Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Οι «Ρομπέν του ξύλου» στα χνάρια της ΒΙΟ.ΜΕ. - Ενωμένοι, με τη στήριξη της κοινωνίας

Το πρόσφατο «λουκέτο» των καταστημάτων της αλυσίδας «Ηλεκτρονική Αθηνών», εξαιτίας του οποίου μένουν χωρίς δουλειά επιπλέον 450
εργαζόμενοι, έφερε ξανά στο προσκήνιο τις δραματικές συνέπειες της συνεχιζόμενης ύφεσης στη διαρκώς συρρικνούμενη ελληνική αγορά εργασίας θέτοντας, ξανά, βασικά ερωτήματα επιβίωσης για τους απασχολουμένους και τους ανέργους: Υπάρχει λύση - «αντίδοτο» απέναντι στην κρίση και στα μνημόνια;

Μπορούν διαφορετικής αντίληψης και δομής εταιρικά σχήματα, χωρίς εργοδοσία, να σταθούν ικανά να επιβιώσουν και να προσφέρουν αξιοπρεπή εργασία και μισθό;

Είναι δυνατόν τα συστατικά της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας να ξεπεράσουν τα προβλήματα της επεκτατικού, ακραίου νεοφιλελευθερισμού;

Μέσα από το παράδειγμα της ΒΙΟ.ΜΕ., η απάντηση είναι «ναι» και, όπως φαίνεται, το αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο - πρότυπο παίρνουν σαν παράδειγμα και άλλοι εργαζόμενοι οι οποίοι έφτασαν -ή και τα ξεπέρασαν- τα όρια της ανεργίας, όταν οι πάλαι ποτέ αδιαμφισβήτητοι εργοδότες τους σταμάτησαν να έχουν το κέρδος της υπεραξίας από τα παραγόμενα προϊόντα, είτε λόγω της κρίσης, είτε λόγω κακοδιαχείρισης.

Ενα από τα διαφαινόμενα «πνευματικά τέκνα» της ΒΙΟ.ΜΕ. είναι το υπό διαμόρφωση αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα των «Ρομπέν του ξύλου». Η επιχείρηση κατεργασίας και επεξεργασίας ξύλου, της οποίας τα μέσα παραγωγής ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν παίρνοντας την κατάσταση στα χέρια τους, ανήκε μέχρι τις αρχές του 2016 στους Παγουρά - Παπαδόπουλο. Ομως, η πορεία της επιχείρησης ήταν τέτοια που στις αρχές Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μετά από μια πενταετία γεμάτη προβλήματα, το προσωπικό της… έβαλε τους ιδιοκτήτες να υπογράψουν την απόλυση τους!

Ενωμένοι, με τη στήριξη της κοινωνίας

«Εργαζόμενοι οι οποίοι ήδη είχαμε προχωρήσει σε αγωγή σε βάρος της ιδιοκτησίας, αλλά και συνάδελφοι οι οποίοι είχαν παραμείνει στην επιχείρηση, πραγματικά πιστέψαμε ότι μπορούμε ενωμένοι να κάνουμε πολλά και πήραμε την απόφαση να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», αναφέρει στην «Εποχή» ο Σταύρος Δουβίκας, ένας εκ των 10 εργαζομένων που επιχειρούν να διαμορφώσουν αυτό το νέο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα στην Βέροια, των «Ρομπέν του ξύλου».

Από φέτος τον Ιανουάριο και μετά, με τη στήριξη των αλληλέγγυων της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο, μέσα από τακτικές, σε εβδομαδιαία βάση, συνελεύσεις, έθεσαν τις βάσεις για να πάρουν τα μέσα παραγωγής της εταιρείας στα χέρια τους και, σύντομα, θα είναι έτοιμοι να παράξουν προϊόντα, με στόχο όχι το υπερκέρδος ενός «κλασικού» αφεντικού, αλλά την επίτευξη του ζητούμενου για κάθε απασχολούμενο, δηλαδή μισθών, έστω και χαμηλών, οι οποίοι θα τους δώσουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν.

Στο πλαίσιο αυτό, φυσικά, όφελος θα έχει και η κοινωνία. Αυτό, επειδή τα προϊόντα τα οποία σε λίγο καιρό θα βγουν στην αγορά, θα είναι πιο ανταγωνιστικά, αφού το αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα δεν θα επιδιώξει το υπερκέρδος αλλά αμοιβές μόνο για αυτούς που έχουν τα μέσα παραγωγής στα χέρια τους, δηλαδή τους εργαζομένους.

«Γίναμε μέσα από όσα ζήσαμε όλοι μας μια γροθιά. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε και σε αυτά τα βήματα έχουμε ανάγκη να έχουμε δίπλα μας την κοινωνία, τους αλληλέγγυους. Σύντομα θα καταθέσουμε το καταστατικό μας, για ΚΟΙΝΣΕΠ, στο υπ. Εργασίας και στις 23 Απριλίου, θα κάνουμε ανακοινώσεις στην Αθήνα, στο κάλεσμα που ήδη έχουν κάνει, σε συγκέντρωση που θα γίνει στο Παγκράτι», αναφέρει ο κ. Σ. Δουβίκας και επισημαίνει: «ζητάμε από την κυβέρνηση να στηρίζει τα αυτοδιαχειρόμενα σχήματα. Να μας στηρίξει και να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται με τις οφειλές που είχε το προηγούμενο σχήμα, με την προηγούμενη ιδιοκτησία. Είναι ζωτικής σημασίας για εμάς να αρχίσουμε την παραγωγή και, όπως έγινε με την ΒΙΟ.ΜΕ., αυτά τα σχήματα μπορούν να δώσουν απαντήσεις στην κρίση. Να μας στηρίξει η κυβέρνηση, η πολιτεία, με αυτό τον υγιή τρόπο να έχουμε εμείς αλλά και όσοι ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα μισθό και ζωή».

«Φάρος» η ΒΙΟΜΕ

Όπως με τους «Ρομπέν του ξύλου», έτσι και για πολλούς ακόμη εργαζομένους, «φάρο» για τα επόμενα βήματα, «φωτεινό» παράδειγμα, αποτελεί η ΒΙΟ.ΜΕ. Το συγκεκριμένο αυτοδιαχειριζόμενο σχήμα, όπως εξελίχθηκε μετά την επίσχεση του εργοστασίου από τους εργαζομένους την περίοδο Σεπτεμβρίου 2011 - Σεπτεμβρίου 2012, έχει από τις αρχές του 2013 φτάσει να αποτελεί το κεντρικό θέμα ντοκιμαντέρ και να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κόσμου της εργασίας τόσο εντός, όσο και εκτός ελληνικών συνόρων.

Αλλωστε και οι ίδιοι εργαζόμενοι της ΒΙΟ.ΜΕ., όπως τονίζει στην «Εποχή» ο κ. Δημήτρης Κουματσιούλης, «δεν θέλουν μια αλλά πολλές ΒΙΟΜΕ». Το αυτοδιαχειριζόμενο εγχείρημα, με τη μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ, ήδη «μετρά» περίπου 3 χρόνια ζωής και το ζητούμενο, με δυσκολίες, με αγώνα και προσπάθεια, δηλαδή μισθοί, χαμηλοί μεν αλλά ικανοί να μη σταλεί στο περιθώριο της κοινωνίας το προσωπικό της ΒΙΟ.ΜΕ., που λειτουργεί με ισότιμους όρους, μέσα από τη διαδικασία συνελεύσεων και συλλογικών αποφάσεων, φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Στην προσπάθεια που ήδη καταβάλλεται, αναφέρει ο κ. Κουματσιούλης, η κοινωνία βοηθά. «Πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση για το εργατικό δίκαιο, για δικαίωμα στη ζωή, στην αξιοπρέπεια, σε ένα μισθό», αναφέρει και θυμίζει ότι τίποτα δεν έγινε στην τύχη για να σταθεί το πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στην Ελλάδα.

Στην αρχή, αναφέρει, «πήραμε τεχνογνωσία από αντίστοιχα σχήματα της Αργεντινής, όπως της Zanon». Στη συνέχεια, αποφασίσαμε συλλογικά ότι, μετά το «τέλος εποχής» της ΒΙΟ.ΜΕ., όπως την ξέραμε πριν περάσει στο στάδιο της αυτοδιαχείρισης, θα έπρεπε να περάσουμε από την επεξεργασία δομικών υλικών στην παραγωγή φυσικών προϊόντων και ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι οι πρώτες ύλες (κυρίως λάδι και ξίδι) για τα προϊόντα καθαρισμού είναι από την Ελλάδα.

«Στόχος μας, πέραν του να καταφέρουμε να έχουμε ένα μισθό», τονίζει ο κ. Κουματσιούλης, «είναι η κοινωνία να μπορεί να απολαμβάνει φθηνά και ταυτόχρονα ποιοτικά προϊόντα. Εμείς δεν επιζητούμε το υπερκέρδος. Το αντίθετο. Και αυτό είναι κάτι το οποίο δίνει την ευκαιρία στον κάθε πολίτη, πλέον και μέσω του e-shop που έχουμε δημιουργήσει, να μπορεί να αγοράσει τα προϊόντα που επιθυμεί. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

left.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου