χώρων για την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι θα ζητήσουν μέσω νομοθετικής ρύθμισης μεταφορά πόρων από την κεντρική κυβέρνηση, αλλά και προσλήψεις προσωπικού προκειμένου να μπορέσουν να μπορούν να εμπλακούν στην κάλυψη των αναγκών.

 Συνοπτική κατάσταση προσφυγικών ροών 11-03-2016

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου