Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Ατομικές συμβάσεις καθαριότητας & φύλαξης στο Νοσοκομείο Καλαμάτας - Παύλος Πολάκης: Τέλος στο «γλέντι» (video)

Στην τελετή υπογραφής ατομικών συμβάσεων εργασίας για τον καθαρισμό (30) και τη φύλαξη (5) στο νοσοκομείο Καλαμάτας για πρώτη φορά σε νοσηλευτικό ίδρυμα της Περιφέρειας (το πρώτο ήταν ο Ευαγγελισμός), παρέστη σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

Ο κ. Πολάκης έκανε λόγο για ένα καινούριο καθεστώς που βάζει τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα -όπως τον χαρακτήρισε- των εργολαβικών γραφείων και δίνει το δικαίωμα στους ίδιους τους εργαζόμενους να υπογράφουν απευθείας συμβάσεις με τη διοίκηση.


Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να υπογραφούν και 16 ανάλογες συμβασεις για τις αναγκες εστίασης του νοσοκομείου.

Ο κ. Πολάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό -όπως είπε- έργο που επιτελείται από την κυβέρνηση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, αναγνωρίζοντας ωστόσο τις σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν λόγω των μνημονίων των τελευταίων χρόνων αλλά και λόγω τους καθεστώτος ασυδοσίας που επικρατούσε σε κρίσιμους τομείς όπως στις προμηθειες.

Μίλησε επίσης για την έλλειψη προσωπικού και για το «ξεπάγωμα» των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που επετεύχθη πρόσφατα, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μέσα στο αμέσως επόμενο διαάστημα θέσεις και ειδικότητες.

Έκανε λόγο ακόμα για τη δυνατότητα που παρέχεται σε ανασφάλιστους συμπολίτες μας να έχουν πλέον πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία ενώ υπογράμμισε το σημαντικό έργο της διοίκησης στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις μονάδες παραγωγής ιατρικού οξυγόνου η λειτουργία των οποίων εξοικονομεί περί τις 300.000€ το χρόνο.

Το «γλέντι» των εργολάβων στα νοσοκομεία τελείωσε, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, προβαίνοντας σε σειρά καταγγελιών για την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος, τα προηγούμενα χρόνια, από κυκλώματα που λυμαίνονται τη δημόσια υγεία. Η εντύπωση που επιχείρησε να δημιουργήσει είναι ότι οι περικοπές δαπανών για τη δημόσια υγεία γίνονται στο πλαίσιο καταπολέμησης αυτών των κυκλωμάτων.



Όπως σημείωσε στη συνέχεια ο αναπληρωτής υπουργός, «δίνουμε τεράστια μάχη στο κομμάτι που λέγεται διαφθορά και διαπλοκή στο χώρο της υγείας. Ξέρουμε πολύ καλά ότι για 13 χρόνια στο χώρο της υγείας παίζονταν 17 έως 18 δισ. ευρώ το χρόνο. Είναι μια Ολυμπιάδα κάθε χρόνο. Από αυτά ξέρουμε ότι τα 6,5 δισ. ήταν μαύρο χρήμα. Και στη συντριπτική πλειοψηφία μαύρο χρήμα υπερτιμολόγησης υλικών, φαρμάκων, αντιδραστηρίων και αναλωσίμων. Αυτή τη στιγμή έφτασε αυτό το ποσό να γίνει περίπου 10 δισεκατομμύρια, φέτος είναι 10,8 δισ. Ξέρουμε ότι μέσα στα αυτά τα 10,8 δισ. περίπου 2 δισ. και κάτι ξαναείναι μαύρο χρήμα. Γι’ αυτό ετοιμάζουμε νομοσχέδιο το οποίο θα αλλάξει τελείως το τοπίο με τις προμήθειες. Θα τιμολογήσει τα πράγματα όπως πρέπει, θα προγραμματίσει τις ανάγκες όπως πρέπει, με κυρίαρχο κριτήριο την κάλυψη της ανάγκης τής δωρεάν, ισότιμης, δημόσιας περίθαλψης».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «ο Λοβέρδος, ο Άδωνις και ο Βορίδης αυτό που έκαναν ήταν μια οριζόντια περικοπή. Ούτε που ακούμπησαν το μηχανισμό που παράγει την παραοικονομία. Επειδή λοιπόν κόψαν από φάρμακα, κόψαν από υλικά οριζόντια, αλλά άφησαν τα καθεστώτα της τιμολόγησης όπως ήταν, παρατηρήθηκε το εξής φαινόμενο: Οι υπηρεσίες φύλαξης, καθαριότητας, σίτισης, επισκευών κ.λπ, όλες οι υποστηρικτικές λειτουργίες των νοσοκομείων, το 2011 αθροιστικά στην Ελλάδα ήταν περίπου 90 εκατ. ευρώ. Το 2014 και 15 έφτασαν τα 310.000.000 ευρώ! Γιατί έγινε αυτό; Διότι, επειδή κόπηκαν οριζόντια φάρμακα, υλικά και αντιδραστήρια και επειδή δεν περίσσευαν, να το πω έτσι, παράπλευρες ωφέλειες από αυτά πια, ανεβάσαμε πάρα πολύ το κόστος αυτών των υπηρεσιών προκειμένου να υπάρχουν παράπλευρες ωφέλειες σε διοικήσεις και δεξιά και αριστερά».

Ο Παύλος Πολάκης υποστήριξε ότι στον τομέα της δημόσιας υγείας «έχει γυρίσει ο τροχός» έχει «αλλάξει η σελίδα» και ειδικότερα ανέφερε ότι ενώ μέχρι πριν από λίγους μήνες η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή τώρα πια «είναι η πρώτη χρονιά μετά από έξι χρόνια που αυτή την περίοδο, Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη, δεν έχουμε κινητοποιήσεις των γιατρών για τις εφημερίες. Είναι η πρώτη χρονιά μετά από πέντε χρόνια που πληρώθηκαν όλοι παντού, χωρίς περικοπές, για τα προγράμματα των εφημεριών. Και φέτος τα 257 εκατομμύρια που είχαν προβλεφθεί πέρσι για τις εφημερίες, έγιναν 335 εκατομμύρια, συν τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν χρήματα που μπορούν να πάρουν τα νοσοκομεία από το ΕΟΠΥΥ για να αυξηθεί όπου χρειάζεται και αυτό το ποσό. Έχουν έρθει στα Νοσοκομεία από το Σεπτέμβρη μέχρι τώρα 1.080 περίπου επικουρικοί γιατροί».

Μάλιστα ο Παύλος Πολάκης σχολίασε ότι «υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ακούγονται, γιατί τα κανάλια της διαπλοκής κάποια πράγματα τα κρύβουνε και γιγαντώνουνε υπαρκτά προβλήματα του συστήματος. Αλλά υπάρχει και η αντίρροπη κατάσταση, την οποία ο κόσμος που δουλεύει μέσα στα Νοσοκομεία τη νοιώθει, τη βλέπει, γι’ αυτό και στηρίζει με τον τρόπο του την προσπάθεια που κάνουμε».

Είπε λοιπόν ο αναπληρωτής υπουργός, μεταξύ άλλων, ότι ξεπάγωσαν 426 προσλήψεις γιατρών, για τις οποίες υπήρχαν πιστώσεις αλλά δεν προχωρούσαν οι διαδικασίες τα προηγούμενα χρόνια. Σημείωσε επίσης ότι «για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια προκηρύξαμε 985 θέσεις λοιπού προσωπικού νοσοκομείων. Θα αρχίσουν να έρχονται, ήδη σε κάποια νοσοκομεία έχουν ξεκινήσει οι διορισμοί». Συνέχισε προσθέτοντας ότι «θα προστεθούν άλλοι 1.700 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα προκηρυχθούν μέσα στον Ιούνιο και αφορούν όλα τα Νοσοκομεία της χώρας. Αν θυμάμαι καλά για το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι 10-11 άτομα. Προκηρύξαμε για πρώτη φορά μετά από 7-8 χρόνια 690 θέσεις μόνιμων γιατρών, από τις οποίες εσείς (στο Νοσοκομείο Μεσσηνίας) έχετε έξι».

Υπογραμμισε επίσης πως: «Υπάρχουν διαγωνισμοί που είναι σε εξέλιξη με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Εκεί λύσσαξε ένα βρώμικο παρακράτος να μπλοκάρει αυτή την ιστορία. Και λύσσαξε να τη μπλοκάρει γιατί είχε δημιουργηθεί ένα σκληρό πελατειακό δίκτυο το οποίο ήθελε να συνεχίσει να διοικεί όπως διοικούσε. Να διορίζει δηλαδή με τα μπιλιετάκια από τους βουλευτές εξυπηρετώντας διάφορους παράγοντες και δεύτερον να συνεχίσει να διαχέει μαύρο χρήμα διαφημιστικής δαπάνης σε μια σειρά από ΜΜΕ, τα οποία με ομοβροντίες μας πυροβολούν ακριβώς επειδή αρχίζουμε και τους βάζουμε χέρι. Και θα μπει το χέρι μέχρι το τέλος, έχει τελειώσει αυτό το παραμύθι, έχει λήξει. Από έλεγχο που έκανε το Γενικό Λογιστήριο φάνηκε ότι -για να δείτε ότι η κρίση δεν χτύπαγε όλους, ούτε γίνονταν από όλους θυσίες- το 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ έδωσε 5.860.309,17 ευρώ σε καμιά 30-35αριά site, που πολλά από αυτά δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους. Δηλαδή ουσιαστικά τάιζε δημοσιογράφους να παίζουν, κάποια ΜΜΕ και τοπικά συστήματα διαπλοκής. Από τη μέση του 2015 αυτό το κόψαμε τελείως, στο φετινό προϋπολογισμό δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη, υπάρχει ένα πολύ μικρό ποσό και αυτό με πολύ μεγάλο έλεγχο από τη διοίκηση. Και όταν δεν ταΐζεις αυτό αρχίζει και γαυγίζει, και ουρλιάζει.

Φτάσαμε στο σημείο για 9.000.000 που χρωστάγαμε στην Αυστρία από το 2007-08 να πάει να μας κόψει τη δυνατότητα να στέλνουμε παιδιά για να μεταμοσχευθούν έξω. Δεν έδιναν τα 9.000.000 ευρώ αλλά έδιναν 6.000.000 ευρώ σε κάποια site που άντε να έχουν 300 άτομα επισκεψιμότητα το χρόνο».

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης είπε ότι «είναι δουλειά μας, βγαίνοντας από τα μνημόνια, να αποκαταστήσουμε απώλειες και θα το κάνουμε αυτό σιγά σιγά. Γιατί πέρσι τον Ιούλιο υπογράψαμε ένα συμβιβασμό, ήταν συμβιβασμός, είναι σαφές, δεν ήταν νίκη. Με το μαχαίρι στο λαιμό δεχτήκαμε κάποια πράγματα που δεν είναι μέσα στην ψυχή μας και στην καρδιά μας. Η εναλλακτική όμως εκεί που φτάσαμε ήταν ένα χάος, ήταν μια άτακτη χρεοκοπία. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παρά το ότι θεοί και δαίμονες προσπάθησαν για το ενάντιο, με την εξασφάλιση των χρηματοδοτικών ροών στη χώρα για τα επόμενα χρόνια, με τη μείωση του χρέους που θα έρθει και θα είναι και ντάλα μεσημέρι, πραγματικά μπαίνουμε σε ένα άλλο κύκλο, σε μια άλλη σελίδα σε αυτή τη χώρα. Αυτό το πράγμα όμως πρέπει να μεταφραστεί παντού».

ert.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου