Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

«Βιώσαμε την απαξίωση και τον εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή»

Το sinergasia.gr, συνομίλησε με την πρόεδρο του Συλλόγου Εμπόρων και Επαγγελματιών Ελληνικού- Αργυρούπολης, Μαίρη Δημητρακοπούλου και τον αντιπρόεδρο Νίκο Σούγελα, για όλα
τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν τον εμπορικό κόσμο της πόλης.

Οι ενέργειες της δημοτικής αρχής οδηγούν στην πλήρη «απαξίωση και εμπαιγμό» του εμπορικού κόσμου, μας λένε τα δύο μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Μείζον θέμα τα σχέδια «αξιοποίησης» του πρ. αεροδρομίου Ελληνικού με τον Εμπορικό Σύλλογο να προετοιμάζει τις αντιδράσεις του.

Μεγάλη πτώση στην κίνηση της τοπικής αγοράς που την κάνει ακόμα μεγαλύτερη η έλλειψη υποδομών.

Αρχικά οι Μαίρη Δημητρακοπούλου και ο Νίκος Σούγελας αφού ξεκαθάρισαν πως η θέση του συλλόγου είναι αντίθετη στο άνοιγμα των καταστημάτων είτε τις εφτά, είτε τις 52 Κυριακές, μας μίλησαν για το Πανηγύρι του Θωμά που φέτος συμπίπτει με μία από τις Κυριακές που τα μαγαζιά θα είναι ανοικτά (8 Μαΐου).

Υποστήριξαν πως είναι σεβαστό κάποιοι συνάδελφοι να ανοίξουν εκείνη τη μέρα τα καταστήματά τους -παρά και την προκήρυξη απεργίας από τη ΓΣΕΕ- και τόνισαν πως τους ενδιαφέρει το Πανηγύρι να πετύχει και πως «φροντίζουν για αυτό».

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόεδρος του Συλλόγου, τόνισε πως «ενώ κανονικά είναι να κλείσουμε στις 18.00 του Σαββάτου εμείς κλείνουμε τα μαγαζιά μας από τις 14.30 για να διευκολύνουμε την εγκατάσταση των μικροπωλητών στην Ιασωνίδου».

Άκαρπη η συνάντηση με τη δημοτική αρχή

«Στην προσπάθεια μας να μην υπάρξουν προβλήματα -με δεδομένο πως έχει αλλάξει η επιχειρηματική δομή στην περιοχή μας και οι νέοι επιχειρηματίες δε γνωρίζουν τα έθιμα- πήγαμε να βοηθήσουμε και να προλάβουμε τα όποια προβλήματα ενδεχομένως δημιουργηθούν», σημειώνει με τη σειρά του ο Νίκος Σούγελας.

Έτσι, ζήτησαν συνάντηση με τη δημοτική αρχή προκειμένου να συζητηθούν τα θέματα που απασχολούν κάθε χρόνο τη διεξαγωγή του Πανηγυριού (ασφάλεια, σωστή λειτουργία, κλπ.) και την ιδιομορφία που παρουσιάζει η φετινή χρονιά (ανοικτά καταστήματα την Κυριακή).

«Βιώσαμε την απαξίωση και τον εμπαιγμό από τη δημοτική αρχή. Η λογική ήταν αποφασίζουμε και διατάζουμε. Ενώ επιχειρούσαμε να κλείσουμε ραντεβού ξαφνικά την ημέρα που μας είπαν πως θα μας δεχθούν είδαμε με έκπληξη να κυκλοφορεί ανακοίνωση με τις αποφάσεις του δήμου, εν αγνοία μας. Δεν κρατήσανε ούτε τα προσχήματα», μας λέει η Μ. Δημητρακοπούλου.

«Δεν τους ενδιαφέρει να έχουν σχέση με τους συλλόγους παρά μόνο με αυτούς που είναι ''yes men'', οι υπόλοιποι περνάνε στη μαύρη λίστα και είναι λυπηρό αυτό», προσθέτει ο Ν. Σούγελας.

Καμία διασφάλιση για τους επαγγελματίες της πόλης

Σχετικά με τη διένεξη που δημιουργήθηκε με τη δημοτική αρχή, η πρόεδρος του Συλλόγου μας είπε πως είναι απαράδεκτο να ζητά από τον επαγγελματία 200 ευρώ, την ίδια ώρα που το κράτος δίνει τη νομιμοποίηση στα καταστήματα να παραμείνουν ανοικτά (08/05).

«Ο δήμος, μας ζητά 200 ευρώ χωρίς να επιτρέπει στον επαγγελματία να βάλει πάγκο όπως όλοι οι μικροπωλητές. Επί της ουσίας ο δήμος ζητά από τους επαγγελματίες να πληρώσουν ''αέρα''».

Τα προηγούμενα χρόνια, με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που επικυρώθηκε και πρόσφατα από τη διοίκηση Κορτζίδη, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος μπορούσαν ελεύθερα να έχουν τέσσερα μέτρα πάγκο. Όποιος επιχειρηματίας επιθυμούσε περισσότερο χώρο ερχόταν σε συνεννόηση με το δήμο και πλήρωνε ένα συμβολικό ποσό. Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από το 2000.

«Η φετινή απόφαση, δε γνωρίζουμε πώς πάρθηκε -αν έχει παρθεί- και αν είναι νόμιμη.

Δε διασφαλίζει σε όσους πληρώσουν τα 200 ευρώ πως την Κυριακή που θα ανοίξουν το κατάστημά τους, θα βρουν ελεύθερο χώρο μπροστά τους» τονίζει η Μαίρη Δημητρακοπούλου.

Φωνή αγωνίας

«Το πανηγύρι είναι στον αέρα αν και προσπαθεί ο Σύλλογος για να βοηθήσει. Η δημοτική αρχή δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια του Πανηγυριού.

Οι προτάσεις του Συλλόγου είναι να υπάρχει εύκολη πρόσβαση ασθενοφόρου και της πυροσβεστικής αν συμβεί κάτι. Ζητάμε όλοι οι κάθετοι δρόμοι (και οι γωνίες) να είναι ελεύθεροι και προσβάσιμοι. Να υπάρχει αστυνόμευση που να διευκολύνει αν γίνει κάτι.

Ρωτήσαμε την πυροσβεστική και μας απάντησαν πως η μοναδική της συμμετοχή, είναι για να δώσει άδεια για τα βεγγαλικά. Για να υπογράψει η πυροσβεστική πρέπει να τηρούνται οι κανόνες και κάτι τέτοιο δε γίνεται.

Το ίδιο και η αστυνομία», μας λέει σε άλλο σημείο της συνέντευξης η πρόεδρος, εμφανώς ανήσυχη.

«Δε θα αντέξει καμία επιχείρηση»

Έκδηλη είναι η ανησυχία στον εμπορικό κόσμο για τα σχέδια της Lamda στο πρ. αεροδρόμιο του Ελληνικού. «Ήδη το Mall του Αγίου Δημητρίου μας έχει πλήξει. Εκτός αυτού, εδώ φαίνεται πως πρόκειται να κατασκευαστεί μια ελεγχόμενη πόλη. Ο δήμος δεν μας έχει ενημερώσει παρ' ότι ο ίδιος ο δήμαρχος λέει πως είναι ενήμερος.

Αν τα σχέδια αυτά υλοποιηθούν, δε θα αντέξει καμία επιχείρηση», υποστηρίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Στο γεγονός αυτό, προσθέτουν πως ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι χώροι στάθμευσης που είναι ανύπαρκτοι.

«Μας λείπουν οι υποδομές κάτι που δε θα συμβαίνει στη υπό κατασκευή νέα πόλη» τονίζει η Μ. Δημητρακοπούλου φωτίζοντας ένα ακόμα «αγκάθι» που θα πρέπει να υπερκεράσει ο Σύλλογος.

Στα σκαριά οι αντιδράσεις

«Προγραμματίζουμε τις αντιδράσεις μας. Εκτός των εμπόρων μας ενδιαφέρει να ευαισθητοποιήσουμε και τους κατοίκους που είναι και οι πελάτες μας.

Μετά το Πάσχα θα κάνουμε μια εκδήλωση στην πλατεία του Ελληνικού με καλεσμένους και από τις δύο μεριές. Ειδικούς για το πρ. αεροδρόμιο αλλά και εκπρόσωπο της Ελληνικό Α.Ε. Για να ακούσουμε τις απόψεις τους. Να θέσουμε τα ερωτήματά μας και να αναπτυχθεί ο διάλογος.

Στόχος μας να ενημερωθούν οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες», ανακοινώνει μέσω του sinergasia.gr, η πρόεδρος.

Το προβλήματα του εμπορικού κόσμου

Για να αλλάξει όψη η εμπορική κίνηση χρειάζεται να συμβάλει και η δημοτική αρχή.

«Χρειάζεται συγκοινωνιακή μελέτη ώστε ο πελάτης να έχει πρόσβαση στα καταστήματα. Έχουμε προτείνει το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, με το αντίτιμο να το πληρώνουμε εμείς.

Ο πελάτης θα ψωνίζει και με την απόδειξη που θα λαμβάνει από τα καταστήματά μας, θα εκπίπτει το κόστος του παρκαρίσματος, το οποίο θα αναλαμβάνουν να πληρώνουν οι επαγγελματίες» η πρόταση που ρίχνει στο τραπέζι η Μαίρη Δημητρακοπούλου.

Αναφερόμενη στα δρομολόγια των λεωφορείων του δήμου, μας λέει «εξυπηρετεί μόνο ψηφοθηρικούς λόγους. Δεν κάνει αυτό που έχει προτείνει ο Σύλλογος. Να ενώσει τις συνοικίες του δήμου και να τους φέρνει στο κέντρο τους, την Ιασωνίδου, την Κύπρου και τη Μ. Γερουλάνου.

Τα δρομολόγια, απλώς μεταφέρουν κόσμο στο μετρό. Χρειάζεται μια περιμετρική κίνηση», τονίζει και προσθέτει: «Δεν έχει γίνει καμία μελέτη και έχει αποδειχθεί πως δεν τους ενδιαφέρουν οι επαγγελματίες της περιοχής».

Τέλος, ένα βασικό αίτημα των επαγγελματιών είναι οι προμήθειες που κάνει ο δήμος. «Αγοράζουν από επιχειρήσεις των όμορων δήμων και όχι από τους επαγγελματίες της πόλης μας», σημειώνει με παράπονο η πρόεδρος ενώ με σκωπτικό τρόπο προσθέτει: «Χορηγοί δε μπορούμε να γίνουμε».

Πεσμένη η κίνηση

Στη σύντομη συνομιλία που είχαμε καταγράφουμε επίσης πως η εμπορική κίνηση είναι πεσμένη σε μεγάλο βαθμό και τα 2/3 των εμπορικών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επιβίωσή τους.

sinergasia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου