Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τα Tάγματα Εφόδου της ΧΑ ξανά στον δρόμο

της Ειρήνης Προμπονά

Δικογραφία σχηματίστηκε σε βάρος των τριών ακροδεξιών που αρχικά προσήχθησαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν κατά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώθηκε, μπροστά από το λιμάνι του Πειραιά, από μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Λαϊκής Ελληνικής Πατριωτικής Ένωσης το απόγευμα της Κυριακής.

Ακροδεξιοί που συμμετείχαν στην συγκέντρωση της οργάνωσης εκσφενδόνισαν μπουκάλια και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον δημοσιογράφων, ενώ στράφηκαν και εναντίον των αστυνομικών και αποπειράθηκαν να εισέλθουν εντός του Λιμένα στην Πύλη Ε8.

Τα ΜΑΤ προσήγαγαν τρεις άνδρες, δυο ηλικίας 28 και έναν 36 ετών.

Οι προσαγωγές αυτές μετατράπηκαν αργότερα σε συλλήψεις, ενώ σχηματίστηκαν δικογραφίες σε βάρος τους που περιλαμβάνουν αδικήματα για διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα πρόκλησης σωματικών βλαβών σε βάρος αστυνομικών και παράβαση του νόμου περί όπλων, αφού έφεραν κοντάρια τα οποία χρησιμοποίησαν εναντίον των αστυνομικών.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά. 
Αυτά το απόγευμα Κυριακής (10/04).

Παρασκευή 08 Απριλίου 2016 - Τάγματα εφόδου της ΧΑ στον Πειραιά

Την Παρασκευή (08/04) η εικόνα ήταν διαφορετική. Η «Επιτροπή Εθνικής Μνήμης» καλούσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας με την υποστήριξη της «Τρίτης Πολιτικής Δύναμη της Χώρας» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο site της XA «ενός Έντιμου και Νόμιμου Πολιτικού Κόμματος».

Κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης ήταν «όχι στην ισλαμοποίηση της πατρίδας μας» γιατί μεταξύ άλλων πολλών και γνωστών που επικαλείται η ΧΑ συμβαίνει και τούτο: «Οι καμπάνες στην πόλη μας δεν ηχούν πλέον για να μην ενοχλούνται οι ισλαμιστές», ένα από τα γνωστά hoexes που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, τα οποία όλοι πρέπει να δούμε «πριν τα κατεβάσουν», αλλά ποτέ κανείς από τους δημιουργούς τους δεν λέει από πού τα... «κατεβάζει» ο ίδιος, ούτε και καμία αρμόδια αρχή ενδιαφέρεται να χτυπήσει καμία άλλη «καμπάνα» για διασπορά ψευδών ειδήσεων, τουλάχιστον, από την στιγμή που αυτή γίνεται πολιτικό επιχείρημα από ένα κόμμα και «εκμετάλλευση» στα χέρια του μισαλλόδοξου.

Το θέμα βέβαια εδώ δεν είναι τι θα πει η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή στις εκδηλώσεις της που συγκεντρώνονται οι ομοϊδεάτες της και μιλούν οι υπόδικοι βουλευτές και ο υπόδικος αρχηγός της, αλλά πώς αντιμετώπισε η Πολιτεία και τα αρμόδια όργανα αυτό που έγινε την Παρασκευή έξω από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Τα βίντεο και οι φωτογραφίες αδιάψευστοι μάρτυρες των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν ανάμεσα στα τάγματα εφόδου των Χαυγιτών, μετά από πολύ καιρό και στην Αντιφασιστική αντισυγκέντρωση απέναντί τους.

Η απρόκλητη επίθεση του κρανοφόρου Χαυγίτη με την πτυσσόμενη μεταλλική βέργα εναντίον κάμεραμαν του συνεργείου του «Ε» και η αποφυγή τραυματισμού του τελευταίου, λόγω ελιγμού, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αστυνομικός έσπρωξε τον δράστη, δεν τον προσήγαγε όμως, αν και οι προθέσεις του ήταν απειλητικές προς το τηλεοπτικό συνεργείο, όπως φαίνεται καθαρά στο βίντεο.

Υπάρχει και η μαρτυρία φωτογράφου που δέχτηκε επίθεση από Χαυγίτη με χαστούκι και κλωτσιά στο πρόσωπο. Η μαρτυρία δημοσιογράφων του ηλεκτρονικού περιοδικού VICE που λέει πως «όταν η παρουσία της αντιφασιστικής συγκέντρωσης έγινε αντιληπτή από τους Χρυσαυγίτες, υπήρξε αναταραχή και μετά από παράγγελμα του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος φώναξε: «Πάρτε σημαίες και ορμήξτε!», οι Χρυσαυγίτες άρχισαν να τρέχουν προς το σημείο όπου ήταν συγκεντρωμένοι οι αντιφασίστες, μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι οποίες παρακολουθούσαν αμέτοχες.»

Όλα αυτά πριν καν ξεκινήσει επισήμως η εκδήλωση.

Στις φωτογραφίες και στα βίντεο παρόντες είναι οι υπόδικοι βουλευτές της ΧΑ, Η. Κασιδιάρης και Γ. Λαγός, καθώς και ο πυρηνάρχης Πειραιά Σ. Δεβελέκος κάτι το οποίο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την παραβίαση των περιοριστικών όρων που τους είχαν επιβληθεί μετά την αποφυλάκισή τους.


Ας δούμε, κατ' αρχάς, ποιοι ήταν οι περιοριστικοί όροι αποφυλάκισης αρχικά, όπως δημοσιεύονται στο jailgoldendown.gr και ποια η μετάπτωσή τους σταδιακά κατόπιν αιτήσεως των υπόδικων -ωστόσο- βουλευτών.

"ΛΑΓΟΣ Ιωάννης

Αποφυλακίστηκε την 20-03-2015, σύμφωνα με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών (παρέλευση 18μηνου), με τους κάτωθι περιοριστικούς όρους:
α) της μη συμμετοχής σε κομματικές συναθροίσεις και συγκεντρώσεις,
β) της υποχρέωσής του να εμφανίζεται στο Τ.Α. Περάματος, κάθε 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα και
γ) της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι την οριστική εκδίκαση της κατ’ αυτού κατηγορίας.

Με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο περιοριστικός όρος του κατ’ οίκον περιορισμού, κατόπιν αιτήσεως της Εφέτη Αθηνών Λεπενιώτη Μαρίας, που προεδρεύει του Α’ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, που εκδικάζει την υπόθεση, τροποποιήθηκε ώστε να περιλαμβάνεται σε αυτόν η δυνατότητα μετάβασής του με Αστυνομική συνοδεία στο Δικαστήριο, κατά τις ημερομηνίες εκδίκασης της υπόθεσης.

Την 22-07-2015 συνελήφθη με Βούλευμα Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο αντικαθιστούσε με προσωρινή κράτηση τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί διέτασσε τη σύλληψη-κράτησή του.

Την ίδια ημέρα παραδόθηκε στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού.

Αποφυλακίστηκε την 16-09-2015 σύμφωνα με νέο Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, κατόπιν αιτήσεώς του, με τους κάτωθι περιοριστικούς όρους:
α) της υποχρέωσής του να εμφανίζεται στο Τ.Α. Περάματος, κάθε 1η, 10η και 20η ημέρα κάθε μήνα και
β) της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι την οριστική εκδίκαση των σε βάρος του κατηγοριών.

ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ Ηλίας

Αποφυλακίστηκε την 01-07-2015 με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, με το οποίο αποφασίστηκε η μη παράταση της προσωρινής του κράτησης, με τους κάτωθι περιοριστικούς όρους:

α) της μη συμμετοχής του σε κάθε είδους εκδήλωση του κόμματος, εντός ή εκτός των γραφείων αυτού, σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, με εξαίρεση την είσοδο και παραμονή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, προς άσκηση των βουλευτικών του καθηκόντων,
β) της υποχρέωσής του να εμφανίζεται στο Τ.Α. Ραφήνας, κάθε 1η και 16η ημέρα κάθε μήνα και
γ) της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μέχρι την οριστική εκδίκαση της κατ’ αυτού κατηγορίας.

Με Βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, ο ως άνω (α) περιοριστικός όρος, κατόπιν αιτήσεώς του, τροποποιήθηκε ως εξής:

«Επιτρέπεται σε αυτόν να παρευρίσκεται και να συμμετέχει σε εργασίες και εκδηλώσεις του κόμματος, υπό τον όρο της διενέργειας τούτων, αλλά και της συμμετοχής του ιδίου σε αυτές, διατυπώνοντας τις απόψεις του και εν γένει ενεργώντας εντός των ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας, όπως αυτή προσδιορίζεται βάσει της γραμματικής και της τελολογικής ερμηνείας του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ, του Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, της ισχύουσας νομοθεσίας και των Γενικών Αρχών του Δικαίου»."

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει ακόμα κι αν δεν γνωρίζεις νομικά είναι κατά πόσον ενήργησε «εντός των ορίων της δημοκρατικής νομιμότητας» ο υπόδικος Ηλίας Κασιδιάρης «όπως αυτή προσδιορίζεται βάσει της γραμματικής και της τελολογικής ερμηνείας του Συντάγματος, της ΕΣΔΑ, του Συμφώνου για τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, της ισχύουσας νομοθεσίας και των Γενικών Αρχών του Δικαίου». Όσο για τον υπόδικο περιφερειάρχη Πειραιά της Χ.Α., Γ. Λαγό ήταν επικεφαλής κατά την διάρκεια της επίθεσης του τάγματος απ’ όπου βγήκε ο Χρυσαυγίτης με την μεταλλική βέργα που επετέθη στο συνεργείο του «Ε».

Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανακοίνωση από εισαγγελική αρχή για το θέμα.

Το άλλο ζήτημα που προκαλεί ερωτήματα είναι η στάση των ανδρών των ΜΑΤ όπως προκύπτει από τα πλάνα που φαίνονται στο βίντεο. Διότι προκαλεί την λογική η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται τα τάγματα της ΧΑ, όπου μπορούν άνετα
να συνομιλούν τα μέλη του με τους αστυνομικούς, να βρίσκονται στην ίδια πλευρά και απέναντι στην αντιφασιστική συγκέντρωση, να βγαίνουν μέσα από τις γραμμές τους -μοναδικό προνόμιο-, να πραγματοποιούν επιθέσεις μαζί με την ΧΑ και να μην έχει ανακοινωθεί, επισήμως, καμία προσαγωγή από τα γεγονότα της Παρασκευής.

Ο μόνος που προσήχθη ήταν ένα μέλος της αντιφασιστικής συγκέντρωσης που τελικά αφέθηκε ελεύθερος.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει: «Επειδή η στάση των παριστάμενων αστυνομικών δυνάμεων παραπέμπει σε προηγούμενες περιόδους αγαστής συνεργασίας μεταξύ ΜΑΤ και Χ.Α., αναμένουμε διερεύνηση της υπόθεσης σε βάθος και πειστικές απαντήσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Καμία στάση ανοχής δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή. Ο εκδημοκρατισμός των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα».

Μάλιστα την Δευτέρα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης σχετικά με τα επεισόδια στον Πειραιά από μέλη της Χρυσής Αυγής την Παρασκευή 08/04/2016 και αναφέρουν:

«Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Έχουν ταυτοποιηθεί οι δράστες των βίαιων επεισοδίων και ιδίως ο δράστης με τη σιδερόβεργα;

2. Έχει ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση σε βάρος και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίοι διοργάνωσαν και καθοδηγούσαν τις βίαιες πράξεις;

3. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ σε βάρος των μελών της ως άνω διμοιρίας;

4. Σε τι ενέργειες θα προβούν οι κ.κ Υπουργοί για τον εκδημοκρατισμό της αστυνομίας;»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ερωτηθείς σχετικά με τα επεισόδια της Παρασκευής στον Πειραιά σε τηλεοπτική του συνέντευξη ανέφερε πως έγιναν συλλήψεις και πως έχει αναγνωριστεί ο δράστης της επίθεσης με σιδηρόβεργα εναντίον εικονολήπτη.

Αναγνώρισε ότι έχουν γίνει κάποια λάθη, σημειώνοντας, όμως, πως πρόκειται για μια τεράστια επιχείρηση και κάλεσε όλους να βλέπουν το δάσος και τι γίνεται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι σε μεμονωμένες περιπτώσεις.

Κληθείς να σχολιάσει την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τη στάση της Αστυνομίας το Σάββατο είπε ότι γίνεται έρευνα για αμέλεια και ολιγωρία.

Στην σελίδα για την πολιτική αγωγή του αντιφασιστικού κινήματος jailgoldendown.gr υπάρχει ωστόσο ένα δημοσίευμα που αξίζει να διαβάσει κανείς. Αφορά το πόρισμα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διερεύνηση της εμπλοκής Αστυνομικών σε έκνομες ενέργειες μελών της «Χρυσής Αυγής», όπως και σε περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και διαφθοράς, όπως αυτό δημοσιεύτηκε και παρουσιάστηκε από το ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ τον Οκτώβριο του 2013. Διαβάστε εδώ

Γεγονός είναι πως αυτό που επιχείρησε να προτάξει η Χρυσή Αυγή ένα χρόνο τώρα από την στιγμή που ξεκίνησε η δίκη είναι το πρόσωπο του κοινοβουλευτικού κόμματος και όχι της μιλίτσιας που πραγματικά είναι. Ένα κόμμα - πολιτοφυλακή δηλαδή με τα βίαια χαρακτηριστικά και τα τάγματα εφόδου που το συνθέτουν να είναι αναπόσπαστο και κυρίαρχο κομμάτι της δράσης του.

Η δίκη που ξεκίνησε στην 20 Απριλίου του 2015 ανέστειλε την εκδήλωση του βίαιου χαρακτήρα της νεοναζιστικής οργάνωσης προκειμένου να δημιουργήσει μια ήπια εικόνα. Εδώ και μήνες όμως με την εξέλιξη της υπόθεσης να είναι απούσα από την επικαιρότητα, λόγω της αποχής των δικηγόρων και με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ΧΑ, όπως και κάθε τι διαφορετικό από την νεοναζιστική ιδεολογία της, η εγκληματική της δράση έκανε πάλι έντονα την εμφάνισή της.

Η Πολιτεία δεν θα είναι σοφή, αν διαπράξει το ίδιο ολέθριο λάθος.

Η αδράνειά της τα προηγούμενα χρόνια είτε σε επίπεδο έρευνας της εγκληματικής δράσης της οργάνωσης, είτε σε επίπεδο διασυνδέσεων με σώματα της Αστυνομίας, οδήγησαν μέσα από μια σειρά βίαιων γεγονότων και δολοφονικών επιθέσεων σ’ ένα κρεσέντο βίας που κορυφώθηκε με την επίθεση του τάγματος εφόδου στο Κερατσίνι και την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά το 2013.

Δεν υπάρχει περιθώριο.


* Οι φωτογραφίες από τα επεισόδια της Παρασκευής στον Πειραιά είναι από το ηλεκτρονικό περιοδικό Vice και η δημοσίευσή τους γίνεται με την άδειά του. Ευχαριστούμε πολύ για την ευγενική του παραχώρηση.

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου