Τρίτη 14 Ιουνίου 2016

Νέα Σμύρνη: Ο «Πολιτιστικός» έκανε «ρόμπα» τη Γαλανοπούλου στο «Γαλαξία»

του Δημήτρη Πετρόπουλου
 
Είναι πια γνωστό σε όλη τη Νέα Σμύρνη ότι ο Δήμαρχος Σταύρος Τζουλάκης στα πολιτικά του τελειώματα έχει επιδείξει αναλγησία κατ’ επανάληψη τόσο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όσο και σε τοπικούς φορείς.

Η σκληρή στάση του μεταξύ άλλων στην κυρά Ειρήνη την κουλουρού, σε ΑμεΑ και τους ανέργους για τις απαράδεκτες ώρες προσέλευσής τους στα γυμναστήρια, αλλά και η αδιαφορία για λύση στο πρόβλημα των παιδιών που φιλοξενούνται στην Ηλιαχτίδα μετά την διακοπή του ενοικίου του χώρου είναι κάποιες «εκλεκτές στιγμές» του Δημάρχου της πόλης.

Σε εκδήλωση που παρουσίαζε η δημοτική του σύμβουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και για χρόνια δημοτική σύμβουλος Νόρα Γαλανοπούλου, οι υπάλληλοι -και συγκεκριμένα η υπεύθυνη Κατερίνα Δεληγιάννη, κόρη της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής- επέβαλαν να σβήσουν τα φώτα και να φύγει ο ηχολήπτης, με αποτέλεσμα πενήντα Νεοσμυρνιώτες να μείνουν στο σκοτάδι για πάνω από μισή ώρα.

Ο λόγος; Η Νόρα Γαλανοπούλου «τόλμησε» να καλέσει εκπροσώπους της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων -επαγγελματικού σωματείου της Νέας Σμύρνης- να μαγνητοσκοπήσουν -όπως έχουν κάνει κατ επανάληψη στον ίδιο χώρο- την εκδήλωση, με τη σύμφωνη γνώμη της συγγραφέως στο δημόσιο χώρο του Γαλαξία.

Η εντολή της υπεύθυνης για την απομάκρυνση της κάμερας της Ε.Σ.Η.Τ.Λ.ΣΥ.Μ. από το δημόσιο χώρο δεν έγινε αρχικά δεκτή, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να σβήσουν τα φώτα και να σχολάσει ο ηχολήπτης. Μετά το πέρας μίας ώρας και αφού οι μισοί προσκεκλημένοι αποχώρησαν, η εκδήλωση ξεκίνησε χωρίς βιντεοσκόπηση και κατόπιν θερμών παρακλήσεων όλων των παραβρισκόμενων.

Πρέπει να τονιστεί πως οι παραβρισκόμενοι ενοχλήθηκαν ιδιαίτερα από την ανάλγητη συμπεριφορά, ζητώντας τα ονόματα των υπευθύνων.

Άραγε, αποφάσισε ή επέτρεψε o Δήμαρχος να «πληγωθεί» και ο πολιτισμός στο Δημοτικό Πολυχώρο Πολιτισμού «Γαλαξίας» επί των ημερών του;

Η κίνηση αυτή από πλευράς του Πολιτιστικού Οργανισμού εξευτέλισε κοινωνικά και πολιτικά τη Νόρα Γαλανοπούλου, ενώ φυσικά η «μπάλα πήρε» τόσο τη συγγραφέα του βιβλίου η οποία φυσικά δεν έφταιγε, όσο και τους υπόλοιπους Νεοσμυρνιώτες, οι οποίοι άρχισαν να αποχωρούν.

Η απόφαση πάρθηκε μόνο από την υπεύθυνη χωρίς «άνωθεν εντολή» του Βαγγέλη Χατζαντουριάν ή του ίδιου του Δημάρχου Τζουλάκη;

Aν ο Δήμαρχος γνωρίζει το συμβάν -αδιανόητο να μην τον ενημέρωσε η Ν. Γαλανοπούλου- γιατί δεν έδωσε εντολή να ανάψουν άμεσα τα φώτα;

Aν όμως έδωσε ο ίδιος την εντολή, τότε πλέον δεν σέβεται τους συμπολίτες του αλλά ούτε και τους δημοτικούς του συμβούλους.

Αν δεν το γνώριζε, ας πράξει τα δέοντα.

Η Νόρα Γαλανοπούλου όχι μόνο έγινε «ρεζίλι», αλλά αρνήθηκε να πάρει μέρες τώρα δημόσια θέση για το συμβάν.

Η συγκεκριμένη συμπεριφορά, από όποιον και αν προέρχεται, υπάλληλο ή εκπρόσωπο της δημοτικής αρχής, είναι και πολιτικό ζήτημα ενώ αποτελεί προσβολή προς τους καλεσμένους του πολιτιστικού χώρου. Παράλληλα προσβάλλει το αναφαίρετο δικαίωμα -κατόπιν πρόσκλησης μάλιστα- της μαγνητοσκόπησης μίας δημόσιας συγκέντρωσης.

Η Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων «χαιρετίζει» την απώλεια ψυχραιμίας τής ή τών υπαλλήλων του Πολιτιστικού Οργανισμού, που είτε έδρασαν με δική τους πρωτοβουλία είτε όχι, και τον πολιτικό τους ευτελισμό στα μάτια της κοινωνίας της Νέας Σμύρνης, που οι ίδιοι προκάλεσαν με τις πράξεις τους. Πάντως, το θέμα μόλις άρχισε για εμάς.

nstv.gr

*** * ***
Η Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου και Λοιπών Σύγχρονων Μέσων (Ε.Σ.Η.Τ.Λ.ΣΥ.Μ) απευθύνθηκε στις δημοτικές παρατάξεις της πόλης με τέσσερα ερωτήματα και πήρε τις παρακάτω απαντήσεις:
ΕΡΩΤΗΣΗ 1: Κατά την άποψη σας χρειάζονται να προβάλλονται οι πολιτιστικοί σύλλογοι στην τοπική κοινωνία απερίσπαστα χωρίς την παρέμβαση πολιτικών επιθυμιών και προτιμήσεων που εμπλέκουν και εργαζόμενους του δήμου Νέας Σμύρνης; 
ΕΡΩΤΗΣΗ 2: Κατά την κρίση σας ο Γαλαξίας, το Άλσος, η κεντρική Πλατεία, η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου και οι λοιποί χώροι θεωρούνται δημόσιοι χώροι και συνεπώς είναι δυνατόν να εμποδίζεται η είσοδος σε οποιονδήποτε με οποιοδήποτε καταγραφικό μέσο, ειδικά αν πρόκειται για την προβολή ή απλή καταγραφή της εκδήλωσης; 
ΕΡΩΤΗΣΗ 3: Πως πιστεύετε ότι θα προστατευτούν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων από τέτοιες πολιτικές (κλείσιμο φώτων, δυνητικού μελλοντικού αποκλεισμού δημόσιου χώρου από διενέργεια μελλοντικών εκδηλώσεων κτλ); 
ΕΡΩΤΗΣΗ 4: Μετά τις ευχές σας για το νέο δημοσιογραφικό έντυπο «SmyrnaToday» ως νέο δημοσιογραφικό εγχείρημα, πως κρίνετε την παραμονή 50 συμπολιτών μας στο σκοτάδι επειδή ένα άλλο δημοσιογραφικό εγχείρημα –από επαγγελματικό σωματείο- υπήρξε στο δημόσιο χώρο;

Η Στροφή Ν. Σμύρνης υπερασπίζεται σταθερά τον δημόσιο χώρο, δηλαδή τόσο την φυσική πρόσβαση κάθε πολίτη σε κάθε χώρο της πόλης όσο όμως και την ουσιαστική δημόσια λειτουργία αυτών. Πρέπει να είναι πάντα ανοιχτοί και προσβάσιμοι σε όλες και όλους χωρίς φραγμούς οποιουδήποτε είδους (θεσμικούς, οικονομικούς, κοινωνικούς).

Είναι αυτονόητο ότι αυτή η αρχή περιλαμβάνει και τους δημοσιογράφους, που πρέπει να μπορούν να καλύψουν ελεύθερα οποιοδήποτε γεγονός, κάτι που η δημοτική αρχή θα πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά έμπρακτα. Οι όποιες αντιπαραθέσεις ή κριτική ένθεν κακείθεν δεν μπορεί να οδηγούν σε αποκλεισμούς χώρων και προσώπων.

Έχει έρθει η ώρα το δημοτικό συμβούλιο να κάνει τη συζήτηση που αποφεύγει εδώ και χρόνια για έναν νέο κανονισμό του Γαλαξία, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του, την πρόσβαση των δημοσιογράφων και του κοινού, αλλά πρωτίστως τη δυνατότητα κάθε συλλογικότητας της πόλης να τον χρησιμοποιεί ελεύθερα για τις εκδηλώσεις της, ώστε να αποτελεί πραγματικά έναν δημόσιο χώρο της Ν. Σμύρνης, με όλη τη σημασία της λέξης. Θα συμβεί;


Ως Δημοτική παράταξη ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ ΠΟΙΌΤΗΤΑ ΖΩΗΣ - Γ.ΚΟΥΤΕΛΑΚΗΣ είναι απολύτως προφανές ότι τα περιγραφομενα κρούσματα αυταρχισμού της Δημοτικής Αρχής ΤΖΟΥΛΑΚΗ-ΧΑΤΖΑΤΟΥΡΙΑΝ μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Τα γεγονότα αυτά περιήλθαν σε γνώση μας και τα επιβεβαιώνουμε ως αληθή.
Όλα όσα περιγραφεται έγιναν με εντολές Χατζατουριάν και κάλυψη Τζουλακη. Ο κ.Χατζατουριάν θεωρεί τους χώρους του Άλσους, του Γαλαξία και της Κεντρικής.Πλατείας τσιφλίκι του όταν γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις ακόμα και όταν δεν τις διοργανώνει ο Πολιτιστικός Οργανισμός στον οποίο είναι Πρόεδρος.

Δεν έχει καμία τέτοια θεσμική αρμοδιότητα ...εκτός αν είναι σερίφης και όχι Πρόεδρος Οργανισμού που έχει Δ.Σ για την λήψη αποφάσεων... και δεν έχει λάβει παρόμοιες αποφάσεις.

Η φασιστική και ακραία αντιδημοκρατική συμπεριφορά του εκπορεύεται σαφέστατα από τον εκνευρισμό του για τα κριτικά προς αυτόν και αποκαλυπτικά δημοσιεύματα σας.
Οταν παρευρισκεστε απρόσκοπτα στις Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, βιντεοσκοπώντας όλη την Συνεδρίαση ...κανένας Χατζατουριαν δεν μπορεί να αποφασίζει ...λογοκρισία και μαύρο... σε άλλες εκδηλώσεις του Δήμου και των Συλλόγων της πόλης μας.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες συζήτησης του θέματος τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο,όσο και στο Δ.Σ του Πολιτιστικού Οργανισμού προς άρση και εξουδετέρωση τέτοιων ενεργειών στο μέλλον που προσβάλλουν τον δημοκρατικό λαό της πόλης μας.


Η «ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ» θεωρεί πως είναι απαράδεκτο να υπάρχει αποκλεισμός οποιουδήποτε τοπικού μέσου ενημέρωσης που επιδιώκει να προβάλει και να προωθήσει εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε δημόσιο χώρο στη Νέα Σμύρνη ή σε οποιοδήποτε άλλο δημόσιο χώρο.

Το γεγονός που περιγράφεται από την Ένωση Συντακτών Ηλεκτρονικού Τύπου Κ Λοιπών Σύγχρονων Μέσων και έλαβε χώρα στις 24 Μαίου 2016, μας δείχνει πως κάποιοι στο Δήμο Νέας Σμύρνης έχουν αποκτήσει, λανθασμένα, μια ιδιοκτησιακή αντίληψη για τις πολιτιστικές δραστηριότητες που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης μας μέσω των φόρων τους. Το πρόβλημα αυτού του φαινομένου γιγαντώνεται όταν ο τόπος που λαμβάνουν χώρα τέτοιες συμπεριφορές είναι δημόσιοι χώροι όπως ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ, το Άλσος και άλλοι δημόσιοι χώροι. Πολύ δε περισσότερο όταν ο ομιλητής ή ο δημιουργός μιας εκδήλωσης/παράστασης δεν εγείρει ζήτημα για την δημοσιογραφική κάλυψη του γεγονότος ή της παράστασης.

Θεωρούμε πως στον δημόσιο χώρο όλοι κρινόμαστε για τις πράξεις μας και κρίνουμε το έργο των γύρω μας. Ο Δήμαρχος κος Τζουλάκης είναι υπόλογος για το έργο και τις πρακτικές του Δήμου και το πολιτιστικό έργο που προβάλει και τις πρακτικές που ακολουθεί ο ίδιος, ο κος Χατζατουριαν και οι συνεργάτες τους.

Ο Δήμος Νέας Σμύρνης όπως έχουμε καταγγείλει και στο παρελθόν λειτουργεί σαν επιχείρηση, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εργαζόμενης πλειοψηφίας που ζεί στα όριά του. Αυτός είναι και ο λόγος που συμπεριφέρεται σαν απολυταρχικό αφεντικό και επιτρέπει ή απαγορεύει κατά το δοκούν. Σας θυμίζουμε πως στο παρελθόν η ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΑΝΑΠΟΔΑ είχε ζητήσει τον χώρο του ΓΑΛΑΞΙΑ για εκδήλωση και η δημοτική αρχή του κου Τζουλάκη είχε αρνηθεί με το απαράδεκτο επιχείρημα πως αυτός ο χώρος δε δίνεται σε πολιτικούς σχηματισμούς αλλά μερικές εβδομάδες αργότερα τον παραχώρησε στους ΑΝΕΛ.

Με τη δράση μας θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη για πραγματικό λαϊκό πολιτισμό και μέσα από τη δράση μας στην Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης. θα παλεύουμε για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, από τη στιγμή που δεν προωθούν τον φασισμό και την ξενοφοβία, με κάθε τρόπο κόντρα σε κάθε αποκλεισμό που προσπαθεί να επιβάλει κάθε μορφή εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου