Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Δ. Βίτσας: Υπάρχει σοβαρή μείωση των προσφύγων και στο Ελληνικό και στην Ειδομένη

«Υπάρχει μια σοβαρή μείωση των προσφύγων και στο Ελληνικό και στην Ειδομένη. Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φύγει από την
Ειδομένη και περίπου 1.500 από το Ελληνικό».

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας σε συνέντευξη που παραχώρηση σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου 2016 στην «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Τις τελευταίες μέρες δημιουργήσαμε 4.000 νέες θέσεις φιλοξενίας, οι οποίες είναι κοντά στην Ειδομένη. Αυτό που επιχειρούμε αυτή τη στιγμή είναι να πειστούν αυτοί οι άνθρωποι ότι τα δικαιώματά τους υπάρχουν στους χώρους φιλοξενίας. Εκεί μπορούν να κάνουν αίτηση ασύλου, ενώ στην Ειδομένη δεν έχουν τέτοια δικαιώματα.

Βεβαίως, και οι ίδιοι πρέπει να καταλάβουν ότι φιλοξενούνται στη χώρα μας. Με βάση και τη Συνθήκη της Γενεύης, πρέπει να υπόκεινται στους νόμους της ίδιας της χώρας. Μια διαδικασία καταστολής θα ήταν μη ωφέλιμη αλλά και επικίνδυνη, άρα θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους τρόπους, ώστε να τους πείσουμε ότι θα πρέπει, τουλάχιστον, να υποχωρήσουν σε άλλους χώρους.

Υπάρχει μια σοβαρή μείωση των προσφύγων και στο Ελληνικό και στην Ειδομένη. Περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φύγει από την Ειδομένη και περίπου 1.500 από το Ελληνικό. Ο Πειραιάς δεν έχει μέχρι στιγμής εκκενωθεί πλήρως λόγω της μεγάλης επιτυχίας του Σκαραμαγκά. Ήρθε και καινούργιος κόσμος στον Πειραιά που ήθελε να πάει στο Σκαραμαγκά. Σήμερα περίπου 800 πρόσφυγες και μετανάστες θα μεταφερθούν στο τρίτο κομμάτι του κέντρου φιλοξενίας στον Ελαιώνα και ήδη ετοιμάζονται μέχρι το τέλος της βδομάδας άλλοι δύο χώροι που θα φιλοξενήσουν περίπου άλλους 1.000 πρόσφυγες.

Βέβαια, δεν τελειώνουμε εδώ, γιατί έχουμε και τα άλλα ζητήματα. Έχουμε το Ελληνικό, έχουμε το Κουτσόχερο στη Λάρισα και τον Κατσικά στα Γιάννενα, όπου υπάρχει η αναγκαιότητα να ανασυγκροτηθούν αυτά τα κέντρα φιλοξενίας. Θα χρειαστεί και ένα δεύτερο στάδιο πιο σταθερών δομών φιλοξενίας, σε αυτό το πλαίσιο είναι και η συζήτηση που έκανα και με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και το Επιτελείο του και αναμένω να υποδείξουν τους χώρους.

Η Συνθήκη της Γενεύης από το 1951 προβλέπει ορισμένα δικαιώματα των προσφύγων. Ανάμεσα σε αυτά, αφού έχουν κάνει αίτηση ασύλου και έχουν πάρει άσυλο, είναι και το προσφυγικό διαβατήριο, η ειδική κάρτα εργασίας, η ειδική σχέση με την εκπαίδευση. Όταν ομαλοποιηθεί αυτή η κατάσταση και βεβαίως υπάρχει ειρήνη στη Σύρια, σε αυτό το μεσοδιάστημα, μέχρι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στις εστίες τους ή να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες της Ευρώπης, βέβαια θα μείνουν και κάποιοι στην Ελλάδα, θα υπάρχουν και αυτά τα δικαιώματα.

Στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, όσον αφορά στο άσυλο, προβλεπόταν η αποστολή από τις χώρες της ΕΕ 400 περίπου ειδικών. Έχει έρθει το 50% από αυτούς. Αυτό έχει βελτιώσει την διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου. Ο αρχικός σχεδιασμός είναι 200-400 εξετάσεις την ημέρα.

Υπάρχει η συμφωνία ανάμεσα την ΕΕ και την Τουρκία, η οποία έχει τηρηθεί. Έχουν περικοπεί οι ροές, ενώ την 1η Ιουνίου θα εξεταστεί το που έχουμε φτάσει σε σχέση με τη συμφωνία. Το κεντρικό ζήτημα, αυτή τη στιγμή, είναι να ανοίξει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία και την Ελλάδα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και να ολοκληρωθούν γρήγορα οι διαδικασίες των αιτήσεων ασύλου, ώστε αυτοί που πρόκειται να γυρίσουν πίσω αυτό να γίνει με ασφαλή και με νόμιμο τρόπο.

Στο μόλις προηγούμενο χρονικό διάστημα είχαμε από την πλευρά της Τουρκίας περισσότερες παραβιάσεις από ότι συνήθως. Τις αντιμετωπίζουμε, με ψυχραιμία, με αποφασιστικότητα και με ταχύτητα, με το γνωστό τρόπο και μέσω της διπλωματικής οδού. Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε στα διεθνή φόρα αλλά και στους αρμόδιους, είναι ότι στο βαθμό που υπάρχουν τέτοιες παραβιάσεις, αυξάνεται η πιθανότητα ατυχήματος. Αξιοποιούμε την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και κινητοποιείται και το πολιτικό σκέλος του ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να ολοκληρώσει αυτή την αποστολή, δηλαδή να διευρύνει την αποστολή και στο χώρο του Νότιου Αιγαίου. Κάνει επιτήρηση, δεν κάνει αποτροπή, ούτε έρευνα και διάσωση. Απλά δίνει πληροφορίες, είναι ένας ενισχυτικός παράγοντας αλλά η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν θα είναι ούτε αιώνια ούτε καταλυτική.

Ζούμε σε μια περιοχή αρκετά ταραγμένη. Αυτό για το οποίο εμείς πρέπει να εργαστούμε, είναι να διαμορφώσουμε σταθερές. Η θέση της Ελλάδας, σε διεθνές πλαίσιο και σε σχέση και με τη συμπεριφορά μας, έχει αναβαθμιστεί.

Για την Ελλάδα ούτε υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» ούτε είναι αποδεκτές. Γίνονται τα συνήθη και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη και ορισμένα κρισιακά φαινόμενα που υπάρχουν εντός της πολιτικής ζωής της Τουρκίας. Η Ελλάδα δεν έχει διεκδικήσεις αλλά έχει ξεκάθαρο το τι της ανήκει.»

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου