Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Αλ. Τσίπρας: Προστατεύουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που επί μια πενταετία σήκωσαν μόνες τους το βάρος της κρίσης (video)

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξαναστήσει με κάθε τρόπο την Ελλάδα στα πόδια της και να σπάσει το απόστημα της διαπλοκής που κυβερνούσε τον τόπο και τον οδήγησε στην καταστροφή, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το Ασφαλιστικό-Φορολογικό νομοσχέδιο.

Υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι η εναλλακτική που προτείνει η ΝΔ θα σήμαινε οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αντίθετα, με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο η κυβέρνηση τηρεί τη δέσμευσή της να προχωρήσει στην αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση «χωρίς να μειώσουμε ούτε ένα ευρώ κύριες συντάξεις και χωρίς να επιβαρυνθεί για 13η συνεχόμενη φορά η συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων».

Σε στρατηγικό αδιέξοδο η ΝΔ


Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του καταλογίζοντας στη ΝΔ, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, στρατηγικό αδιέξοδο και απουσία στοιχειώδους εναλλακτικής πρότασης, όπως επίσης και στις δυνάμεις που συγκρότησαν πέρυσι το κίνημα «μένουμε Ευρώπη», «βασιζόμενοι σε μια απολύτως λαθεμένη πολιτική εκτίμηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κρυφό σχέδιο να οδηγήσει τη χώρα έξω από το ευρώ».

Είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι κινδυνεύει να κάνει τη ΝΔ κόμμα διαμαρτυρίας, αναφέροντας ότι δεν άκουσε καμιά θετική πρόταση. Απέκρουσε την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης ότι το ασφαλιστικό σύστημα «ξώκειλε» τους τελευταίους μήνες επειδή μια κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά και μίλησε για προσπάθεια να ξεχαστούν ότι επί δεκαετίες τα ταμεία λεηλατήθηκαν από τα δομημένα ομόλογα, τις καταθέσεις στην ΤτΕ, το χρηματιστηρίο, το PSI, τις σπατάλες, την κακοδιαχείριση. Τόνισε συνολικά ότι οι μύθοι της ΝΔ πάνω στους οποίους βασίζεται η κινδυνολογία της, διαψεύδονται περίτρανα από τα στοιχεία της Eurostat.

Απαντώντας στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές, είπε ότι ζητεί εκλογές χωρίς εναλλακτική ή στον βαθμό που εναλλακτική είναι «η συνέχεια των καταστροφικών οριζόντων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις» και ότι τις ζητεί «γιατί έχετε καημό να σωθούν κάποιοι φίλοι σας που έχουν διώξεις, κάποιοι αγωνιούντες εκδότες καναλάρχες που βλέπουν όχι τη χώρα να καταστρέφεται, αλλά το σύστημα της διαπλοκής να καταστρέφεται».

Απαντώντας στον χαρακτηρισμό της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ως ατύχημα, επισήμανε ότι ο λαός τον επέλεξε 3 φορές και πως τον Σεπτέμβρη είχε η κυβέρνηση την ειλικρίνεια να ζητήσει την έγκριση του επί της συμφωνίας που κατάφερε, ζητώντας του την εντολή «να συνεχίσουμε μια μεγάλη προσπάθεια, με στόχο να στήσουμε τη χώρα στα πόδια της, να ξεφύγουμε από την επιτροπεία και να βγούμε από την κρίση».

Επισήμανε ότι τήρησε της δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου απέναντι στον λαό για τήρηση της συμφωνίας αλλά όχι υποχώρηση σε νέες παράλογες απαιτήσεις, ότι θα προστατεύσει τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους, τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες, τους ανέργους, τους νέους επιστήμονες. «Και δεδομένων των δημοσιονομικών δυσκολιών τις τηρήσαμε και θα συνεχίσουμε», είπε, προσθέτοντας προστατεύεται αποτελεσματικά η πρώτη κατοικία, οι δανειολήπτες, διευρύνθηκε το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, δόθηκε δωρεάν πρόσβαση στην υγεία σε πάνω από 2 εκ. ανθρώπους, βελτιώθηκε η λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών, ξεκίνησε να βάζει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο παρότι της στοιχίζει καθημερινά ακραία προπαγάνδα από τα συστημικά μέσα.

Είπε ότι η κυβέρνηση δεν ανέλαβε καθήκοντα στο κενό, μόνο σε μια κοινωνική και οικονομική έρημο, αλλά σε ένα ναρκοθετημένο και υπονομευμένο πεδίο, γιατί έπρεπε να ανατρέψει όσα είχαν υπογράψει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Για το ασφαλιστικό και το φορολογικό

Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε φοβερή στρέβλωση και προπαγάνδα και υπενθύμισε ότι οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου στην 5η αξιολόγηση που δεν έγινε ποτέ, με κυριότερη την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ήταν οδυνηρές και ότι κλήθηκε η παρούσα κυβέρνηση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Είπε ότι είναι δεδομένο ότι χρειαζόταν βαθιά τομή στο ασφαλιστικό γιατί μετά την ύφεση 6 χρόνων δεν ήταν δυνατό να επιζήσει και πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις προχωρούσαν σε μπαλώματα και οριζόντιες περικοπές με αποτέλεσμα τη φτωχοποίηση των συνταξιούχων και ένα μη βιώσιμο ασφαλιστικό.

Αντίθετα, τόνισε ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο αποσκοπεί σε ένα σύστημα που από τη μια είναι βιώσιμο και θα εγγυάται τις συντάξεις όλων των πολιτών και από την άλλη θα έχει βασική αρχή του την κοινωνική δικαιοσύνη δεδομένων των δύσκολων συνθηκών και αυτό χωρίς, όπως είπε, να πειραχτεί η συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών συντάξεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει καλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης για όλες τις συντάξεις



«Για 2.100.000 συνταξιούχους δεν κόβεται ούτε ένα ευρώ από τις συντάξεις τους», τόνισε, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι με την αναγκαία μεταρρύθμιση επιχειρείται να διαμοιραστεί το βάρος σε αυτούς που μπορούν να το σηκώσουν, με τη δημιουργία ενιαίου φορέα ασφάλισης, καθιέρωση εθνικής σύνταξης, στην οποία θα προστίθεται το ανταποδοτικό τέλος. Είπε ότι ταυτόχρονα με τη μεταρρύθμιση εναρμονίζονται οι κανόνες εισφορών και παροχών των ασφαλισμένων και των επιμέρους ταμείων.

Χωρίς καμία περικοπή για τη συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων



Σημείωσε ότι για τους ελεύθερους επαγγελματίες, πράγματι για κάποια εισοδήματα υπάρχει αύξηση και πως όμως αύξηση υπάρχει για το 10%, ενώ για το 90% που ασφαλίστηκαν πριν το 1993 και έχουν καθαρό φορολογητέο εισόδημα, μέχρι 13.000 το χρόνο, μειώνονται οι μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές έως και 150 ευρώ ανά μήνα. Ο πρωθυπουργός έφερε συγκεκριμένα παραδείγματα (μεταξύ των οποίων και από τον δικό του επαγγελματικό κλάδο, των μηχανικών) ώστε να καταδείξει ως «προπαγανδιστικά» και «κινδυνολογικά» το πώς κάποια ΜΜΕ παρουσίαζαν όλες τις μέρες την ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση.

Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους που βρίσκονται στα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας τους και πως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους θα ισχύσει το εξής: μέχρι το 2021 για το 90% των αυτοαπασχολούμενων θα υπάρχει έκπτωση 50% στις εισφορές ενώ για εισόδημα 30 χιλιάδων προβλέπεται 32% έκπτωση. Τόνισε πως έχει γίνει ό, τι μπορούσε για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία επιστημόνων και επαγγελματιών, μια πλειοψηφία, όπως υπογράμμισε, που δεν είναι αδαής αλλά καταλαβαίνει για ποιών τα συμφέροντα εργάζεται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τους ίδιους κανόνες ακολουθεί η κυβέρνηση και στο φορολογικό νομοσχέδιο που έρχεται να ικανοποιήσει, όπως είπε, τα κριτήρια της προοδευτικότητας και της δικαιότερης κατανομής των βαρών. Είπε μεταξύ άλλων ότι το 98% των φορολογουμένων θα έχει είτε ελάχιστη επιβάρυνση ή ακόμα και ελάφρυνση, 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα αποδίδουν μικρότερο φόρο.

Το ίδιο θα ισχύσει για το 71% των φορολογούμενων με μεικτό εισόδημα από μισθούς και επιχειρηματική δραστηριότητα



Σχέδιο για την επόμενη μέρα, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κεντρικό ζήτημα από εδώ και πέρα είναι οι δυνατότητες και οι προοπτικές της χώρας μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αναγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση επιταχύνει το ήδη μελετημένο σχέδιο για την ανάπτυξη, με κοινωνικό πρόσημο και συγκεκριμένους άξονες. «Προτεραιότητα του σχεδίου είναι η Ελλάδα να περάσει από την περίοδο της ακραίας ύφεσης σε περίοδο ανάκαμψης και ανάπτυξης», με κοινωνικό πρόσημο, στήριξη της ανταγωνιστικότητας μέσω της αύξησης της καινοτομίας και της ποιότητας, με αύξηση των μισθών και των παροχών στην πρώτη ευκαιρία που θα είναι δυνατόν.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα υποπέσει στο λάθος να υιοθετήσει την αντίληψη του σαξές στόρι ,διότι, όπως είπε, «αν η ευημερία των αριθμών δεν είναι σε συνάρτηση με την ευημερία των ανθρώπων, τότε έχουμε κάνει μια τρύπα στο νερό». Υπογράμμισε ότι η ανάκαμψη που έρχεται το β' εξάμηνο του 2016 θα έχει κοινωνικό πρόσημο και πως για να παραχθεί νέος πλούτος απαιτείται στρατηγική που θα διαμορφώνει περιβάλλον ευνοϊκό για την προσέλκυση επενδύσεων και την προστασία της εργασίας.

Αποκρούοντας αιτιάσεις ότι δεν έχει σχέδιο για την ανάπτυξη, αναφέρθηκε στο ότι η χώρα είναι πρώτη σε απορροφητικότητα των ΕΣΠΑ, στη στενή συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ και την εξειδίκευση των δράσεων της ευρωπαϊκής τράπεζας επενδύσεων. Αναφέρθηκε στο σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση και που διαμορφώνει το πλαίσιο για επενδυτική δραστηριότητα σε στέρεες βάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι το ζητούμενο είναι το σταθερό φορολογικό περιβάλλον και πως γι' αυτό η κυβέρνηση προτείνει με το νέο αναπτυξιακό τη θέσπιση σταθερού φορολογικού συντελεστή για 12 χρόνια σε όσους προχωρήσουν σε επενδύσεις άνω των 20 εκ.

«Η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια, κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές»

Κατηγόρησε τη ΝΔ για νεοφιλελεύθερη εμμονή σε απολύσεις που αυξάνει το φορτίο της ανεργίας και τόνισε ότι εξορθολογισμός του κράτους δεν επιτυγχάνεται ούτε με αναθέματα ούτε με απολύσεις. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε κράτος δημιούργημα των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι βεβαίως χρειάζεται αναμόρφωση και πως το ζήτημα είναι ποιος θα εκπονήσει και θα υλοποιήσει το σχέδιο. Τόνισε ότι για να προχωρήσει ένα τέτοιο σχέδιο χρειάζεται ειλικρινής σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες που δεν μπορεί να ητν έχει το παλιό πολιτικό σύστημα που εξέθρεψε τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είπε ότι η επόμενη μέρα θέλει σταθερότητα, ασφάλεια και κοινωνική δικαιοσύνη και αποφασιστικότητα για μεγάλες τομές σε οικονομία και κράτος, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια ριζοσπαστική και αριστερή προσέγγιση.

Για το Χρέος

Υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης συνδέεται και από θαρραλέες αποφάσεις για το ζήτημα του χρέους και σημείωσε ότι η αυριανή ημέρα είναι πολύ σημαντική καθώς μετά από 6 χρόνια, πρώτο φορά ευρωπαϊκό όργανο, εν προκειμένω το Eurogroup συνεδριάζει με ημερήσια ατζέντα και την ελάφρυνση του χρέους. «Αυτό που τόσα χρόνια ήταν μια υπόσχεση αύριο μπαίνει στην ημερήσια διάταξη».

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη δήλωσε ανοικτός εάν επιθυμεί να συναντηθούν για να συζητήσουν τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για το θέμα. Τόνισε ότι ωστόσο είναι ευτύχημα για τη χώρα που η συζήτηση αυτή ξεκινά χωρίς να είναι κυβερνητική γραμμή εκείνη της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου περί βιωσιμότητας του χρέους. Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στη χτεσινή δήλωση του αντικαγκελάριου Ζ. Γκάπριελ οτι η Ελλάδα χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους αφού ούτως ή άλλως κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και ότι είναι μεγάλο λάθος να ζητηθούν από την Ελλάδα μέτρα λιτότητας.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε αυτή την εποικοδομητική στάση να επιδείξει αύριο και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, χαρακτηρίζοντας σε κάθε περίπτωση σημαντική ευκαιρία και για τη χώρα και την Ευρώπη να επιδείξει την αναγκαία τόλμη για να κλείσει μια βαθιά πληγή και να ξεκινήσει επιτέλους η οριστική έξοδος από την κρίση. «Χρειάζεται τόλμη και γενναιότητα σαν αυτή που επιδεικνύει σήμερα και θα επιδείξει σήμερα η πλειοψηφία της εθνικής αντιπροσωπείας», είπε ενόψει της ψηφοφορίας, για να υπογραμμίσει: «Υψώσαμε το κεφάλι, φωνάξαμε δυνατά το δίκιο του λαού μας, τώρα που θα δούμε ότι αυτός ο αγώνας δεν πήγε χαμένος, περνάμε τον κάβο, βγαίνουμε σε ήρεμα νερά και ξεκινάμε τον αγώνα να ξαναχτίσουμε σε στέρεες βάσεις το αύριο της πατρίδας μας».

H δευτερολογία του πρωθυπουργού: Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ. ευρώ


Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στον αρχηγό της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον εγκάλεσε καταρχήν για "ταχυδακτυλουργίες", προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιβάρυναν τον ελληνικό λαό με μέτρα ύψους 63 δισ ευρώ, ή αλλιώς το 1/4 του ΑΕΠ της χώρας και την ίδια ώρα κατηγορούν την κυβέρνηση διότι σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση έφθασε σε ένα συμβιβασμό που κατέληξε σε μια συμφωνία η οποία όμως δίνει προοπτική εξόδου από την κρίση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ άφησε έλλειμμα και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει την δυνατότητα εξόδου από την κρίση, με προϋποθέσεις την έξοδο από τον φαύλο κύκλο, την επανεκκίνηση της παραγωγής και την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους.

Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη είπε "αφού πήρατε μια υπόσχεση για την συζήτηση περί χρέους το 2012 γιατί δεν την υλοποιήσατε και αφού είχατε αυτήν την υπόσχεση γιατί ο κ. Σαμαράς έλεγε ότι το χρέος είναι βιώσιμο, ακυρώνοντας έτσι αυτήν την υπόσχεση;"

"Με την ομιλία μου, κ. Μητσοτάκη, σας έδωσα την ευκαιρία να μην ταυτιστείτε με ακραίους κύκλους στην Ευρώπη που λένε 'ποτέ συζήτηση για το χρέος' και να στηρίξετε την εθνική προσπάθεια, αλλά εσείς επιμένετε σε μια μίζερη αντιπολίτευση, και δεν αξίζει στην παράταξή σας να την μετατρέψετε σε κόμμα διαμαρτυρίας" είπε ο Πρωθυπουργός.

Είπε επίσης ότι η ΝΔ επιδίδεται σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να αποδείξει ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, ανέφερε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συγχέει την προεκλογική περίοδο του 2015, "όπου μπορεί κανείς να μας ασκήσει κριτική για αυταπάτες, αλλά όχι για ανεντιμότητα", με το 2016 και τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη "ξεχνάτε ότι ο ελληνικός λαός έκρινε την συμφωνία, την προσπάθειά μας και την εντιμότητά μας, εσείς κάνετε λογιστική με παραπειστικά νούμερα".

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις που φθάνει στο 84% είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, προσθέτοντας "αν κάποιος μπορεί με τεκμηριωμένα στοιχεία να φέρει μια καλύτερη ασφαλιστική μεταρρύθμιση να το αποδείξει".

"Όταν προσπαθείς να ξαναβάλεις το ασφαλιστικό στις ράγες πρέπει να επιλέξεις που θα ρίξεις τα βάρη και εμείς επιλέξαμε να μην επιβαρύνουμε αυτούς που έχουν υποστεί 12 οριζόντιες μειώσεις, φέρνουμε ένα ασφαλιστικό που δεν επιβαρύνει ούτε κατά 1 ευρώ τις κύριες συντάξεις και την συντριπτική πλειοψηφία των επικουρικών" τόνισε ο πρωθυπουργός.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου