Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Δέσμευση της νέας διοίκησης της ΕΒΖ για άμεση σταδιακή αποπληρωμή των τευτλοπαραγωγών

της Ευγενίας Χατζηγεωργίου

H άμεση σταδιακή πληρωμή των οφειλομένων στους τευτλοπαραγωγούς στις πρώτες προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Ελληνικής
Βιομηχανίας Ζάχαρης.

Επαφές προκειμένου να πειστούν οι παραγωγοί να μείνουν στην καλλιέργεια και να σπείρουν τεύτλα όσο ακόμη το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες.

Άμεσα πρόκειται να υπάρξουν σταδιακές πληρωμές προς τους τευτλοπαραγωγούς στους οποίους οφείλονται 8 εκατομμύρια ευρώ για τη σοδειά που παρέδωσαν πέρυσι, επισήμανε σε δηλώσεις του ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ, Χρήστος Ρώσσιος, επ’ ευκαιρίας της σύγκλησης και συγκρότησης σε σώμα του νέου διοικητικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί περίπου τα 2/3 των οφειλόμενων ποσών.

Επίσης, όπως τόνισε ο ίδιος, καταβάλλεται έντονη προσπάθεια ώστε την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσει από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή όλων των οφειλόμενων από την ολοκληρωμένη διαχείριση. Ακόμη, το επόμενο διάστημα θα γίνουν προσπάθειες ώστε να αυξηθεί το ποσό της συνδεδεμένης για τα ζαχαρότευτλα με στόχο του χρόνου να σπαρθούν 150.000 στρέμματα.

Σημειώνεται πως για την φετινή καλλιεργητική περίοδο μέχρι στιγμής έχουν σπαρθεί 53.000 στρέμματα και ο Χρ. Ρώσσιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως μπορούν να καλλιεργηθούν κατ’ ελάχιστον 70.000 στρέμματα που χρειάζεται ώστε να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός φέτος και για να δουλέψουν τα 2 εργοστάσια σε Πλατύ Ημαθίας και Ορεστιάδα. Σχετικά με τις Σέρρες, όπως και για τις περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, όπου επικρατούν οι ίδιες κλιματικές συνθήκες, όπως συμπλήρωσε, είναι δύσκολο πλέον να υπάρξουν σπορές για φέτος.

Στο πλαίσιο αυτό, η νέα διοίκηση ξεκινά από αύριο επαφές με παραγωγούς. Συγκεκριμένα αύριο το απόγευμα, θα έχει συναντήσεις με παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας στην Πτολεμαΐδα, το Σάββατο στον Έβρο και την Κυριακή στα ορεινά Κερδύλλια. Η υπογραφή της νέας σύμβασης μεταξύ της ΕΒΖ και των παραγωγών για τη φετινή χρονιά αναμένεται να υπογραφεί την επόμενη εβδομάδα.

Σχετικά με το σχέδιο της Πειραιώς ο νέος πρόεδρος της ΕΒΖ επισήμανε πως πρόκειται «για σχέδιο, όχι για απόφαση», υπογραμμίζοντας για το θέμα πως «θα υπάρχει ίδια άποψη και αντίληψη ανάμεσα στο υπουργείο και τη καινούργια διοίκηση».

Ερωτηθείς εάν αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η πώληση των 2 θυγατρικών εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία, ο Χρ. Ρώσσιος τόνισε πως «Την ώρα που προσπαθούμε να πετύχουμε την διατήρηση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, θα κάνουμε όσες ενέργειες χρειάζονται και όποιες κρίνουμε ικανές έτσι ώστε του χρόνου τα 3 ελληνικά εργοστάσια που έχουν δυνατότητα να λειτουργήσουν, να λειτουργήσουν».

Σε σχετική ερώτηση για το εάν τον τρομάζει που παραλαμβάνει την ΕΒΖ σε μία δύσκολη φάση, ο Χρ. Ρώσσιος απάντησε πως «Είμαι στην Αριστερά από παιδί και θεωρώ ότι είμαστε μαθημένοι στα δύσκολα. Πάνω στα δύσκολα από την ώρα που κληθήκαμε να τα αντιμετωπίσουμε, θα τα αντιμετωπίσουμε».

Ο ίδιος επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη της τευτλοπαραγωγής, προσπάθεια που θα υποστηρίξει και το νέο δ.σ, υπογραμμίζοντας πως «θεωρούμε ότι όχι μόνο η βιομηχανία σαν βιομηχανία είναι σημαντική για τη χώρα, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικός και ο πρωτογενής τομέας που θέλουμε να στηρίξουμε».

Τέλος να σημειωθεί πως σύμφωνα με πληροφορίες στη σύνθεση του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΕΒΖ μετέχουν οι: Χρήστος Ρώσσιος, Παντελής Μάνης, Χρήστος Βογιατζής, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, Γαβριήλ Κερμανίδης και Πέτρος Γάτσος.

*** * ***
Υπουργείο Οικονομίας: Στόχος να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της ΕΒΖ

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει τη λειτουργία της ΕΒΖ και συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση στήριξης της βιωσιμότητας της Βιομηχανίας αλλά και των τευτλοκαλλιεργητών, που την τροφοδοτούν με πρώτη ύλη», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.

Όπως επισημαίνεται στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ θα προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων με τους αγρότες για το 2016, ενώ ήδη εργάζεται για την εξυγίανση της βιομηχανίας, την εξοικονόμηση κόστους και τη σταδιακή αποπληρωμή των καλλιεργητών. Πολύ σύντομα, όπως προσθέτει, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των παραγωγών.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας σημειώνει πως στην κατεύθυνση εξυγίανσης της ΕΒΖ έχει διαμορφωθεί πλαίσιο συμφωνίας με την πιστώτρια Τράπεζα Πειραιώς, βάσει του οποίου το χρέος θα περιοριστεί στο 1/3 του σημερινού.

Όπως έχει γράψει ήδη το stokokkino.gr, σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο που έχει εγκρίνει η τράπεζα Πειραιώς προκειμένου να επαναχρηματοδοτήσει την ΕΒΖ και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση των δανείων της, τα οποία είναι περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ, προβλέπει τα εξής: Περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται να αποφέρει η πώληση -μέσω διεθνούς διαγωνισμού- των 2 εργοστασίων της ΕΒΖ στη Σερβία και κάποιων άλλων μη παραγωγικών ακίνητων που κατέχει η εταιρία και που θα μεταφερθούν στην Πειραιώς και θα πουληθούν προκειμένου να μειωθούν τα χρέη. Άλλα 50 εκατομμύρια θα είναι το ύψος ενός νέου ομολογιακού δανείου που θα συναφθεί με την Πειραιώς με ορίζοντα δεκαετίας και εφόσον αποπληρωθεί το δάνειο αυτό, τα υπόλοιπα 50 εκατομμύρια θα διαγραφούν.

Στόχος του Υπουργείου είναι, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση «να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Βιομηχανίας, να στηριχθεί η εξυγίανση, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξή της, όπως και η λειτουργία των εργοστασίων, με ενίσχυση της τευτλοκαλλιέργειας και αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων».

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη 14/4 ορίστηκαν τα μέλη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, το οποίο συνεδρίασε και συγκροτήθηκε σε σώμα.

στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου