Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

H διαφθορά βάζει... φωτιά

του Νίκου Σβέρκου


Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη Δικαιοσύνη πραγματοποιείται αύριο το απόγευμα, έχοντας αναβληθεί για μία εβδομάδα λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στις Βρυξέλλες.


Η αναβολή αυτή, όμως, δεν σήμανε και την «περιθωριοποίηση» της όλης συζήτησης, η οποία συνοδεύτηκε με πλήθος καταγγελιών για τις σχέσεις ισχυρών επιχειρηματικών συμφερόντων με κορυφαίους πολιτικούς παράγοντες.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, επιθυμεί αύριο να τελειώσει «μια και καλή» η συζήτηση για το ποιοι διατηρούσαν ή συνεχίζουν να διατηρούν προνομιακές σχέσεις, επιχειρώντας να υψώσουν εμπόδια στη δικαστική διερεύνηση σοβαρών υποθέσεων. Και σε αυτό το πεδίο αναμένεται να κατονομαστούν συγκεκριμένοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων.


Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να εμφανίσει την κυβέρνησή του ως «τη μοναδική που έχει την πολιτική βούληση να βάλει τάξη στο δυσώδες τοπίο της διαφθοράς και της διαπλοκής», κατά τα λεγόμενα συνεργατών του.

Αρχικά υπάρχει η πολυσχιδής υπόθεση Βγενόπουλου, που αποτέλεσε την αφορμή για τη μεγάλη αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και εντύπων του ΔΟΛ, με τους δυο τελευταίους «παίκτες» να υιοθετούν καταγγελίες κατά του αναπληρωτή υπουργού για τη Διαφθορά, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η συγκεκριμένη υπόθεση δεν πρόκειται για «μια υπόθεση που αφορά τον κ. Βγενόπουλο», αλλά «την αρχειοθέτηση μιας υπόθεσης που αφορά τον κ. Βγενόπουλο». Η συγκεκριμένη αποστροφή χρησιμοποιήθηκε ως απάντηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο, όταν το περιοδικό «Επίκαιρα» ανέδειξε επιστολές του πρώην υπουργού Νίκου Σηφουνάκη προς τη Φώφη Γεννηματά και του πρώην προέδρου της προανακριτικής επιτροπής για το Βατοπέδι, Δημήτρη Τσιρώνη, προς τον πρόεδρο της Βουλής.

Κοινό συμπέρασμα των επιστολών ήταν ότι υπήρξε «ασυλία» προς τον Ανδρέα Βγενόπουλο για τις διαφόρων ειδών δικαστικές υποθέσεις του, ενώ και ο ίδιος ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιβεβαίωσε ότι συναντήθηκε με τον ισχυρό επιχειρηματία.

Οι καταγγελίες του ΔΟΛ

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι τα έντυπα του ΔΟΛ, που ανέδειξαν τις καταγγελίες της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη και η άμεση «ενεργοποίηση» του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Πέραν αυτού, ο ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης και της επιτροπής «πόθεν έσχες» της Βουλής αναφορικά με τα δάνεια που ελάμβανε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» (22/03/2016), «προβληματικά στοιχεία φαίνεται να προκύπτουν και από τον έλεγχο που διενεργήθηκε στα φορολογικά δεδομένα του επιχειρηματία» Σταύρου Ψυχάρη, καθώς «οι ίδιες πληροφορίες φέρουν ένα εξίσου μεγάλο ποσό, της τάξης τουλάχιστον των 80 εκατ. ευρώ, να μη δικαιολογείται από τα υπό εξέταση δεδομένα».

«Προβληματικά» είναι πάντως, ως γνωστόν, και τα δάνεια που ελάμβαναν τα άλλοτε «μεγάλα κόμματα». Τα σχετικά ποσά ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, ενώ τα πορίσματα για τις προϋποθέσεις παροχής δανείων βρίσκονταν για χρόνια στα «αζήτητα».

Όσον αφορά δε την ηγεσία της Ν.Δ., εκείνη φέρεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της κυβέρνησης, να επιχειρεί να αποστασιοποιηθεί. «Είναι όμως πλέον αργά», επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, ενώ το σκέλος που αφορά τη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι έχει μακρύτερες «ουρές». Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη έμμεση αναφορά του υφυπουργού Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ, στον Χαράλαμπο Αθανασίου.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο φέρεται να έχει συλλέξει στοιχεία σχετικά με «νυχτερινές» τροπολογίες, που έρχονταν για ψήφιση στη Βουλή επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οι συγκεκριμένες τροπολογίες είχαν σαφείς αποδέκτες και «ευνοημένους», φαίνεται να έχουν συμπεράνει συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι σχηματίζουν ακόμα τον συγκεκριμένο φάκελο προς τον πρωθυπουργό. Τα δε πρόσφατα ρεπορτάζ για επαγγελματικές σχέσεις μεταξύ των κατηγορούμενων για εκβιασμό «δημοσιογράφων» με τη Ν.Δ. θα αποτελέσουν ακόμα μια αφορμή για ολομέτωπη επίθεση του πρωθυπουργού στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει και να συγκρίνει το έργο της δικής του κυβέρνησης με το αντίστοιχο των προηγούμενων κυβερνήσεων γύρω από τις λίστες με πιθανούς φοροφυγάδες. Ως πρόσθετο στοιχείο αποτελεσματικότητας της δικής του θέλησης θα εμφανίσει ο πρωθυπουργός τη διαθεσιμότητα 30 φορολογουμένων που βρίσκονται στη λίστα Μπόργιανς, οι οποίοι έχουν ζ ητήσει ήδη να τους καταλογιστεί ο σχετικός φόρος.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου