Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Για την ιστορία με τα «πλαστά» πτυχία: Πλήρης & αντικειμενική ενημέρωση



1) Όσοι κατέχουν αυτά τα πτυχία, δεν είναι απατεώνες. Απατεώνες είναι οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών ΤΕΕ που έφτιαξαν σχολές - σκουπίδια, κλέβοντας και κοροϊδεύοντας τόσο το κράτος, όσο και τους σπουδαστές, δίνοντας πτυχία που στη συνέχεια (μετά από χρόνια) σταμάτησαν να αναγνωρίζονται από το Υπουργείο Παιδείας.

2) Συγκεκριμένα, τα πτυχία αυτά χορηγήθηκαν από σχολές ιδιωτικής εκπαίδευσης οι οποίες έκλεισαν μετά από τη διαπίστωση σωρείας παραβάσεων και ατασθαλιών. Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.3577/07 επί υπουργίας Γιαννάκου, τα πτυχία των μαθητών ιδιωτικών ΤΕΕ που τους αφαιρέθηκε η άδεια, θα έπρεπε να χορηγηθούν εκ νέου κατόπιν ειδικών πτυχιακών εξετάσεων.


3)
Οι εξετάσεις δεν έγιναν ποτέ επί 9 συναπτά έτη. Νόμος της ΝΔ του 2007 δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ούτε από τη ΝΔ, ως το 2009. Ούτε από το ΠΑΣΟΚ, ως το 2011. Ούτε από την Κυβέρνηση Παπαδήμου, ως το 2012. Ούτε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ως το 2015.

4)
Το ίδιο διάστημα μη εφαρμογής του νόμου τους, οι ιδιοκτήτες των ΤΕΕ και άλλοι εμπλεκόμενοι, είτε διέφυγαν τις κυρώσεις του νόμου λόγω παραγραφής, είτε έλαβαν ελαφριές ποινές.

5)
Το Υπ. Παιδείας επί ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε ελέγχους μέσω των Περιφερειακών Δ/ντών Εκπαίδευσης για το σύνολο των Ιδιωτικών ΤΕΕ της χώρας και εντόπισε κι άλλες σχολές στις οποίες σημειώθηκαν παρατυπίες που εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.3577/07. Ο πρώην Υπ. Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γ. Κατρούγκαλος, διαβίβασε τα στοιχεία της ΟΙΕΛΕ στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης & σύμφωνα με το πόρισμα (328/Α/2015) του Σώματος προτάθηκε στο Υπουργείο Παιδείας η τροποποίηση της παρ. 2 του άρθρου 24 του ν. 3577/2007, έτσι, ώστε, να καλύπτει κάθε μη σύννομη περίπτωση λειτουργίας ιδιωτικών ΤΕΕ ή χορήγησης πτυχίου χωρίς χρονικό προσδιορισμό.

6)
Το Υπουργείο θα καταθέσει προς ψήφιση διάταξη, η οποία θα διευρύνει το χρονικό διάστημα εφαρμογής του νόμου (θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός 2004-2008), και θα υλοποιηθεί η σχετική πρόταση του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.

7)
To ΣΕΔΔ εντόπισε περιστατικά που αφορούν από συστηματική αλλοίωση γραπτών μέχρι μη θεωρημένα απουσιολόγια. Με τη συνεργασία των περιφερειακών διευθύνσεων εκπαίδευσης, οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε περισσότερες μονάδες τεχνικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αυτό που έχει, όμως, ιδιαίτερη σημασία είναι ότι τα περιστατικά παρατυπίας δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν κατά πρόσωπο, αφού αφορούν παρανομίες στη λειτουργία των σχολών και δεν βαραίνουν με άμεσες ευθύνες του ίδιους τους υποψηφίους, που σήμερα βρίσκονται να εργάζονται στο Δημόσιο. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να απολυθούν, αλλά να κριθούν εκ νέου για το πτυχίο τους.

8) Αυτοί που ουρλιάζουν για τα πλαστά (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), είχαν σκοπό να αφήσουν το θέμα να σέρνεται για άλλα τόσα χρόνια μέχρι να ξεχαστεί. Για τους υπόλοιπους ξύδι.
*** * ***


«Σκάνδαλο μεγατόνων. Το μεγαλύτερο ψεύδος των πρωτοσέλιδων που κρύβει μεγάλα συμφέροντα όσων δεν θέλουν να προχωρήσει το θέμα των πλαστών πτυχίων, είναι ότι μιλάνε για νομιμοποίηση από το υπουργείο Παιδείας μέσω των εξετάσεων. Καήκαμε αν δεν εφαρμοστεί ο νόμος...», τονίζει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ Μιχάλης Κουρουτός, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Κώστα Αρβανίτη.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, σημειώνει:

«Αν δεν απομονωθούν αυτοί που μεθοδεύουν να περάσουν ότι δήθεν νομιμοποιούνται τα πλαστά πτυχία, καήκαμε. Είναι η μοναδική ευκαιρία αυτό που ξεκίνησε η κα Γιαννάκου με τόλμη και θάρρος να υλοποιηθεί μετά απο 9 χρόνια. Κανείς υπουργός δεν τόλμησε να βάλει χέρι. Γιατί κρύβονται τεράστια συμφέροντα πολιτικά, τοπικά, δήμαρχοι, προϊστάμενοι υπηρεσιών, πολιτικοί. Γι' αυτό δεν προχώρησε μέχρι σήμερα. Και κάποιοι προσπαθούν να το σταματήσουν ενοχοποιώντας τον Φίλη, τον Κουρουτό... Είναι σκάνδαλο μεγατόνων και σήμερα θα βγάλουμε νέα σκληρή ανακοίνωση».

Ανοιχτή επιστολή του προέδρου της ΟΙΕΛΕ «ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΣΤΗΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΤΟΧΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ-ΠΑΡΑΤΥΠΩΝ ΤΙΤΛΩΝ»

Με ειλικρινή έκπληξη και αγανάκτηση διάβασα σήμερα στην ηλεκτρονική έκδοση του Πρώτου Θέματος άρθρο της δημοσιογράφου Ισμήνης Χαραλαμποπούλου με τίτλο «Με εξετάσεις νομιμοποιεί ο Φίλης 2.500 δημοσίους υπαλλήλους με πλαστά πτυχία!».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα παραποιεί βάναυσα την αλήθεια στο βωμό μιας «φτηνής» (και όχι χρήσιμης) αντιπολιτευτικής δημοσιογραφίας που αγγίζει τα όρια της εμπάθειας.

Και η έκπληξή μου αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη, διότι το άρθρο υπογράφεται από μια έμπειρη δημοσιογράφο, η οποία γνωρίζει πάρα πολύ καλά το συγκεκριμένο θέμα. Η κ. Χαραλαμποπούλου επειδή ξέρει πολύ καλά το Ν. 3577/2007 της Γιαννάκου, αλλά και το πόρισμα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, γνωρίζει ότι ο μόνος τρόπος να επιλυθεί το ζήτημα είναι η επανεξέταση των κατόχων των τίτλων και όσων είναι ήδη διορισμένοι και όσων πρόκειται να διοριστούν στο Δημόσιο.

Είναι πραγματικά εξοργιστικό οι εκπρόσωποι των ιδιοκτητών, πολιτικές δυνάμεις και ορισμένα ΜΜΕ που εδώ και 10 χρόνια αποκρύπτουν συνειδητά το ζήτημα των παράνομων και παράτυπων τίτλων από φορείς ιδιωτικής εκπαίδευσης και των διορισμών των κατόχων στο Δημόσιο για ευνόητους λόγους (ας δει κανείς τα βιογραφικά και τις πολιτικές ιδιότητες κάποιων εκ των εμπλεκόμενων στην υπόθεση), να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως και να προσποιούνται τους αγανακτισμένους, επειδή τάχα αθωώνονται οι κάτοχοι των παράνομων και παράτυπων τίτλων.

Αντί να υπάρξει θετική αντιμετώπιση, ανεξαρτήτως της πολιτικής τοποθέτησης του καθένα, της πολιτικής βούλησης που δείχνει ένας Υπουργός εφαρμόζοντας επιτέλους την εξαιρετική ρύθμιση του νόμου Γιαννάκου που έμεινε εσκεμμένα ανενεργός εδώ και μια δεκαετία, αλλά και το πόρισμα μιας ανεξάρτητης αρχής, η είδηση αλλοιώνεται στο βωμό της εξυπηρέτησης μικροπολιτικών συμφερόντων.

Αναρωτιέμαι: Όλοι αυτοί που σήμερα αναμασούν τη συγκεκριμένη προπαγάνδα:

• Πού βρίσκονταν το 2005, όταν η ΟΙΕΛΕ ανακίνησε το ζήτημα και κατέθεσε μηνύσεις; 
• Πού βρίσκονταν, όταν παραγράφονταν τα αδικήματα των 35 εμπλεκόμενων και όταν η ΟΙΕΛΕ ζητούσε τη νομική αναψηλάφιση του θέματος; 
• Τι έλεγαν, όταν η Κομισιόν το 2014 «πάγωσε» τη διαδικασία αντιστοίχισης του Εθνικού με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων λόγω των παράνομων και παράτυπων τίτλων στην ιδιωτική εκπαίδευση; 
• Γιατί δεν πήραν θέση, όταν ο Σύνδεσμος των ιδιοκτητών (ΣΙΕΙΕ) μήνυσε τον Πρόεδρο της ΟΙΕΛΕ, επειδή κατήγγειλε το θέμα των τίτλων και των διορισμών των κατόχων τους στο Δημόσιο στην Κομισιόν (απηυδισμένος από την απόλυτη απραξία των προηγούμενων κυβερνήσεων που κάλυπταν τους πραγματικούς ενόχους); Τώρα τάχα θυμήθηκαν το θέμα;
Παρακαλώ ιδιαίτερα τους όψιμους «ενδιαφερόμενους» να σωπάσουν. Διότι εδώ και δέκα χρόνια ποιούσαν την νήσσαν. Αν πράγματι ενδιαφέρονται για το ζήτημα, θα περιμένω μια συνολική τοποθέτηση κομμάτων και ΜΜΕ για την εκτεταμένη διαφθορά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης και της πιστοποίησης των επαγγελματικών προσόντων. Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι εδώ θα υπάρξει σιγή ασυρμάτου. Διότι θίγονται πολλοί και ισχυροί. Και η συγκεκριμένη δημοσιογραφία μόνο αυτούς «σπονσοράρει» συστηματικά κι όχι την αλήθεια, ή τη δικαιοσύνη.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΟΙΕΛΕ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ

Ακούστε:

*** * ***

Τους τρεις μύθους και την ύποπτη απόκρυψη σχετικά με τους παράτυπους τίτλους σπουδών των ιδιωτικών ΤΕΕ παραθέτει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, κάνοντας και μία πρόταση προς την αντιπολίτευση.

Μύθος πρώτος: Τα αποκαλούμενα «πλαστά πτυχία» δόθηκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όχι βέβαια! Πρόκειται για απολυτήριους τίτλους σπουδών από ιδιωτικές σχολές τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΤΕΕ) που χορηγήθηκαν πριν 10-15 χρόνια επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ από συγκεκριμένα κυκλώματα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, με πλάτες και πολιτική προστασία από τα κόμματα του δικομματισμού.

Οι τότε πολιτικές ηγεσίες επί χρόνια κώφευαν στις καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και επέτρεπαν την άνθιση μορφών ιδιωτικής παραπαιδείας και εξαπάτησης. Αξίζει, να αναφερθεί ότι οι πρωταγωνιστές και οι εμπλεκόμενοι στις παρανομίες και τις ατασθαλίες, είτε απαλλάχθηκαν λόγω παραγραφής είτε καταδικάστηκαν σε ελαφριές ποινές.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα διερευνήθηκε σε όλη του την έκταση από το Υπουργείο Παιδείας και τις περιφερειακές του υπηρεσίες και αποκαλύφθηκε όλη η έκταση του φαινομένου. Μέχρι στιγμής με στοιχεία του Φεβρουαρίου του 2016, έχουν εντοπιστεί 1516 τίτλοι σπουδών που προέρχονται από τα σχολεία που έκλεισαν λόγω παρατυπιών. Η έρευνα συνεχίζεται.

Μύθος δεύτερος: 2500 κάτοχοι αυτών των πτυχίων έχουν διοριστεί στο δημόσιο.

Ουδέποτε διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο. Πρόκειται για ψεύδος και τερατώδες κατασκεύασμα ορισμένων μέσων μαζικής ενημέρωσης και κύκλων της αντιπολίτευσης, που αντί να απολογούνται για τις παραλείψεις τους και την επί μια δεκαετία αδιαφορία τους, τολμούν, να επιτίθενται στη σημερινή ηγεσία του ΥΠΠΕΘ ότι δήθεν καλύπτει και νομιμοποιεί τους κατά φαντασία 2500 διορισμούς στο δημόσιο.

Μύθος τρίτος: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντιμετώπισε το συγκεκριμένο θέμα.

Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Δημόσιας Διοίκησης των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, συμπεριλαμβανομένου του κ. Μητσοτάκη, δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση του θέματος μετά το 2007.

Σήμερα, ο πρώην υπουργός απολύσεων και διωγμών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων κ. Μητσοτάκης τολμά να κάνει λόγο για πρόκληση και φαυλότητα. Αιδώς Αργείοι!

Μία ύποπτη απόκρυψη: Η νομοθεσία για την αντιμετώπιση του θέματος μέσω εκ νέου απολυτηρίων εξετάσεων ψηφίστηκε όχι από τον Νίκο Φίλη και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, από τη ΝΔ επί υπουργίας Γιαννάκου το 2007.

Βασίστηκε, δε, στο γεγονός , ότι, ενώ, υπήρξε δικαστική και πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης που οδήγησε στο κλείσιμο των σχολών που παρανόμησαν, ουδέποτε, διερευνήθηκε σε ατομικό επίπεδο η εμπλοκή ενός εκάστου των σπουδαστών, ώστε, να προσωποποιηθούν οι ευθύνες.

Το αποτέλεσμα, ήταν να κατέχονται νομότυπα απολυτήρια από καταργημένες σχολές με ό, τι αυτό συνεπάγονταν ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα.

Για το λόγο αυτό, ο νόμος Γιαννάκου πρόβλεψε τις εξετάσεις για τους αποφοίτους αυτών των σχολών, αφού, η υπόθεσή τους δεν διερευνήθηκε δικαστικά και συνεπώς δεν ήταν δυνατό να τους καταλογιστεί δόλος ή εμπλοκή στις παρανομίες των ιδιοκτητών. Όλοι, επίσης, γνωρίζουν ότι τα αδικήματα εκείνης της περιόδου έχουν παραγραφεί και είναι αδύνατη η δικαστική διερεύνηση σήμερα μετά από τόσα χρόνια.

Το σκανδαλώδες είναι, ότι εννέα χρόνια μετά τη ψήφιση του νόμου Γιαννάκου, αλλεπάλληλες πολιτικές ηγεσίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που σήμερα παριστάνουν τους τιμητές και τους κατήγορους δεν εφάρμοσαν το νόμο και δεν έπραξαν τίποτα για την αντιμετώπιση αυτών των νοσηρών φαινομένων στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία παρέδωσαν βορά στις ορέξεις των αετονύχηδων της αγοράς, προκειμένου, να γίνει πραγματικότητα η προγραμματική διακήρυξη του κ. Μητσοτάκη για μαθητές-πελάτες σε σχολεία super market πώλησης αλλοιωμένων τίτλων σποδών και εργασιακές σχέσεις ζούγκλας υπό τις απειλές και τους εκβιασμούς των ιδιοκτητών τους.

Μία πρόταση προς την αντιπολίτευση:

Επειδή, οι κραυγές του υποκινούμενου κοινωνικού αυτοματισμού δεν παράγουν (ευτυχώς) έννομες συνέπειες.

Επειδή, είναι δικαιολογημένη η αγανάκτηση για μη έγκυρους τίτλους σπουδών που οδηγούν σε εργασιακά δικαιώματα, αλλά, αυτή δεν πρέπει να εκτρέπεται σε κανιβαλισμούς και ανθρωποφαγίες τόσο συνηθισμένες στο νεοφιλελεύθερο περιβάλλον του κ. Μητσοτάκη.

Επειδή, η πολιτική και νομική διερεύνηση του θέματος εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, οδήγησε στην ανάγκη να εφαρμοστεί επιτέλους η πρόβλεψη του νόμου Γιαννάκου.

Επειδή, η πολιτική υποκρισία, ιδίως του κ. Μητσοτάκη, πρέπει να λάβει τέλος και να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά στο πεδίο της δημοκρατικής- κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Για τους παραπάνω λόγους, προτίθεμαι να ζητήσω να συγκληθεί η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για να συζητήσει το θέμα των μη έγκυρων τίτλων σπουδών και δηλώνω πρόθυμος να συζητήσω και να εξετάσω κάθε άλλη εναλλακτική πρόταση ως προς την εφαρμογή του νόμου της κυρίας Γιαννάκου υπό την προϋπόθεση να είναι νομικά έγκυρη και τεκμηριωμένη.

Με ιδιαίτερη χαρά θα υποδεχθούμε στη συνεδρίαση αυτή τον κ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου