Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

Αξίζει να ασχοληθούμε για λίγα λεπτά: Μια έρευνα για τον Ιλισό, ένα ποτάμι δίπλα μας.

«56 χρόνια μετά το μπάζωμά του, εμείς, μια τριμελής ομάδα σπουδαστριών της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., αποφασίσαμε να κάνουμε μια εργασία για τον Ιλισό».

Το ιστολόγιό μας καλεί κάθε αναγνώστη να αναταποκριθεί στη μικρή έρευνα των τριών φοιτητριών του Ε.Μ.Π. -άλλωστε όλοι μας έχουμε συνειδητοποιήσει πλέον ότι το περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την ποιότητα της ζωής μας.

Ακολουθεί το κείμενο της τριμελούς ομάδας και στη συνέχεια ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην έρευνα.


Στην αρχαιότητα ο Ιλισός, μαζί με τον Κηφισό, ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ποτάμια της Αθήνας. Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τους αρχαίους Έλληνες, αλλά και αναπόσπαστο κομμάτι της μυθολογίας τους.

Ο Ιλισός διέσχιζε ένα μεγάλο μέρος του νοτιοανατολικού τμήματος του λεκανοπεδίου. Δυστυχώς όμως, επί δικτατορίας Ιωάννη Μεταξά και έπειτα από την συστηματική εκμετάλλευση της άμμου του με σκοπό την δημιουργία δρόμων στην Αττική, αποφασίστηκε να μπαζωθεί.

Η αιτία, όπως ειπώθηκε, ήταν ότι θεωρούνταν πως έφερε ακαθαρσίες. Τη θέση του έδωσε λοιπόν στις οδούς Μιχαλακοπούλου, Βασιλέως Κωνσταντίνου, Καλλιρόης καθώς και ένα κομμάτι της Βασ. Σοφίας. Το ποτάμι μπαζώθηκε και πάνω από αυτό δημιουργήθηκαν οι γνωστοί σε όλους μας δρόμοι, που προαναφέρθηκαν.

Σήμερα, 56 χρόνια μετά το μπάζωμά του εμείς, μια τριμελής ομάδα σπουδαστριών της σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π., αποφασίσαμε να κάνουμε μια εργασία για τον Ιλισό.

Με αφορμή το μάθημα «Θέματα Περιβάλλοντος» του 4ου εξαμήνου της σχολής μας και με προτροπή της καθηγήτριάς μας, διεξάγουμε μια έρευνα, ώστε να προβληματιστούμε και να ενισχύσουμε την επιχειρηματολογία της εργασίας μας.

Ο Ιλισός εκβάλλει σήμερα στον Φαληρικό όρμο, ενώ οι πηγές του βρίσκονται στον Υμηττό. Ωστόσο, η εργασία μας επικεντρώνεται κυρίως στο κομμάτι του Ιλισού που είναι ακάλυπτο, δηλαδή στις εκβολές του.

Θα θέλαμε λοιπόν να συγκεντρώσουμε γνώμες από τους ίδιους τους κατοίκους που ζουν εκεί, σε περιοχές κοντά στις εκβολές του ποταμού, για την ποιότητα ζωής που προσφέρει το ποτάμι στο ακάλυπτο μέρος του.

Έτσι, καλούμε όλους τους κατοίκους των δήμων Μοσχάτου, Καλλιθέας, Παλαιού Φαλήρου και Τζιτζιφιών καθώς και κάθε αναγνώστη φυσικά, να συμμετάσχουν στην σύντομη έρευνά μας, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο με τις 10 ερωτήσεις που θέσαμε.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα βοηθηθούμε, ώστε να βγάλουμε πιο έγκυρα συμπεράσματα στην εργασία μας βασισμένα στις απόψεις των ανθρώπων που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Ιλισό καθημερινά.

Άραγε τι είναι καλύτερο; Ένα έργο εκσυγχρονισμού και πολιτισμού, όπως είναι η δημιουργία ενός δρόμου ή ένα ποτάμι που θα αποτελεί έναν «πνεύμονα» για την πόλη μας;

Αναμένουμε τις απαντήσεις σας στην έρευνά μας και ελπίζουμε να προβληματιστείτε και εσείς όπως και εμείς. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Δελή Λουκία-Παρασκευή, Κωτσοπούλου Μαρία, Χατζάκη Κλειώ-Γεωργία

Κάντε κλικ εδώ για να ανοίξει το ερωτηματολόγιο της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου