Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Αγνώριστη σύντομα η πολιτική σκηνή στη Γερμανία - Το διπλό και... παράδοξο μήνυμα της κάλπης (ηχητικό)

Η μεγάλη είδηση δεν είναι η ενίσχυση του ακροδεξιού AfD αλλά η κατάρρευση των Σοσιαλδημοκρατών στη Σαξονία-Ανχαλτ, τόνισε ο Γ. Καπόπουλος στο κόκκινο και τις Αλεξάνδρα Χριστακάκη και Τζούλη Τσίγκα.

Στο κρατίδιο της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, το CDU μπορεί να «κράτησε» τα ηνία, χάνοντας μόλις 2,5% και το AfD να έκανε άλμα στη δεύτερη θέση με 24%, αλλά οι Σοσιαλδημοκράτες του SPD έκαναν βουτιά 11 μονάδων. Σημαντικές απώλειες επτά μονάδων είχε και το αριστερό Die Linke, που παραδοσιακά είναι ισχυρό στα πρώην ανατολικά κρατίδια.

Οι αλλαγές που καταγράφηκαν στις αναμετρήσεις των τριών κρατιδίων, δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό η επόμενη ομοσπονδιακή Βουλή να είναι, μετά τις εκλογές του 2017, τουλάχιστον εξακομματική ή επτακομματική, με:
  1. CDU - Χριστιανοδημοκράτες
  2. CSU - Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας (σήμερα «συνιστώσα» του CDU) εάν τελικά γίνει ανεξάρτητο κόμμα
  3. SPD - Σοσιαλιστές
  4. Φιλελεύθεροι (επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το CDU χωρίς να φτάσουν στην άκρα δεξιά πρόταση του AfD)
  5. AfD - Ακροδεξιά αντιμεταναστευτική και αντι-ευρωπαϊκή προσέγγιση (επιδιώκει επίσης επιστροφή στο μάρκο)
  6. Πράσινοι
  7. Die Linke - Αριστερά
«Η πολιτική της Γερμανίας που για χρόνια ήταν στην ουσία τρία κόμματα, θα είναι αγνώριστη. Το τι μπορεί να συμβεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε θετική ή αρνητική κατεύθυνση, κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει».

Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχει και άλλο μήνυμα, καθώς «υπάρχουν τρεις τοπικές κυβερνήσεις: με επικεφαλής το SPD στη Ρηνανία-Βεστφαλία, τους Πράσινους στη Βάδη-Βυρτεμβέργη και ο ευρύς συνασπισμός CDU-SPD στη Σαξονία-Ανχαλτ: και οι τρεις διατηρούν την εξουσία, και οι τρεις είχαν υποστηρίξει τη Μέρκελ στο προσφυγικό.

Καταγράφεται δηλαδή το παράδοξο να επιβραβεύονται οι υποψήφιοι των Σοσιαλιστών και των Πράσινων που στήριξαν τη Μέρκελ στο προσφυγικό, την ώρα που η καγκελάριος έχει πρόβλημα με το κόμμα και την παράταξή της...

Ακούστε:

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου