Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Οι πρώτες συνεταιριστικές καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης!

Παραλάβαμε τους σπόρους και σας προσκαλούμε στη νεορταστική σπορά των πρώτων συνεργατικών καλλιεργειών βιομηχανικής κάνναβης της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΚΑΝΝΑΒΙΟ.

Συνεργάτες του παραγωγικού
συνεταιρισμού KANNABIO, οι πρώτοι που είχαν κάνει αίτηση καλλιέργειας μετά την έγκριση της ΚΥΑ, πήραν επιτέλους μετά από ανούσιες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις το πράσινο φως για να σπείρουν νόμιμα τον σπόρο της αλλαγής και της ευημερίας. Το να πηγαίνεις με το γράμμα του νόμου έχει το τίμημά του στην Ελλάδα, με ιδιαίτερα ανώφελες καθυστερήσεις.

Ημερομηνίες συλλογικής- εορταστικής σποράς (όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν και να βοηθήσουν ας επικοινωνήσουν μαζί μας):
  • Ψαχνά Ευβοίας, Παρασκευή 27 Μαΐου 2016, τηλ: 6974197634
  • Χανιά Κρήτης, Σαββάτο 28 Μαΐου 2016, τηλ: 6976632223
Οι δύο συνεργάτες του συνεταιρισμού δεν είναι άλλοι από τους ανθρώπους που είχαν ανοίξει δύο από τα πρώτα Kannabishopστην Ελλάδα (στην Χαλκίδα και τα Χανιά αντίστοιχα) και από τους πρώτους που εκδιώχθηκαν ποινικά το 1998 για εμπορία προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης και πιο συγκεκριμένα για διαφήμιση παράνομης ουσίας. Αν και αθωώθηκαν πανηγυρικά από την ελληνική Δικαιοσύνη, μέχρι σήμερα η ελληνική Πολιτεία δεν τους έχει αποζημιώσει για την ταλαιπωρία τους.

Οι δύο συνεργάτες- καλλιεργητές αποτελούν ιδρυτικά μέλη του συνεταιρισμού ΚΑΝΝΑΒΙΟ, ο οποίος αποτελείται από πέντε ανθρώπους που αγωνίστηκαν μαχητικά όλα αυτά τα χρόνια (ήδη από το 1998 και πιο έντονα από το 2005) σε πολιτικό, ενημερωτικό και κινηματικό επίπεδο για να απελευθερωθεί η κλωστική/ βιομηχανική κάνναβη στην χώρα μας με σωστούς όρους. Τα μέλη του συνεταιρισμού ΚΑΝΝΑΒΙΟ πρωτοστάτησαν τα τελευταία 3 χρόνια με συνεχείς επαφές, επιστημονική τεκμηρίωση και πίεση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και πέτυχαν να υπογραφεί η ΚΥΑ για την βιομηχανική κάνναβη, χωρίς μάλιστα τους περιορισμούς και τα τεχνικά εμπόδια για τους μικρομεσαίους παραγωγούς και μεταποιητές που επεδίωξαν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα αρχικά.

Ο συνεταιρισμός ΚΑΝΝΑΒΙΟ έχει αναπτύξει ήδη συνεργασίες για την παροχή τεχνογνωσίας με τις πιο σημαντικές Ευρωπαϊκές εταιρίες και φορείς όπως η Ολλανδική HempFlax, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Βιομηχανικής Κάνναβης EIHA, καθώς και το Ιταλικό Ερευνητικό Κέντρο IKHEMP, ενώ έχει ήδη ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών στην Ελλάδα και την Ευρώπη λόγω της πολύχρονης κινηματικής και ερευνητικής εμπειρίας με το θέμα. Όσοι βιολογικοί καλλιεργητές συνεργαστούν με την ΚΟΙΝΣΕΠ KANNABIO θα έχουν πρόσβαση σε καλλιεργητική εμπειρία και τεχνογνωσία τουλάχιστον 20 ετών, καθώς και σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο προώθησης και προβολής.

Η ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ θέλει να προωθήσει τις συνεταιριστικές αρχές και τη φιλοσοφία της εργασιακής συνεργασίας. Δεν βλέπει στεγνά εμπορικά το ζήτημα της καλλιέργειας και μεταποίησης βιομηχανικής κάνναβης όπως οι περισσότεροι στον χώρο, αλλά επιδιώκει την επιμόρφωση, τη συνδιαμόρφωση, την δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική συνεισφορά, παράλληλα με την παραγωγή ποιοτικών, βιολογικών προϊόντων βιομηχανικής κάνναβης ελληνικής προέλευσης. Στόχος μας είναι η συνεργασία με βιολογικούς παραγωγούς, η συμμετοχή τους στην καθετοποιημένη παραγωγή για να έχουν όφελος από την πώληση του τελικού προϊόντος, αλλά και η εξάλειψη των μεσαζόντων και του υπερκέρδους. Απώτερος στόχος να κάνουμε την ελληνική βιομηχανική κάνναβη διεθνές πρότυπο ποιότητας.

Στα Ψαχνά Ευβοίας θα καλλιεργηθεί πειραματικά η Ιταλική ποικιλία Fibranova σε 7 στρέμματα, ενώ στα Χανιά της Κρήτης θα καλλιεργηθεί πειραματικά η Γαλλική ποικιλία Fedora 17 σε 1 στρέμμα. Οι δύο ποικιλίες είναι προσαρμοσμένες στο Μεσογειακό κλίμα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε έλαια καθώς και σε κανναβιδιόλη (CBD). Στόχος της ΚΟΙΝΣΕΠ ΚΑΝΝΑΒΙΟ είναι να δοκιμάσει διαφορετικές ποικιλίες και να αξιολογήσει ποιες ανταποκρίνονται καλύτερα στα συγκεκριμένα γεωμορφολογικά και κλιματολογικά χαρακτηριστικά της Ελλάδας, καθώς και να αναπτύξει ελληνικές ποικιλίες σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα. Έχουμε απευθύνει ήδη αίτημα συνεργασίας στον ΕΛΓΟ-Δήμητρα να ενταχθούν οι φετινές καλλιέργειες στο πειραματικό και ερευνητικό του έργο και να συμβάλει στους ελέγχους και την επιστημονική παρακολούθηση.

Οι πρώτες μας καλλιέργειες θα θεριστούν συνεργατικά και εορταστικά τον Σεπτέμβρη και θα ακολουθήσει η μεταποίηση και παραγωγή βιολογικών ελαίων, μιας σειράς διατροφικών προϊόντων- υπερτροφών και προϊόντων προσωπικής υγιεινής. Για το σκοπό αυτό θα στηθεί μια μεταποιητική μονάδα ελαιοποίησης και τυποποίησης στην Χαλκίδα, μέσα από ένα συνεργατικό πολυμετοχικό σχήμα ανοιχτό σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Το άχυρο- ξυλώδη στελέχη θα συγκεντρωθούν και θα επεξεργαστούν στα Χανιά, όπου τον Οκτώβριο του 2016 θα πραγματοποιηθεί διεθνές σεμινάριο χτισίματος με ασβεστοκάνναβη (σε συνεργασία με την ομάδα φυσικής δόμησης Minoeco), και θα τεθούν τα θεμέλια για την κατασκευή του πρώτου κανναβόσπιτου στην Ελλάδα.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2016 θα ακολουθήσει μια ευρεία καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και ένα κινητό μουσείο βιομηχανικής κάνναβης (Hemp Caravan Museum) που θα περιοδεύσει σε 12 πόλεις της Ελλάδας, πραγματοποιώντας δημόσιες ενημερωτικές εκδηλώσεις.

Για περισσότερες πληροφορίες: kannabiohemp@gmail.com

kannabio.wordpress

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου