Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Νέες συνθήκες, νέα καθήκοντα μετά το διπλό φιάσκο για την «Αθηναϊκή Ριβιέρα»



Πολλά γράφτηκαν και περισσότερα ειπώθηκαν, κάποια απ' αυτά αυθαίρετα, λίγοι όμως κινητοποιήθηκαν με αφορμή το 
«Blue Money Show» με τίτλο «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» που πραγματοποιήθηκε στον Αστέρα της Βουλιαγμένης.

Και όταν κάποιες αυθαιρεσίες γράφονται ή λέγονται με την αμφισβητούμενης χρησιμότητας λογική «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» προκειμένου να κινητοποιηθούν περισσότερες δυνάμεις, μπορεί κανείς να πει ότι δεν είδε, δεν άκουσε.

Όταν όμως επαναλαμβάνονται ως δήθεν ρεπορτάζ ή ως συμπεράσματα της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό, τότε κανείς δεν δικαιούται να σιωπά, γιατί δεν πρόκειται απλά για την αποκατάσταση της ιστορίας, αλλά κυρίως γιατί τα λάθος συμπεράσματα οδηγούν σε νέες λαθεμένες επιλογές στο μέλλον και τέτοια περιθώρια πλέον δεν υπάρχουν.

Ας δούμε λοιπόν πόσο στέκουν αυτά τα συμπεράσματα κι ας προκαλέσουμε ένα νέο κύκλο σύντομου διαλόγου -καθώς τα περιθώρια στενεύουν- προκειμένου να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται.

Όταν μια συλλογικότητα θεωρεί ότι «πραγματοποιήθηκε με επιτυχία» μια εκδήλωση διαμαρτυρίας, που αφορά όλο το παράκτιο μέτωπο του Σαρωνικού επειδή συγκεντρώθηκαν μερικές δεκάδες για να διαμαρτυρηθούν, πάει να πει ότι θέλει να ευλογήσει τα γένια της επειδή είναι (συν)διοργανωτής.

Όταν μια συλλογικότητα εκτιμά ότι «ένας σημαντικός λόγος της αποτυχίας αυτού του λεγόμενου "Αναπτυξιακού Φόρουμ", ήταν το κάλεσμα σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, το οποίο συνέβαλε ώστε, πολλοί από τους "επίσημους" καλεσμένους να ξανασκεφτούν την συμμετοχή τους και τελικά να μην έρθουν καθόλου», πάει να πει ότι μετράει το μπόι της με τα μέτρα του ίσκιου της κατά τη δύση ή την ανατολή.

Όταν μια συλλογικότητα ενημερώνει τον κόσμο ότι «το λεγόμενο "Αναπτυξιακό Φόρουμ" το οποίο προώθησαν επιχειρηματικοί κύκλοι με την συνεργασία...» όλων των συναρμόδιων υπουργείων, της Περιφέρειας Αττικής (sic) «και των παράκτιων Δήμων, υπό την αιγίδα του… Ελληνοκινεζικού Επιμελητηρίου (!)», πάει να πει ότι δεν θέλει καν να δει το μέγεθος του προβλήματος, αλλά να το φέρει στα δικά της μέτρα.

Όταν ο ευσεβής πόθος της συλλογικότητας καταγράφεται στον επίλογό της ως απόδειξη ότι «υπάρχουν κοινωνικές δυνάμεις που αντιστέκονται σθεναρά στο ξεπούλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού και ότι το ΤΑΙΠΕΔ και η κυβέρνηση, δεν θα περάσουν εύκολα τα σχέδιά τους» πάει να πει ότι είναι ανίκανη να διακρίνει τον αντίπαλο από τον (έστω εν δυνάμει) σύμμαχο.

Κι αυτό δεν συνιστά απλά άγνοια των συσχετισμών, αλλά είναι και επικίνδυνο επειδή ακριβώς σηματοδοτεί αδιαφορία για τους συσχετισμούς.

Δεν εξηγείται αλλιώς το γεγονός ότι ένα ετησίως καθιερωμένο επιχειρηματικό φόρουμ που διενεργείται «υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού» η συλλογικότητα το λανσάρει λίγο πολύ ως μια προδιαγεγραμμένη συναλλαγή της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής με επιχειρηματικούς κύκλους.

Είναι γεγονός ότι οι πονηροί διοργανωτές του «Blue Mοney Show» με τον προκλητικό τίτλο «Επενδύοντας στην Αθηναϊκή Ριβιέρα» πλάσαραν ως «προσκεκλημένους» για συμμετοχή στα διάφορα πάνελς εκπροσώπους της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Αττικής.

Αυτό όμως δεν δείχνει τίποτε άλλο, παρά μόνο ότι οι επιφανείς προσωπικότητες των κινημάτων έχασαν τους συσχετισμούς και στο επίπεδο της εξυπνάδας, διαφορετικά δεν θα το εκλάμβαναν - παρουσίαζαν ως «συνδιοργάνωση».

Πολύ δε περισσότερο (ως απευθυνόμενοι σε λωτοφάγους), δεν θα μας εμφάνιζαν ως συμπέρασμα ότι οι ορδές του κινήματος υποχρέωσαν «τους "επίσημους" καλεσμένους να ξανασκεφτούν την συμμετοχή τους και τελικά να μην έρθουν καθόλου».


Με αυτή την έννοια τα κινήματα πόλης καταγράφουν ένα ακόμη αρνητικό προηγούμενο, καθώς το κρίσιμο διάστημα που μεσολάβησε πριν και μετά την υπογραφή της σύμβασης του ΤΑΙΠΕΔ με τη Lamda Development τον Σεπτέμβριο του 2014, δεν δημιουργήθηκε κάποια αυθεντική κινηματική συλλογικότητα για να αντικαταστήσει αυτό το σχήμα που έχει εξαντλήσει προ πολλού την προωθητική του δύναμη.


Τώρα που όλο και περισσότερος κόσμος αντιλαμβάνεται ότι -όχι μόνο δεν δίνουν απάντηση σε έναν κόσμο που βιώνει την ανεργία, αλλά αν γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση- θα δημιουργήσουν νέες στρατιές ανέργων...

Τώρα είναι ανάγκη και για αλλαγή των υποκειμένων του κινήματος, και για αναπροσανατολισμό των στόχων του που θα συμβαδίζουν με τη διαμορφωμένη πραγματικότητα και θα ανατρέπουν τους δυσμενείς συσχετισμούς.

Τώρα είναι ανάγκη για ένα πραγματικά από τα κάτω κίνημα που θα δράσει με βάση τα επίδικα στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και της παραλίας και θα ματαιώσει τα επικίνδυνα για τις γειτονιές μας και τις ζωές μας σχέδια.

Τώρα είναι ανάγκη να δουλέψουν τα μυαλά -και όχι οι ολοφάνερες πλέον υστεροβουλίες-, ώστε τα κινήματα να κερδίσουν με κόπο, αλλά κυρίως με τρόπο, το έδαφος που έχασαν και να επιβεβαιώσουν έμπρακτα το «ούτε βήμα πίσω».

ΥΓ: Η χθεσινή διάψευση της Περιφέρειας Αττικής περί δήθεν συμμετοχής της στην ενλόγω ημερίδα και η αυτονόητη έκκλησή της για αποκατάσταση της αλήθειας απλά επιβεβαιώνει τα παραπάνω τα οποία εστάλησαν ανεπιτυχώς προς δημοσίευση και παραμένουν στο δίσκο του υπολογιστή μου ήδη από τη Δευτέρα 25 Απριλίου.

Σ΄αυτόν το φάκελο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου