Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η Βαρκελώνη δείχνει τον δρόμο

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να είναι αδιάφορη απέναντι στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συμβεβλημένες μ’ αυτήν επιχειρήσεις, αντίθετα πρέπει να προτάσσει τη συνεργασία με εκείνες που καλύπτουν βασικές κοινωνικές ανάγκες και επιδιώκουν το συλλογικό όφελος.

Με αυτό το σκεπτικό ο Δήμος της Βαρκελώνης ετοιμάζεται να προωθήσει σειρά θεσμικών παρεμβάσεων ώστε στις προμήθειες και τις αναθέσεις έργων των δημοτικών αρχών να ευνοούνται συλλογικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που θέτουν ως προτεραιότητά τους το ήθος και τον θετικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Στην ευρύτερη περιφέρεια της Βαρκελώνης υπάρχουν 4.800 εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας:
από βιομηχανικούς, παραγωγικούς, ενεργειακούς, νομικούς, ασφαλιστικούς και συνεταιρισμούς του τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης, πολιτιστικά κέντρα κοινοτικής διαχείρισης, εκδοτικές ομάδες και κολεκτίβες ανάπτυξης τεχνολογιών έως κοινοτικούς λαχανόκηπους, παραγωγούς και διανομείς βιολογικών τροφίμων και προϊόντων δίκαιου εμπορίου, τράπεζες χρόνου ή ηθικά πιστωτικά ιδρύματα.

Απασχολούν 53.000 εργαζομένους (το 8% της συνολικής απασχόλησης στην πόλη) κάνοντας ετήσιο τζίρο 3,750 δισ. ευρώ.

Άντα Κολάου, δήμαρχος της Βαρκελώνης
Δίνοντας ένα μάθημα για το πώς η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στη συλλογική ανάπτυξη, η δήμαρχος Άντα Κολάου ανακοίνωσε ένα στρατηγικό σχέδιο ενίσχυσης της ΚΑΛΟ με στόχο να συστρατεύσει όλες αυτές τις πρωτοβουλίες ώστε να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των δημοτικών υποθέσεων.

Ανάμεσα στα πολλά μέτρα που ανακοινώθηκαν περιλαμβάνονται η επιβολή ενός ελάχιστου ποσοστού συμβάσεων που υποχρεωτικά θα ανατίθενται σε φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, η δημιουργία ενός Μητρώου Κοινωνικά Υπεύθυνων Προμηθευτών Προϊόντων και Υπηρεσιών και η θέσπιση «κριτηρίων επιχειρηματικού ήθους και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», που θα έχουν αυξημένη μοριοδότηση στους διαγωνισμούς ανάθεσης έργων.

Παράλληλα, για να διευκολύνει τις κοινωνικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς θα προσφέρει δωρεάν χώρους φιλοξενίας και συνάντησής τους και θα συμβάλει πρακτικά στη δημιουργία οργανισμών και δικτυώσεων που να εκπροσωπούν τους διαφορετικούς τομείς δράσης τους.

Και για να έχει πρόσθετα εργαλεία χρηματοδότησης των πλέον θετικών εγχειρημάτων σχεδιάζει τη συμμετοχή του δήμου στην Ηθική Τράπεζα Fiare.

Δεν είναι να απορεί κανείς που η Βαρκελώνη διεκδικεί δικαίως τον τίτλο της «παγκόσμιας πρωτεύουσας της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

efsyn.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου