Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Υπογράφηκε στη Ν. Υόρκη η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα

Σε ειδική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών υπογράφτηκε στις 22 Απριλίου από 175 χώρες, η ιστορική συμφωνία, που επιτεύχθηκε τον περασμένο Δεκέμβρη στο Παρίσι για την κλιματική Αλλαγή.

Πολλοί ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάϊντεν, ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ολάντ και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι, συγκεντρώθηκαν στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για την υπογραφή του Σύμφωνου του Παρισιού. Παρούσες ήταν η Ε.Ε. και η Ελλάδα. 

Κύριος στόχος της συμφωνίας είναι η διατήρηση της ανόδου της θερμοκρασίας του πλανήτη μέχρι το επίπεδο των 2ο C, σε σχέση με το 1990 , μέχρι το τέλος του αιώνα.

Ο Μπαν Κι Μουν δήλωσε ότι, είναι η πρώτη φορά που υπογράφεται συμφωνία των Η.Ε. από τόσες πολλές χώρες, μέσα σε μια μέρα.

Η συμφωνία είναι μια σημαντική εξέλιξη αφού συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι μεγάλοι ρυπαντές (ΗΠΑ, Κίνα, Ινδία, Αυστραλία, ΕΕ κλπ), ενώ για την πλήρη εφαρμογή της χρειάζεται η επικύρωση της συμφωνίας από 55 χώρες, που καλύπτουν το 55% των εκπομπών.

Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί η επικύρωση, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η εφαρμογή της και οι προσπάθειες για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, καθώς και θα περιορισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σημειώνουμε ότι το 2015 ήταν η θερμότερη χρονιά όλων των εποχών, από τότε που έχουμε αξιόπιστες καταγραφές, ενώ το α τρίμηνο του 2016 η θερμοκρασία έσπασε όλα τα ρεκόρ.

left.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου