Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Πέντε ελληνικά γεωπάρκα στον παγκόσμιο χάρτη της Unesco

Κάτι νέο γεννιέται στην Ελλάδα των κρίσεων.

Δεκάδες νέοι φοιτητές και φοιτήτριες πολυτεχνικών και πανεπιστημιακών σχολών από όλη την επικράτεια πλημμύρισαν το αμφιθέατρο του υπουργείου Εξωτερικών για να κρατήσουν σφιχτά το δίκτυο προστασίας και προβολής που "άπλωσε" η Unesco εντάσσοντας πέντε πολύτιμες περιοχές της χώρας μας στα "παγκόσμια γεωπάρκα" της.

Το γεγονός της καταλυτικής νεανικής παρουσίας αναδεικνύει ως ιδιαίτερα ενθαρρυντικό η Ελληνική Εθνική Επιτροπή για την Unesco, που παρουσίασε το νέο αυτό πρόγραμμα του Οργανισμού, το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Γενική Διάσκεψη της Unesco, στις 17 Νοεμβρίου 2015, στο Παρίσι.

Το αμφιθέατρο Κρανιδιώτη ήταν ασφυκτικά γεμάτο, με φοιτητές και φοιτήτριες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας, από τις πολυτεχνικές σχολές και τα πανεπιστήμια της Πάτρας, της Κρήτης, των Ιωαννίνων, της Πελοποννήσου, της βόρειας και της αιγαιοπελαγίτικης Ελλάδας. Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων, Γεωπόνων, Γεωλογίας, Φυσικής κ.ά.

Αυτά είναι τα 5 σημεία της χώρας που διαθέτουν ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά και αναγνωρίστηκαν διεθνώς ως "παγκόσμια γεωπάρκα Unesco":
1. Όλο το νησί Λέσβος, με το σημαντικό γεωμνημείο της, το απολιθωμένο δάσος (ένα από τα τέσσερα ιδρυτικά γεωπάρκα της Ευρώπης). Μια διπλή παγκόσμια αναγνώριση του εμβληματικού νησιού του Αιγαίου, που και οι κάτοικοί του αναδείχθηκαν φέτος διεθνή πρότυπα αλληλεγγύης προτεινόμενοι για το Νόμπελ Ειρήνης. 
2. Η περιοχή του Ψηλορείτη, στην Κρήτη. 
3. Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Βίκου - Αώου, στην Ήπειρο. 
4. Το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού, στην Πελοπόννησο. 
5. Η περιοχή της Σητείας, στην Κρήτη.
Η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς οι πέντε περιοχές της χαρακτηρίσθηκαν ήδη "παγκόσμια γεωπάρκα Unesco", με ένα πρόγραμμα του Οργανισμού στο οποίο εντάσσονται συνολικά 120 γεωπάρκα σε 33 χώρες παγκοσμίως. Πρόκειται για υπέροχα τοπία, με επιστημονική αξία αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα.

" Η χώρα μας βρίσκεται στην πρωτοπορία, ελάχιστες χώρες στον κόσμο έχουν τόσα γεωπάρκα", υπογράμμισε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Δίκτυου Γεωπάρκων, διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, καθηγητής Νίκος Ζούρος, με μεγάλη συμβολή στη δημιουργία αυτού του προγράμματος της Unesco.

Χαρακτήρισε την ένταξη αυτή ως "κλειδί" που θα ξεκλειδώσει τη βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου, σύμφωνα με τις αρχές της αειφορίας και του σεβασμού στο περιβάλλον και στην πολιτιστική κληρονομιά.

"Ανοίγει ένα παγκόσμιο δίκτυο και απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους" είπε ο κ. Ζούρος και επισήμανε ιδιαίτερα την προσέλκυση των νέων επισκεπτών και επιστημόνων όχι μόνο στην ημερίδα αλλά και στον χώρο των γεωπάρκων, από όλο τον κόσμο, όπως φοιτητές από την Ιαπωνία, που πήγαν στη Λέσβο για μελέτη της γεωπολιτιστικής μας κληρονομιάς, επιστήμονες από την Αργεντινή και τη Βραζιλία, που βρέθηκαν πρόσφατα στα Καλάβρυτα, όπως ενημέρωσε ο δήμαρχος της περιοχής, μετά τον χαρακτηρισμό του Εθνικού Πάρκου Χελμού - Βουραϊκού ως παγκόσμιου γεωπάρκου Unesco κ.ά.

Η διεθνής εμβέλεια του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου των παγκόσμιων γεωπάρκων, το μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που έχουν και οι προοπτικές ανάπτυξης που προδιαγράφουν τα καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικά στις σκέψεις, στους στόχους και στα προγράμματα των νέων.

Ένα όραμα που σκιαγράφησαν με τις επισημάνσεις τους οι νέοι και οι νέες που έσπευσαν να ανταποκριθούν σε αυτή την ανοιχτή εκδήλωση - ημερίδα, για την οποία ενθαρρυντικό στοιχείο ήταν και η χορήγηση βεβαίωσης παρακολούθησης.

Στις μοναδικές ευκαιρίες που ανοίγονται για τις συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναδειχθούν σε εναλλακτικούς προορισμούς, με ταυτόχρονη τόνωση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά κυρίως την προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco Μαρία Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου - Τζιτζικώστα. "Προωθούμε τη διαμόρφωση νέας τουριστικής και επενδυτικής κουλτούρας", υπογράμμισε, "στο πλαίσιο της οποίας παίζει σημαντικό ρόλο η ανάδειξη της περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς."

Από την κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εξωτερικών καθηγητής Δημήτρης Μάρδας τόνισε ότι τα γεωπάρκα αποτελούν ένα πολύ σημαντικό υποσύνολο της πολιτικής, που μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τουρισμού, επισημαίνοντας την προτεραιότητα της εξεύρεσης πόρων για την προώθηση τέτοιων δράσεων.

Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Ηλίας Ξανθάκος ανέφερε ότι πρόκειται να δημοσιοποιηθούν δράσεις προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των γεωπάρκων και στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ανάλογων υποδομών για την ανάπτυξη ήπιων μορφών τουρισμού και ερευνητικών δραστηριοτήτων σε αυτές τις περιοχές.

Στη δημιουργία καινοτόμων επενδύσεων, ώστε να μπορέσουμε να κρατήσουμε στον τόπο μας νέους ανθρώπους μέσα από αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Ιωάννης Πλακιωτάκης.

Ενδιαφέροντα στοιχεία και προτάσεις για περαιτέρω αξιοποίηση παρουσίασαν όλοι οι εκπρόσωποι από τα πέντε "παγκόσμια γεωπάρκα Unesco", της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, από τις Περιφέρειες και τους δήμους που φιλοξενούνται, ο εκπρόσωπος του Γεωπάρκου Τροόδου Κύπρου Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου καθώς και ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημοσθένης Μουντράκης κ.ά.

Έτα Βασιλείου

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου