Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Στη δημοσιότητα τα σημεία της διαπραγμάτευσης που πρότεινε στην κυβέρνηση η Ομάδα Έργου για το Ελληνικό

Η Ομάδα Έργου για το Ελληνικό κατέθεσε στην κυβέρνηση τα πιο κάτω κύρια σημεία για τη διαπραγμάτευση με τους επενδυτές και τους θεσμούς.

Αποτελούν τη συμπύκνωση των προτάσεων με τίτλο «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές Προτάσεις για το Επενδυτικό Σχέδιο του Ελληνικού» οι οποίες βρίσκονται στα χέρια των αρμόδιων υπουργών από 31/3/2016.

Τα βασικά σημεία για το έργο του Ελληνικού

Οι προτάσεις αναθεώρησης της σύμβασης για το Ελληνικό ως προς το χωρικό/προγραμματικό σκέλος ορίζονται από το τρίπτυχο:


• Άνοιγμα και διεύρυνση του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. 
• Μείωση της προβλεπόμενης ανταγωνιστικής υπερδόμησης και των αντίστοιχων χρήσεων. 
• Διάχυση των ωφελειών και μείωση των αρνητικών επιπτώσεων στο σύνολο του Λεκανοπεδίου.
Αυτή η στρατηγική συγκεκριμενοποιείται με:

1. Ενίσχυση του αστικού πρασίνου και της κρίσιμης μάζας του Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου και Αναψυχής. Το Μητροπολιτικό Πάρκο είναι ενιαίο, κοινόχρηστο και ανοικτό στο κοινό, με μέγεθος το 51% της συνολικής έκτασης, δηλαδή 3.200 στρέμματα.
Στο Μητροπολιτικό Πάρκο δεν θα συνυπολογιστεί το διάσπαρτο πράσινο/ακάλυπτοι χώροι των κτιρίων και οι υποχρεωτικοί δημόσιοι χώροι των προς ανάπτυξη-πολεοδόμηση περιοχών.

2. Διεύρυνση των απευθείας προσβάσεων του Μητροπολιτικού Πάρκου από και προς τους όμορους δήμους και την παράκτια ζώνη.
Οι προσβάσεις επιτυγχάνονται κυρίως μέσω αναβάθμισης και διεύρυνσης των πράσινων ζωνών των ρεμάτων Ευρυάλης και Τραχώνων. Οι ζώνες αυτές παραμένουν αυστηρά αδόμητες. Προωθείται η σύνδεση με τις όμορες πολεοδομικές ενότητες (Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας) μέσω ισχυρών πράσινων διαδρομών.

3. Διεύρυνση του ελεύθερου μετώπου της παράκτιας ζώνης με οργανική σύνδεση και ελεύθερη έξοδο του Μητροπολιτικού Πάρκου προς τη θάλασσα. Ελεύθερο αδόμητο τμήμα ακτής μήκους τουλάχιστον 1 χλμ.
Εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασης προς την ακτή σε όλο της το μήκος και διατήρηση τμήματός της, όχι λιγότερο από 1/3 (1χλμ) του συνολικού της μήκους, αδόμητου και χωρίς χρήσεις εμπορίου-αναψυχής ή κατοικίας.

4. Περιορισμός της προβλεπόμενης συνολικής δόμησης του Μητροπολιτικού Πόλου κατά 30%.
Προτεραιότητα, ο περιορισμός των υπερτοπικών εμπορικών και γραφειακών χρήσεων, ανταγωνιστικών προς τις όμορες τοπικές αγορές. Περιορισμός της προβλεπόμενης δόμησης εντός του Μητροπολιτικού Πάρκου. Επανάχρηση υφιστάμενων κτιρίων.

5. Διάχυση των ωφελειών στο ευρύτερο Λεκανοπέδιο. Διαμόρφωση αποθέματος γης 500 στρεμμάτων. Εναλλακτικά διάθεση 500 στρεμμάτων εντός του Μητροπολιτικού Πόλου για κοινωφελείς χρήσεις.
Δημιουργία αποθέματος γης μέσω ανταλλαγής με ιδιοκτησίες κυρίως του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα -ακόμα και ιδιωτών- με παράλληλη απελευθέρωση σημαντικών κοινόχρηστων χώρων πρασίνου σε υποβαθμισμένες περιοχές. Έμφαση στη μεταφορά στο Ελληνικό ιδιοκτησιών από υποβαθμισμένες περιοχές του αστικού ιστού ή από το λανθάνον απόθεμα διεκδικούμενων πράσινων χώρων.

6. Διατήρηση κρίσιμων υποδομών κοινής ωφέλειας εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού ή/και σταδιακή μετακίνησή τους μετά τη διαμόρφωση των νέων εγκαταστάσεών τους.
(Αθλητικό Κέντρο Νεότητας Αγίου Κοσμά, Αρχαιολογικές Συλλογές Υπουργείου Πολιτισμού, Αμαξοστάσιο ΕΘΕΛ κ.α.).


Πέραν τούτου, σειρά επιμέρους σημείων, στα πλαίσια της πιο πάνω στρατηγικής, περιλαμβάνονται στην αναλυτική έκθεση της Ομάδας Έργου «Παρατηρήσεις και Εναλλακτικές Προτάσεις για το Επενδυτικό Σχέδιο του Ελληνικού», η οποία κατετέθη στη κυβέρνηση στις 31 Μαρτίου 2016.

Πρόκειται για σημεία τα οποία δεν ακυρώνουν την επένδυση ούτε επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τα οποία είναι δυνατόν να διευθετηθούν στο επίπεδο της διαμόρφωσης του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ).
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2016

Νίκος Μπελαβίλας, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος
Γιάννης Πολύζος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, Πρώην Πρόεδρος ΟΡΣΑ

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου