Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Η επόμενη μέρα... @ Κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας

Ως την "απαρχή του τέλους του φαύλου κύκλου μέτρων - ύφεσης" και της διεθνούς εποπτείας για τη χώρα, όπως είπε ο υπ. Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, είδαν ο διεθνής Τύπος,
πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες και "αγορές" την προχθεσινή συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη βιωσιμότητα του χρέους, παρά τις επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από ορισμένες πλευρές για τη "βήμα - βήμα" προσέγγιση.

Ακόμη και το ΔΝΤ ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εντός του έτους οι ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους θα ενισχυθούν περισσότερο, σε βαθμό που θα επιτρέψει και στο ίδιο να συμμετάσχει.

Τ
ο πλαίσιο μιας οριστικής λύσης του ελληνικού ζητήματος είδαν στη συμφωνία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, Κομισιόν, Σόιμπλε, Moody's, Fitch, τραπεζικοί παράγοντες.

Με τη συμφωνία φεύγει η αβεβαιότητα που υπήρχε το τελευταίο διάστημα, δήλωσαν ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος επισήμανε ότι "τώρα αρχίζει ο μεγάλος και δύσκολος αγώνας να επουλώσουμε τις πληγές που έχουν υποστεί οι πιο αδύναμοι".

η Αυγή

Διαβάστε:
*** * ***

"Η συμφωνία στο Eurogroup μειώνει τα ρίσκα σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, αλλά κρατά ακόμα μακριά την ελάφρυνση χρέους. Κλειδί για τις εξελίξεις το πώς θα αντιμετωπιστεί το θέμα από τους πολιτικούς και τους πολίτες". Αυτό υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο οίκος αξιολόγησης Fitch και συνοψίζει επιτυχώς το διακύβευμα.

Η κυβέρνηση αγωνίστηκε και διαπραγματεύτηκε σκληρά για μια συμφωνία αποφυγής της χρεοκοπίας της χώρας και για συνθήκες που να επιτρέπουν στις παραγωγικές δυνάμεις να αγωνιστούν για την επιτυχία, για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Αυτό επισημάνθηκε μάλιστα από όλους τους ομιλητές στο πρόσφατο συνέδριο για την επόμενη μέρα της ελληνικής βιομηχανίας. Η ενότητα και η πολιτική σταθερότητα ως απαραίτητες προϋποθέσεις για τη νίκη.

Σε πολλούς έχει διαφύγει η... λεπτομέρεια του κινδύνου της χρεοκοπίας. Η ανευθυνότητα αφορά σχεδόν τους πάντες στην αντιπολίτευση. Φαίνεται πως το "ουφ", ως ήχος ανάσας από την πλειονότητα των πολιτών για τη συμφωνία που σχεδόν μηδενίζει το ενδεχόμενο ατυχήματος χρεοκοπίας, εκεί στο γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη έγινε "ωχ". Είχε σορτάρει στην πτώση της κυβέρνησης και τώρα είναι υποχρεωμένος να συντάξει ένα νέο πολιτικό αφήγημα με ορίζοντα έως και το 2019.

Αν πάντως επιμείνει στα παλιά, αν, όπως και η Ντόρα, απειλεί την κυβέρνηση με ειδικά δικαστήρια για τη σημαντικότερη των μεταρρυθμίσεων, όπως είναι το ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, θα εκτεθεί ανεπανόρθωτα και θα απομονώσει την παράταξή του από τα σημαντικότερα και δυναμικότερα παραγωγικά στρώματα που θέλουν να αγωνιστούν για την προκοπή τους στη συνολική εθνική προσπάθεια.

Όταν, για παράδειγμα, όλος ο διεθνής περίγυρος που διαμορφώνει κλίμα στην παγκόσμια οικονομία κρίνει απολύτως θετικά (credit positive) τη συμφωνία, βλέποντας καλύτερες μέρες για την ελληνική οικονομία, το έργο στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο κ. Μητσοτάκης θα μοιάζει κάτι σαν γκραν γκινιόλ.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται, ούτε η αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις εθνικές προκλήσεις. Όπως και στη Ν.Δ., έτσι και εκεί έχουν λησμονήσει και διαγράψει τις τεράστιες ευθύνες τους για τη χρεοκοπία στην οποία οδήγησαν τη χώρα. Τα αστειάκια για Τσάβες και Θάτσερ της κ. Φώφης είναι άνοστα και ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα. Με τέτοια συμπεριφορά το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να εξαερώνεται, αφού δεν θα αντιπροσωπεύει τίποτα δημιουργικό.

Όσοι μπορούν να αποδείξουν ότι έχουν ιδέες και προτάσεις για καλύτερη απόδοση των εθνικών προσπαθειών, ώστε η χώρα να απελευθερωθεί από τον ζυγό των δανείων που την πνίγουν, θα έχουν ακροατήρια στην κοινωνία και θα κριθούν από τη συμμετοχή τους στις εθνικού χαρακτήρα προσπάθειες.

Όσοι δεν μπορούν, οι ζηλόφθονοι υβριστές που έχουν ξεφύγει από το πολιτικό πεδίο, θα βρεθούν στο περιθώριο της ζωής και των ιστορικών στιγμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου