Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Σε κίνδυνο η ΕΒΖ από τη στάση της Πειραιώς - Σε αναβρασμό τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι

της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επαφές που έχουν εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και των εργαζομένων στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης με στελέχη της κυβέρνησης μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην βιομηχανία.

Απειλή για την εγχώρια παραγωγή ζάχαρης από τη στάση της Πειραιώς στην προσπάθεια σωτηρίας της ΕΒΖ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές της Ελλάδας βρίσκονται στην Αθήνα όπου έχουν συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. 
Αιχμή του δόρατος τα 8 εκατομμύρια ευρώ που τους οφείλονται από τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι.

Παράλληλα, οι τευτλοπαραγωγοί, ζητούν διασφαλίσεις για τα στρέμματα που καλλιέργησαν φέτος, καθώς έχοντας λάβει δεσμεύσεις για την λειτουργία της ΕΒΖ την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, έχουν ήδη σπείρει περίπου 45.000 στρέμματα. Αν δεν βρεθεί λύση, οι τευτλοπαραγωγοί διαμηνύουν πως θα κινηθούν νομικά για να λάβουν τα οφειλόμενα για το 2015, αλλά και θα διεκδικήσουν αποζημιώσεις για τα τεύτλα που έσπειραν φέτος.

Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης εκπρόσωποι των εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, οι οποίοι έχουν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη το απόγευμα. Οι εργαζόμενοι ζητούν να ενημερωθούν επίσημα για τις εξελίξεις στην βιομηχανία, αλλά και να καταθέσουν τις προτάσεις τους. Οι εργαζόμενοι εκτιμούν πως το διαφαινόμενο σχέδιο για την ΕΒΖ θα είναι μόνο προς όφελος της Τράπεζας.

Επίσης, σε σχέση με τους μισθούς τους, οι εργαζόμενοι ήδη έχουν αποδεχτεί μειώσεις, ωστόσο εκφράζουν φόβους και για επικείμενες απολύσεις, ανάλογα με το πόσα εργοστάσια θα λειτουργήσουν. Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να ενημερωθούν για το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΒΖ και επισημαίνουν πως η όποια αλλαγή στους όρους εργασίας, θα πρέπει να γίνει με την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας. Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο των επαφών τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, θα συναντηθούν και με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Υπενθυμίζεται πως η τράπεζα Πειραιώς θέτει σκληρούς όρους προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, βάζοντας ουσιαστικά εμπόδια στο σχέδιο για την αναγέννηση της βιομηχανίας.

Συγκεκριμένα, η Πειραιώς φέρεται να θέτει ως όρο για να επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων της, την πώληση των δύο εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, τα οποία αποτελούν πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία και έχουν στηρίξει την βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια.

Επίσης, η τράπεζα επιμένει σε χρηματοδότηση 12 εκατομμυρίων ευρώ αντί για 15 που ζητά η βιομηχανία, δίνοντας μάλιστα τα χρήματα τμηματικά και όχι άμεσα: τα πρώτα 5 εκατομμύρια ευρώ με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα 7 αργότερα- χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος εκταμίευσής τους.

Οι ημέρες αυτές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για το μέλλον της βιομηχανίας. Η τελική πρόταση της Πειραιώς αναμένεται να τεθεί στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΒΖ, το οποίο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί, αλλά δεν είναι βέβαιο πως θα γίνει αποδεκτό. Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΕΒΖ έχει επαφές τόσο με τευτλοπαραγωγούς και εργαζομένους, αλλά και με στελέχη της κυβέρνησης.

Με τα προσκόμματα που θέτει η Πειραιώς, κινδυνεύει να κλείσει η ΕΒΖ και να χαθεί η εγχώρια παραγωγή ζάχαρης. Ο χρόνος κυλά ασφυχτικά και πλέον, οι ελπίδες όλων στρέφονται στις κινήσεις της κυβέρνησης προκειμένου να κρατηθεί ζωντανή η βιομηχανία.

στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου