Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Ελληνικό: Με βάση τη νομοθεσία και τις αποφάσεις του ΣτΕ, δεν είναι δυνατή η κύρωση της σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ - Ομίλου Λάτση

γράφει ο Πάνος Τότσικας *

Στις αρχές του τρέχοντος έτους, συστάθηκε από την κυβέρνηση επιστημονική «Ομάδα Έργου για το Ελληνικό» με επιβλέποντα τον αρμόδιο υπουργό
Αλ. Φλαμπουράρη, η οποία συνέταξε και παρέδωσε πριν δύο μήνες Έκθεση με τίτλο «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές προτάσεις για το επενδυτικό σχέδιο του Ελληνικού».

Στόχος της κυβέρνησης ήταν, μέσω αυτών των εναλλακτικών προτάσεων, να τροποποιηθεί το περιεχόμενο και οι όροι της Σύμβασης που είχε σπεύσει να υπογράψει τον Νοέμβριο του 2014 το ΤΑΙΠΕΔ με τον Όμιλο Λάτση, ώστε να «βελτιωθεί» η εικόνα της «σκανδαλώδους» εκποίησης του Ελληνικού, όπως την χαρακτήριζε τότε.

Η «Ομάδα Έργου» παρέδωσε τις εναλλακτικές της προτάσεις (με τις οποίες εμείς δεν συμφωνούμε, βέβαια), τις οποίες , απ΄ ό,τι φαίνεται, απέρριψε ο Όμιλος Λάτση.

Έτσι, ο αρμόδιος υπουργός κατέθεσε στα πλαίσια της «διαπραγμάτευσης» ένα κείμενο 16 σημείων το οποίο επί της ουσίας αποτελεί υιοθέτηση των σχεδίων του Ομίλου Λάτση.

Το «Ελληνικό στα προαπαιτούμενα για τη «δόση»

Στο τελευταίο Eurogroup, το ζήτημα του Ελληνικού αποτέλεσε ένα από τα σημεία τριβής: Όπως είναι γνωστό, οι δανειστές εκβιάζουν να κλείσει μεταξύ άλλων και το θέμα της παραχώρησης του Ελληνικού στον Όμιλο Λάτση, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου.

Ωστόσο, όπως σαφώς αναφέρεται και στην Έκθεση της «Ομάδας Έργου για το Ελληνικό», σύμφωνα με αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα γίνει με την έκδοση διοικητικών πράξεων που υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο, δηλαδή με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του «Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης» κατόπιν εκπονήσεως «Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων». Ακόμη, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις του ΣτΕ ( 2185 και 2186/2014) απαιτούνται Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (Κ.Υ.Α) για το «Μητροπολιτικό Πάρκο Πρασίνου και Αναψυχής» και τις Πολεοδομικές Μελέτες, τον καθορισμό Ζωνών Ανάπτυξης, και την προστασία και ανάδειξη μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, την έγκριση προσχώσεων και την παραχώρηση της χρήσης αιγιαλού - παραλίας, των αδειών δόμησης και κατεδαφίσεων κλπ.

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι αποφάσεις του ΣτΕ και η ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι αδύνατο να προχωρήσει άμεσα από την Βουλή η διαδικασία κύρωσης της Σύμβασης ΤΑΙΠΕΔ - Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό.


Οποιαδήποτε άλλη διαδικασία , θα είναι όχι μόνο παράνομη αλλά θα έχει και τον χαρακτήρα μιας πραξικοπηματικού τύπου ενέργειας.

* πολεοδόμος, μέλος της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό»

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου