Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο γίνεται μορφή τού πολιτεύματος...

Είναι λογικό να επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μόνο που ακόμα κι αν αυτή επιτευχθεί θα έχει ελάχιστη σημασία στην περίπτωση που
οι Βρετανοί στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου επιλέξουν την έξοδό τους από την ΕΕ.

Με τις δημοσκοπήσεις να μην δίνουν ξεκάθαρη εικόνα όλα είναι ανοιχτά. Ένα είναι, ωστόσο, σχεδόν βέβαιο: αποχώρηση της Γηραιάς Αλβιόνας από το ευρωπαϊκό οικοδόμημα θα ανοίξει για τα καλά τον ασκό του Αιόλου, αυτόν που δεν άνοιξε πέρυσι η Ελλάδα γιατί διέθετε πολύ λιγότερες ασφαλιστικές δικλείδες.

Το Brexit θα χειροτερεύσει την ποιότητα ζωής των Βρετανών, το εμπόριο κι ο χρηματοπιστωτικός τομέας των οποίων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη, η οποία κι αυτή θα αρχίσει να μετρά τη μία πληγή μετά από την άλλη, τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Υπό μία έννοια, η απαρχή διάλυσης της Ε.Ε., σε συνδυασμό με την ένταση των εθνικισμών και του ρατσισμού, μας επιστρέφει στην εποχή τού Μεσοπολέμου, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται...

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στα οποία συμπεριλαμβάνεται η έκρηξη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο, ήρθαν και οι αποκαλύψεις για τη συμφωνία εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ (TTIP) για να επιβεβαιώσουν αυτά που όλοι εμείς οι "συνωμοσιολόγοι" υποπτευόμασταν: πως οδηγούμαστε, για παράδειγμα, στην πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, στη θεσμοθέτηση της διατροφικής ανασφάλειας, ακόμα και στην απονομή (;) δικαιοσύνης από ιδιώτες που θα επιλέγουν οι πολυεθνικές στο όνομα της απελευθέρωσης του εμπορίου μέσω της διάλυσης και της στοιχειώδους κοινωνικής προστασίας που είχε επιβάλει στη Δύση ο ανταγωνισμός με τη Σοβιετική Ένωση και τους δορυφόρους της.


Τι κι αν έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι η απορρύθμιση παράγει νέο πλούτο μόνο για τους λίγους σε βάρος των πολλών και δημιουργεί φαινόμενα νεοαποικιοποίησης και υποδούλωσης των λαών; Οι ελίτ διαθέτουν τα λεφτά για να ελέγχουν πως οι πολιτικές αποφάσεις θα λαμβάνονται αποκλειστικώς προς το συμφέρον τους...

Αν εγκριθεί και η TTIP όπως έχει σήμερα τότε οι υπέρμαχοι του νεοφιλελευθερισμού μπορούν πολύ άνετα να ομνύουν στην αναγκαιότητα τήρησης της νομιμότητας.


Τα μνημόνια στην Ελλάδα, οι πολιτικές λιτότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη, τα τείχη που κρατούν μακριά τους πρόσφυγες και τους "αποθηκεύουν" στη χώρα μας, οι διακρατικές εμπορικές συμφωνίες που καταργούν το κοινωνικό κράτος δικαίου είναι όλα νομιμότατα.

Η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έγινε νόμος του κράτους, συνταγματοποιείται, αύριο μεθαύριο μπορεί να περιληφθεί και στα άρθρα τού Συντάγματος που δεν επιδέχονται αλλαγών όπως η μορφή του πολιτεύματος.

Αλήθεια, μετά από όλα αυτά ποιος δικαιούται να πιστεύει ότι η Ευρώπη θα καταστραφεί από τους μουσουλμάνους που "εισβάλουν" σε αυτή; Μια χαρά τα "καταφέρνουν" και οι χριστιανοί από μόνοι τους...

τρύπιο ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου