Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Το χρέος της επόμενης μέρας

Μετά τις αλλεπάλληλες θετικές δηλώσεις όλων των κορυφαίων παικτών που εμπλέκονται στο εξαιρετικά σημαντικό θέμα της ρύθμισης του ελληνικού χρέους,
όλοι εκτιμούν ότι από την Τρίτη ξεκινάει η διαδικασία τής διευθέτησής του.

Η ρύθμιση, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των στόχων μετά το 2018, που έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είναι ένα καλό νέο από μόνο του. Θα σηματοδοτήσει μια συνολικά νέα εποχή μετά από έξι χρόνια οικονομικής ισοπέδωσης των πολιτών, αλλά δεν αρκεί για να φέρει την άνοιξη.

Η χώρα μας βρίσκεται μετά από πολλές δεκαετίες σε ένα σταυροδρόμι και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα θα καθορίσουν τις ζωές μας για τα επόμενα χρόνια.

Στη χώρα μας, τουλάχιστον από τη Μεταπολίτευση και μετά, δεν υπήρχε οδικός χάρτης σε κανέναν τομέα της οικονομίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο τουρισμός, που ήταν πάντα η βαριά βιομηχανία της χώρας, μια και το συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο. Δεν θα ήταν υπερβολή να παρατηρήσουμε ότι αναπτύχθηκε σχεδόν από μόνος του και, αρκετές φορές, οι όποιες παρεμβάσεις του κράτους στην καλύτερη περίπτωση έβαζαν εμπόδια στην ανάπτυξή του.

Οικονομία σημαίνει όραμα, σχεδιασμός και υλοποίηση, δηλαδή ειδικά αναπτυξιακά σχέδια και νέος αναπτυξιακός νόμος με τη συμμετοχή όλων. Επιστημόνων, φορέων, κλάδων αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Πρέπει να βρούμε τους τομείς και τους κλάδους που θα τραβήξουν μπροστά την οικονομία μέσα στο δύσκολο περιβάλλον της παγκοσμιοποιημένης πραγματικότητας. Ποιοι νέοι κλάδοι μπορούν να οδηγήσουν σε νέα αναπτυξιακά μονοπάτια.

Στη συνέχεια, ο αναπτυξιακός νόμος θα καθορίσει το οικονομικό περιβάλλον που θα λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις και το Δημόσιο. Μακριά από τη γραφειοκρατία, με ξεκάθαρους κανόνες για όλους, σαφές φορολογικό πλαίσιο και με ένα υγιές περιβάλλον για τους εργαζόμενους.

Για να ακριβολογούμε, ο διάλογος έπρεπε να είχε αρχίσει χθες. Αλλά και τώρα η πρόκληση είναι μπροστά μας και πρέπει άμεσα να ανταποκριθούμε και όλοι μας, ως κοινωνία, αλλά και η κυβέρνηση που φέρνει το μεγαλύτερο βάρος της ευθύνης για τον νέο δρόμο που θα ακολουθήσουμε.

η Αυγή

*** * ***

Στα 11 δισ. ευρώ αναμένεται να ανέλθει η β΄ δόση του προγράμματος βοήθειας της Ελλάδας, σύμφωνα με το προσχέδιο του αυριανού Eurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο, που θα πρέπει να επικυρωθεί από το EwG και το Eurogroup, από τη δόση, συνολικά 3,8 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες και 7,2 δισ. ευρώ θα μπουν απευθείας σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό για να καλυφθούν οι δανειακές ανάγκες και η αποπληρωμή χρέους.

Τα 3,8 δισ. ευρώ που αφορούν στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορεί να διατεθούν σε δόσεις, ανάλογα με την ικανότητα της χώρας (που παρακολουθείται από τους δανειστές) να μειώσει αποτελεσματικά το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η χώρα θα κληθεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος όπως είναι γνωστοί, δηλαδή πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ για φέτος, 1,75% του ΑΕΠ για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Παράλληλα, όμως, καλείται να διατηρήσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για μια δεκαετία, προτού οι στόχοι περιοριστούν σταδιακά στο 1,5% του ΑΕΠ με ορίζοντα το 2040.

Από την άλλη πλευρά, ως αποτέλεσμα των μικρότερων δαπανών για ανακεφαλαιοποίηση, η χώρα θα διατηρήσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι 23 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. που είναι συνολικά το πρόγραμμα.

Το προσχέδιο κάνει λόγο για ένα συνδυασμό κινήσεων για τη διαχείριση του χρέους στον οποίο περιλαμβάνεται το κλείδωμα των σημερινών χαμηλών επιτοκίων, η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος, στα οποία αν προστεθούν η χρήση των κερδών από τα προγράμματα αγοράς ελληνικών ομολόγων (SMP και ANFA), θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει χρέος σε βιώσιμα επίπεδα σε ό,τι αφορά στις μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρέτησης, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, χωρίς την ανάγκη για ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Ουσιαστικά πρόκειται και για τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

*** * ***

Θετική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να επικυρώσουν την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, αναμένεται να κάνει το EuroWorking Group (ΕWG) που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, μετά την επικύρωση του πολυνομοσχεδίου από τη Βουλή των Ελλήνων, το EWG αναμένεται να διαπιστώσει, και τυπικά πλέον, την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών. Επιπλέον, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να υποβάλει σήμερα στο EWG το «σχέδιο» της έκθεσης συμμόρφωσης (compliance report), ωστόσο η τελική μορφή της έκθεσης αυτής θα κατατεθεί μετά το Eurogroup.

Βάσει όλων των παραπάνω, το αυριανό Eurogroup αναμένεται να επικυρώσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεταξύ 9 με 11 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, οι εμπειρογνώμονες των οικονομικών επιτελείων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να εξετάσουν περαιτέρω το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, επί τη βάσει των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα μέτρα που προτείνει ο ESM για την ελάφρυνση του χρέους περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την επέκταση της περιόδου χάριτος για την αποπληρωμή των δανείων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, τη διατήρηση των επιτοκίων στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, καθώς και την πρόωρη εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου