Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Τα καλά νέα μάς φτιάχνουν τη μέρα

της Αφροδίτης Τζιαντζή

«Τα κακά νέα ταξιδεύουν γρήγορα» λέει μια παροιμία, κάτι που ισχύει στη νιοστή για τα ΜΜΕ που κατακλύζονται από ειδήσεις οι οποίες κυμαίνονται μεταξύ αρνητικότητας,
τρόμου και κατάθλιψης:

Επιστημονικές έρευνες επιμένουν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά πιο έντονα στις αρνητικές ειδήσεις και σωρεία δημοσιευμάτων ερμηνεύουν τους λόγους που «τα κακά νέα κυριαρχούν στα ΜΜΕ».

Ωστόσο μια νέα ανερχόμενη τάση ανταγωνίζεται τη βιομηχανία των αρνητικών ειδήσεων.

Πρόσφατη δημοσιογραφική έρευνα σε συνεργασία με τη εφημερίδα Ηuffington Post απέδειξε ότι παρακολουθώντας μόλις 3 λεπτά αρνητικών ειδήσεων το πρωί αυξάνονται κατά 27% οι πιθανότητες να πάει η μέρα ανάποδα ώς και 8 ώρες αργότερα.

Αντίθετα το 88% όσων διάβασαν ή παρακολούθησαν μια δημιουργική και εμπνευσμένη ιστορία είχαν μια θετική ημέρα.

To βρετανικό Positive News, πρώην εφημερίδα και νυν περιοδικό που εκδίδεται ηλεκτρονικά και σε τριμηνιαία έντυπη συνδρομητική έκδοση, συνδυάζει την «εποικοδομητική δημοσιογραφία», όπως την αποκαλεί, με «ποιοτικό ρεπορτάζ που επικεντρώνει στις προοδευτικές δυνατότητες».

Επιπλέον είναι ο πρώτος παγκόσμιος δημοσιογραφικός συνεταιρισμός που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά μέσω του «crowdfunding» ή αλλιώς της πληθοχρηματοδότησης.

Η 22άχρονη πορεία του Positive News ανακόπηκε προσωρινά πέρσι, όταν η εφημερίδα αντιμετώπισε μεγάλη κρίση υποχρηματοδότησης.

Ωστόσο η συντακτική ομάδα αποφάσισε να το πάρει θετικά, όπως υπαγορεύει η ονομασία του εντύπου.

Ξεκίνησαν την καμπάνια «οwn the media» (οικειοποιήσου τα ΜΜΕ) κάνοντας τους αναγνώστες τους μετόχους και συνεταίρους.

Ξεπέρασαν τον στόχο τους συγκεντρώνοντας 263.000 λίρες (326.000 ευρώ) από 1.526 αναγνώστες, δημοσιογράφους και υποστηρικτές από 33 χώρες.

Συντάκτες και αναγνώστες είναι συν-ιδιοκτήτες του περιοδικού, πλέον, εντύπου και έχουν λόγο στο περιεχόμενο.

Το πρώτο τεύχος υπό τη νέα συνεταιριστική μορφή έχει θέματα από τον αγώνα των γυναικών του Πακιστάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα μέχρι την οικονομία του μοιράσματος και την ενίσχυση της δημοκρατίας στην ψηφιακή εποχή.

Στόχος του περιοδικού είναι να επεκτείνει το δίκτυο συνεταιριστών-αναγνωστών και υποστηρικτών σε 10.000 σε όλο τον κόσμο, εκδίδοντας «συνεταιριστικά μερίσματα».

Το περιοδικό το βρίσκετε στο www.positive.news, πολλαπλασιάζοντας τις πιθανότητες να έχετε μια δημιουργική μέρα.

efsyn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου