Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Γιαν Φαμπρ: "Η κριτική του Ποταμιού με έκανε καλύτερο άνθρωπο"

του Ανδρέα Μπούσιου

Ο έντονος προβληματισμός που είχε ο Γιαν Φαμπρ από τις αντιδράσεις στα social media και στις ιστοσελίδες εγνωσμένου πολιτιστικού κύρους πήρε άλλη τροπή όταν στον χορό της σκληρής κριτικής εναντίον του μπήκε, εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη, και ο Στ. Θεοδωράκης, αλλά κυρίως ο Ιάσονας Φωτήλας.


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο σοκαρισμένος Γιαν Φαμπρ πήγε στο Mount Olympus και έμεινε για πολλές ώρες σε περίσκεψη.

"Ο Γιαν θέλει, αποζητά και αντέχει την κριτική από τους καλλιτέχνες. Όμως δεν αντέχει όταν ακούει βαθιά πολιτικά επιχειρήματα. Και μάλιστα τέτοιου επιπέδου. Λύγισε. Και πήρε σημαντικές αποφάσεις" μας εκμυστηρεύτηκαν πρόσωπα από το περιβάλλον του.


"Η κριτική του Ποταμιού με έκανε καλύτερο άνθρωπο. Αποκηρρύσω την παλλόμενη τσ@@τσ@@να. Με αποκηρύσσω" αποκάλυψε στο περιβάλλον του ο Γιαν Φαμπρ άμα τη επιστροφή του από τον Όλυμπο.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, μαζί με όλη την ομάδα του δεσμεύτηκε όχι μόνο να μην ξανακάνουν γυμνές παραστάσεις, αλλά να ξεκινήσουν παγκόσμια καμπάνια "Όχι στην πολιτιστική γύμνια" με στόχο να καλυφθούν όλα τα γυμνά αγάλματα σε μουσεία και δημόσιους χώρους.

"Η χώρα που έγδυσε τους θεούς ντύνει τους ανθρώπους" θα είναι το συμβολικό μήνυμα, ως άλλο ποτάμι κάθαρσης της παγκόσμιας κοινωνίας.

Η ομάδα των συνεργατών διαφώνησε κάθετα στη σκέψη του να κάνει δημόσια μετάγγιση ελληνικού αίματος στο Ηρώδειο, ωστόσο προέκριναν την ανα-βάπτισή του, ώστε να αποκτήσει επισήμως ελληνικό όνομα.

Το Φαμπρίδης και το Φαμπράκης απορρίφθηκαν ως τοπικιστικά και προτιμήθηκε τελικά το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο Φαμπρόπουλος. Το "Γιάννης" θα γραφτεί με δύο "νι", αλλά, για να έχει και κάτι που θυμίζει το παρελθόν του, όσο κι αν θέλει να το ξεχάσει, αποφασίστηκε να γράφεται με γιώτα. Έτσι ο νέος Έλληνας καλλιτεχνικός διευθυντής του ελληνικότατου Ελληνικού Φεστιβάλ θα είναι ο Γιάννις Φαμπρόπουλος.

Ο Γιάννις Φαμπρόπουλος, όπως μαθαίνουμε, έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές με το υπ. Πολιτισμού προκειμένου να θέσει τους νέους όρους του για να αναλάβει την διεύθυνση του Ελληνικότατου Φεστιβάλ.

Στη λίστα των αιτημάτων του είναι: Να μην έρθει κανένας ξένος στο Φεστιβάλ, να μην ανεβαίνουν στην diavgeia οι πληρωμές και να αποκλειστούν μια σειρά από έργα τα οποία κρίνει ως ανθελληνικά.

Ανάμεσά τους η "Μήδεια", επειδή αποδομεί τη διαχρονική προσφορά της Ελληνίδας μάνας, οι "Όρνιθες", γιατί προτρέπουν στην αθεΐα, ενώ τέλος ζητάει να καταγγελθεί όλος ο Θηβαϊκός Κύκλος γιατί μεταξύ άλλων ο Οιδίποδας προσβάλλει την ανθρώπινη φύση και η Αντιγόνη πάει κόντρα σε κάθε εξουσία.

η Αυγή


Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου