Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Το δίλημμα για την Ευρώπη

Το βρετανικό δημοψήφισμα δεν συγκλόνισε μόνο, αλλά ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα ώστε να βγουν στην επιφάνεια όλα τα αποσυνθετικά στοιχεία που έκρυβε στο
εσωτερικό της η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε και οι άνεμοι που ξέφυγαν δημιουργούν θυελλώδη ατμόσφαιρα.

Το βασικό θέμα της εφημερίδας μας είναι αποκαλυπτικό. Το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, συναντήθηκαν στο Βερολίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ενωμένης Ευρώπης για να υιοθετήσουν έναν γαλλογερμανικό οδικό χάρτη μετά το Brexit.


Επρόκειτο για συνάντηση του σκληρού πυρήνα της Ενωσης που στόχο είχε τον έλεγχο των εξελίξεων. Συνήθως, όμως, ο ακραίος συγκεντρωτισμός οδηγεί σε διαλυτικά φαινόμενα. Πόσο μάλλον όταν επιχειρεί να επιβληθεί σε συνθήκες οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Ως αντίδραση στη συνάντηση του Βερολίνου πραγματοποιήθηκαν χθες συναντήσεις τριών διαφορετικών ομάδων υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε σε τρεις διαφορετικές πόλεις.

Στην Πράγα, συναντήθηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του Βίζεγκραντ. Στη Βαρσοβία κλήθηκαν όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών -και ο Βρετανός- πλην των έξι ιδρυτικών. Πήγαν αρκετοί. Εντεκα για την ακρίβεια και ανάμεσά τους ο δικός μας Νίκος Κοτζιάς.

Επίσης η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε πως συγκαλεί σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βαλτικής. Είναι αυτό ενωμένη Ευρώπη; Μάλλον με φάρσα της ενωμένης Ευρώπης μοιάζει. Και αυτή η φάρσα δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί αν συνεχιστεί δεν θα μένει τίποτε άλλο από την επισημοποίηση της διάλυσης.

Χθες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε κάτι σημαντικό. «Το είπα πριν από το δημοψήφισμα, ότι ασχέτως με το πώς θα καταλήξει το δημοψήφισμα στη Βρετανία, δεν μπορούμε απλά να συνεχίσουμε στην Ευρώπη όπως στο παρελθόν», ήταν τα λόγια του.

Στο μυαλό του είναι δύσκολο να βρεθεί κάποιος για να κατανοήσει τι ακριβώς εννοεί. Αν εννοεί μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, με ένα κέντρο πέντε-έξι χωρών και πολλές χώρες-δορυφόρους, δηλαδή την επισημοποίηση αυτού που υπάρχει άτυπα, εκείνο που σίγουρα θα δει είναι τη σταδιακή διάλυση της Ε.Ε. Η Ευρώπη έχει μία μόνο προοπτική. Ή θα είναι δημοκρατική και θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πολιτών της ή δεν θα συνεχίσει να υπάρχει.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου