Τρίτη 26 Απριλίου 2016

"Το μεγαλύτερο βραβείο μου είναι ότι έγινα τα μάτια αυτών των ανθρώπων" @ 16 φωτογραφίες άξιες για Πούλιτζερ

της Πόλυς Κρημνιώτη

"Το μεγαλύτερο βραβείο μου είναι ότι έγινα τα μάτια αυτών των ανθρώπων" είπε ο Γιάννης Μπεχράκης όταν ρωτήθηκε για τη βράβευσή του με το Πούλιτζερ.

Ο διεθνούς φήμης φωτογράφος, επικεφαλής της ομάδας του Reuters για την Ελλάδα και την Κύπρο που, μαζί με τους Έλληνες συνάδελφους του Άλκη Κωνσταντινίδη και Αλέξανδρο Αβραμίδη βραβεύτηκαν από κοινού με τους New York Times στην κατηγορία της φωτογραφίας «Breaking News» (Έκτακτης Επικαιρότητας), για τη φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, βρέθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής για την παρουσίαση της εκδήλωσης "Οι επτά λόγοι του Ιησού στο Σταυρό" του Γιόζεφ Χάϋντ.

Εκατόν είκοσι φωτογραφίες του "συνομίλησαν" με τη μουσική του Χάϋντ διαμέσου του πιανίστα Νίκου Λαάρη, ενώ ο ίδιος διάβαζε αφηγήσεις προσφύγων, αναδεικνύοντας "την ομορφιά της μουσικής και το δράμα των ανθρώπων" όπως είπε.

"Είμαι φωτογράφος, δεν είμαι καλλιτέχνης παρ' ό,τι μου αρέσει πολύ η τέχνη. Είμαι τα μάτια σας" πρόσθεσε ο γνωστός φωτογράφος τονίζοντας ότι ως όρο -προκειμένου να συμμετάσχει στη συναυλία- έθεσε να διατεθούν για έναν σκοπό τα έσοδά της. Θα διατεθούν στους "Γιατρούς χωρίς σύνορα" στις αποστολές των οποίων συμμετέχει εδώ και χρόνια ο ίδιος, αποτυπώνοντας τον ανθρώπινο πόνο και επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει το ανθρώπινο δράμα όπου γης.

"Τα χρήματά σας θα πιάσουν τόπο" διαβεβαίωσε ο Γιάννης Μπεχράκης και συμπλήρωσε: "Η ζωή είναι πολύ φτηνή, όταν μπορείς με 5 ευρώ να αγοράσεις πέντε ισοθερμικές κουβέρτες, να σώσεις μια ζωή" τόνισε για να προσθέσει πως "το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η ζωή δεν θα μάθει ποτέ ποιός την έσωσε".

Την ώρα που έλεγε αυτά στο Μέγαρο Μουσικής, ο γνωστός φωτογράφος συνέχερε από την προσωπική του σελίδα στο facebook τους δύο συναδέλφους του: "Το να παίρνεις ένα Πούλιτζερ από μόνο του είναι μεγάλη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς σου. Το να το μοιράζεσαι με δυο είτε
κυριολεκτικά είτε μεταφορικά μαθητές σου, τον Άλκη Κωνσταντινίδη και τον Αλέξανδρο Αβραμίδη, έχει αξία πέρα από κάθε αναγνώριση. Μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου για την αφοσίωση και σκληρή δουλειά"!

Για τη βράβευση των τριών ελλήνων φωτογράφων ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

"Η απονομή του Βραβείου Pulitzer σε τρεις Έλληνες φωτογράφους αποτελεί μέγιστη επιτυχία και αναγνώριση της δουλειάς τους, η οποία θα αποτελεί κόσμημα και παράδειγμα για την ελληνική δημοσιογραφία και φωτογραφία.

Με την αδιάλειπτη μα και ευαίσθητη αφήγηση του προσφυγικού δράματος μέσα από τους φακούς τους, οι τρεις βραβευμένοι Έλληνες φωτογράφοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την εξελισσόμενη στο Αιγαίο προσφυγική κρίση, αλλά και στην αναγνώριση των προσπαθειών του ελληνικού λαού και της διεθνούς κοινωνίας των πολιτών για την ανακούφιση των προσφύγων.

Για τη συμβολή τους αυτή και για την επιτυχία τους θα ήθελα να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ θερμά".

η Αυγή

*** * ***


Ήταν Δεκέμβριος του 2015 όταν η βρετανική εφημερίδα Guardian αποφάσισε να ξεχωρίσει έναν Έλληνα για το βλέμμα του. Το βραβείο Πούλιτζερ που δόθηκε στον φωτογράφο του Reuters Γιάννη Μπεχράκη, επικεφαλή του φωτογραφικού τμήματος για την Ελλάδα και την Κύπρο, και την ομάδα του επιβεβαιώνει το κριτήριό της.

Η φωτογραφική κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στην Ευρώπη έφερε το εμβληματικό βραβείο Πούλιτζερ στον Γιάννη Μπεχράκη και τους Άλκη Κωνσταντινίδη, Michael Dalder, Srdjan Zivulovic, Bernadett Szabo, Αλέξανδρο Αβραμίδη, Stoyan Nenov και Laszlo Balogh για τον ανθρώπινο αλλά και δημοσιογραφικό στην καταγραφή του τρόπο που απαθανατίζουν μια ανθρωπιστική κρίση, όμηρο μιας πολιτικής και διπλωματικής ατζέντας.

“Καλύπτω τις ιστορίες των προσφύγων και των μεταναστών για περισσότερα από 25 χρόνια, όμως φέτος ήταν διαφορετικά: οι πρόσφυγες έρχονται στη χώρα μου” είχε πει ο Γιάννης Μπεχράκης στη Guardian.

"Πέρυσι ήμουν στα σύνορα της Τουρκίας, στο Σουρούκ φωτογραφίζοντας τους χιλιάδες Κούρδους που εγκατέλειπαν το Κομπάνι. Φέτος στη Λέσβο ένας από εκείνους με αναγνώρισε. ‘Τα κατάφερα φίλε μου, τα κατάφερα’, μου είπε”, σχολίασε στην εφημερίδα."Η μεγαλύτερη μάχη ήταν η συναισθηματική” προσθέτει.

Σε μία λήψη του Γιάννη Μπεχράκη ένα δελφίνι καλωσορίζει τους ξεριζωμένους Σύρους. Σε άλλες η ανθρωπιά εξαιρείται. Στη συνέντευξη του στη Guardian ο Μπεχράκης μιλάει για την ευγνωμοσύνη του απέναντι στους εθελοντές που αποδεικνύουν ότι “υπάρχει ακόμη ανθρωπιά” και μιλάει για τις τύψεις του. Για τις νύχτες που δεν μπορούσε να κοιμηθεί γιατί ένοιωθε “ένοχος που δεν μπορούσα να κάνω κάτι παραπέρα να βοηθήσω”.

Αυτές είναι οι φωτογραφίες που συγκλόνισαν:
















cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου