Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Το Πεδίον του Άρεως κερδίζει το στοίχημα...

του Κωστή Γιούργου

Μετά από έναν λήθαργο υποβάθμισης που κράτησε χρόνια, οι προσπάθειες αναβάθμισης ενός κρίσιμου πνεύμονα ζωής, μιας όασης πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, δρέπουν τους πρώτους καρπούς.

Το Πεδίον του Άρεως ξυπνά, ζωντανεύει ξανά, μέσα σε μια λαμπρή κυριακάτικη λιακάδα γεμάτη χαρούμενες παιδικές φωνές, χαμόγελα, τραγούδια και υποσχέσεις.

Ανοίγοντας πανηγυρικά τις παιδικές χαρές του πάρκου το πρωί της περασμένης Κυριακής, η Περιφέρεια Αττικής «παρέδωσε» συμβολικά το πάρκο στους πραγματικούς δικαιούχους. Στα παιδιά, στους περιοίκους, σ' ολόκληρη την πόλη.

Το πλήθος των επισκεπτών κάθε ηλικίας, όλοι όσοι ανταποκρίθηκαν στην κυριακάτικη πρόσκληση που τους έγινε από τις κινήσεις πολιτών, τις πρωτοβουλίες κατοίκων της περιοχής και την Περιφέρεια, ανάσαναν αισιοδοξία. Το διάβαζες στα πρόσωπα, τα σώματα, στη χροιά της φωνής, σ' αυτά, δηλαδή, που ζητάει
σε ανταπόδοση της δικής του προσφοράς το πάρκο. Ήταν η δικαίωση της όμορφης ιδέας αυτό το καινούριο ξεκίνημα να είναι αφιερωμένο στα παιδιά, χωρίς φανφάρες και πανηγυρικούς, με μόνη επισημότητα το αυθόρμητο και τη συμμετοχή.

Η Αλέα των Ηρώων στο επίκεντρο. Στολισμένη όλα της τα μπαλόνια, πλημμυρισμένη από μουσικές και χρώματα, από εκατοντάδες χαρούμενα ξαφνιασμένους μικρούς επισκέπτες, που δεν ήξεραν πού να πρωτοτρέξουν. Στον ξυλοπόδαρο και στις προσκλήσεις του να μοιραστούν το παιχνίδι τους με το δικό του παιχνίδι; Στους κλόουν, στις παντομίμες, στα ξεκαρδίσματα; Στο ηλεκτροκίνητο τρενάκι και στις ασταμάτητες βόλτες που τους χάριζε ελεύθερα;

Παντού ένας πυρετός. Εδώ, ένας ανυπόμονος παιδικός συνωστισμός μπροστά στο τραπεζάκι με τα σύνεργα του μακιγιαρίσματος και τις νεαρές μακιγιέρ, για να μεταμορφωθούν σε ήρωες της φαντασίας τους. Εκεί, ουρές μικρών εθελοντών, ποιος θα πρωτοπρολάβει να πάρει μια γλάστρα πιο μεγάλη από το μπόι του για να φυτέψει κι αυτός ένα δεντράκι, ένα λουλούδι. Αλλού, ανασκουμπωμένες παρέες με τα πινέλα στο χέρι να περνούν με βερνίκι τα ξύλινα παγκάκια. Και, πιο κάτω, το παιδικό ποδόσφαιρο, ο πλαστικός χλοοτάπητας, τα γκολπόστ, οι ομάδες, οι διαιτητές, το πείσμα, τα γκοοοολ! Όλα στην εντέλεια. Μια λύτρωση να βλέπεις τα παιδιά να χαίρονται. Να βλέπεις τους μεγάλους να αφήνουν πίσω τους την απογοήτευση από το παρελθόν της εγκατάλειψης και να αρχίζουν να πιστεύουν ότι το Πεδίον του Άρεως θα το κερδίσει το στοίχημα.

Ευχαριστώντας όσους μοιράστηκαν την ελπίδα και την προσπάθεια -τα παιδιά, πρώτα απ' όλα, τους γονείς, τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες των κατοίκων, τους εκπαιδευτικούς, τον Δήμο Αθηναίων για τη συνδρομή του στον καθαρισμό, τους εθελοντές, το προσωπικό του πάρκου και της Περιφέρειας-, έκλεισε, αργά το απόγευμα, την εκδήλωση η αντιπεριφερειάρχης Ερμίνα Κυπριανίδου.

Όλοι εμείς εκεί; Ευχαριστούμε. Καλή αρχή. Και καλή αντάμωση. Σύντομα...

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου