Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Καλά που δεν πάθαμε και τίποτα @ Ο γιαλός είναι στραβός αλλά τους φταίνε οι δηλώσεις Πολάκη για τη Δικαιοσύνη


Επειδή η υπόθεση με τον Παύλο Πολάκη και οι επιθέσεις εναντίον του (ειδικά αυτή που έγινε για όσα δήλωσε για τη Δικαιοσύνη) έχουν καταντήσει

ανέκδοτο, θα καταφύγω στους συμβολισμούς ενός ανέκδοτου.

Υπήρχε λοιπόν σύμφωνα με το ανέκδοτο κάποτε, ένας νταλικιέρης, ο οποίος ήταν γνωστός σε όλη την πιάτσα για την επικίνδυνη οδήγησή του. Σε ένα ταξίδι του από την Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα, σταμάτησε και πήρε έναν άγνωστο που του έκανε auto stop.


Λίγο πριν τη Λάρισα, ο νταλικιέρης, μπαίνοντας επικίνδυνα σε μία στροφή, χτύπησε ένα σκύλο που διέσχιζε το δρόμο. Το σκυλί έπεσε τραυματισμένο στην άκρη του δρόμου. Ο νταλικιέρης βγήκε από το όχημα και τραβώντας από την τσέπη του ένα όπλο, πυροβόλησε το κακόμοιρο το σκυλί αντί να το φροντίσει.


Στη συνέχεια επέστρεψε στη νταλίκα, δίπλα στον απορημένο συνεπιβάτη του και είπε «για να μην ταλαιπωρείται»… Λίγα χιλιόμετρα πιο πέρα, με την ίδια επικίνδυνη οδήγηση, ο νταλικέρης χτύπησε μία γελάδα. Βγήκε και πάλι από τη νταλίκα και πυροβόλησε το τραυματισμένο ζώο λέγοντας «για να μην ταλαιπωρείται».

Ο συνεπιβάτης του δειλά δειλά του είπε να είναι πιο προσεκτικός στην οδήγηση, αλλά ο νταλικιέρης με αυτοπεποίθηση και χαμόγελο συνέχισε, για να χτυπήσει λίγο αργότερα και μια γριούλα. Βγήκε και πάλι από το όχημα και την αποτέλειωσε με τη γνωστή φράση «για να μην ταλαιπωρείται». Συνέχισε ατάραχος το ταξίδι του δίπλα στον σοκαρισμένο συνεπιβάτη.

Έξω από τη Λαμία, σε μια απότομη στροφή, η νταλίκα αναποδογύρισε και ο επιβάτης πετάχτηκε από το παρμπριζ αιμόφυρτος στο οδόστρωμα. Ο νταλικιέρης δεν έπαθε το παραμικρό. Πλησίασε τον τραυματισμένο συνεπιβάτη του, ο οποίος ήταν σε άθλια κατάσταση, και έβγαλε και πάλι το όπλο σημαδεύοντάς τον. Τότε, ο τραυματισμένος, σύρθηκε με κόπο, μάζεψε τα τσακισμένα του μέλη, έσπρωξε τα έντερά του που είχαν βγει έξω, προς τα μέσα, στηρίχτηκε με πόνο για μερικά δευτερόλεπτα και ψιθύρισε «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα» ελπίζοντας προφανώς πως έτσι θα γλυτώσει.

Η ελληνική Δικαιοσύνη είναι ο επικίνδυνος νταλικιέρης που έχει τραυματίσει και έχει αποτελειώσει τα θύματά της. Περιμένει όμως να ακούσει την υποκριτική φράση πως «καλά που δεν πάθαμε και τίποτα».

Ο Παύλος Πολάκης, ως πολίτης αυτής της χώρας, δήλωσε αυτό που ξέρει και βλέπει η κοινωνία. Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη. Και για να μην υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν αρκεί κάποιοι, έστω πολλοί, να είναι κακοί, αλλά αρκούν και οι ελάχιστοι κακοί για να καθορίσουν την εικόνα.

Τι να κάνουν λοιπόν οι δικαστές και οι εισαγγελείς, να γίνουν θεοί; Προφανώς και όχι. Αρκεί να έχουν τη θεσμική λειτουργία και το θάρρος για να ξεκαθαρίζουν κάθε φορά το χώρο τους. Γιατί δεν πρόκειται απλώς για ένα επάγγελμα που θα συνοδεύεται από παθογένειες όπως όλα τα επαγγέλματα, αλλά για ένα λειτούργημα που ορίζει την κοινωνία και τη Δημοκρατία.

Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε το κλισέ πως έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε το αυτοδικαιολογητικό μότο, πως δεν είναι όλοι διεφθαρμένοι. Προφανώς και όχι. Οπότε, τι νόημα έχουν οι ανακοινώσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων που υπεραμύνονται αυτού του συμπεράσματος; Δεν έχει νόημα να σημειώνουν το αυτονόητο, αλλά να αντιμετωπίζουν αυτό που είναι απειλή. Ή για να το πω διαφορετικά, πρέπει να βρουν το θάρρος, να πουν αυτά που λένε οι ίδιοι στις κατ' ιδίαν συζητήσεις για το ποιός καταδυναστεύει τη Δικαιοσύνη και ποιοί τη χειραγωγούν. Αυτό έχει ανάγκη η κοινωνία. Θαρραλέα στάση απέναντι στην πραγματικότητα για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί.

Η τακτική να αντιμετωπίζεται συνδικαλιστικά και συνεταχνιακά η πανθομολογούμενη ανυπαρξία απόδοσης Δικαιοσύνης είναι το ίδιο επικίνδυνη με τη διαφθορά. Το έχω ξαναγράψει, η πλειοψηφία των λειτουργών της Δικαιοσύνης είναι τίμιοι. Ίσως όμως να μην είναι αρκετά θαρραλέοι για να κατακτούν το ύψος του ρόλου τους κάθε μέρα. Είναι άνθρωποι που πιέζονται και γνωρίζουν καλά πως το σύστημα μπορεί να τους καταστρέψει αν σηκώσουν κεφάλι. Το σύστημα όμως είναι οι διεφθαρμένοι, οι ελάχιστοι έστω και όχι οι τίμιοι. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι ένα: Δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχει έλληνας πολίτης, που αν ρωτηθεί στο δρόμο τυχαία, θα απαντήσει πως σε αυτή τη χώρα υπάρχει Δικαιοσύνη. Δεν έχει νόημα λοιπόν, να απαντά κάποιος σε αυτό το δυσάρεστο φαινόμενο με τα περί «τιμιότητας των δικαστών».

Η τιμιότητα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις παθογένεις και τα κυκλώματα χωρίς θάρρος. Εκεί πρέπει να εντοπιστεί η συνδικαλιστική δραστηριότητα και όχι σε οργισμένες ανακοινώσεις κατά του Πολάκη, ο οποίος καταθέτει όσα λέμε όλοι μας στις παρέες μας. Τα συνδικαλιστικά όργανα των δικαστών και των εισαγγελέων πρέπει να προστατέψουν τους λειτουργούς εκείνους που κάνουν επικίνδυνα της δουλειά τους. Που αυτή την περίοδο, είναι σε μάχη με τη διαπλοκή που χάνει την ατιμωρισία και την παντοδυναμία της. Αυτό νομίζω θα είναι συνεισφορά στη Δικαιοσύνη και όχι οι συντεχνιακές ανακοινώσεις και οι λεκτικές διαβεβαιώσεις.

Η απερχόμενη Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, διέταξε έρευνα για όσα είπε ο Πολάκης. Αυτό και αν είναι υποκρισία. Η υπό πειθαρχικό έλεγχο, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, αφού έχει καταπιεί κάμηλους κυρίως στο θέμα Βγενόπουλου, διέταξε έρευνα για την αξιολόγηση και τη γνώμη ενός πολιτικού.

Είναι επίσης υποκριτικό και εμπεριέχει πολιτικές σκοπιμότητες η επίθεση στον Πολάκη με το επιχείρημα «αν έχει στοχεία να τα καταθέσει». Τα στοιχεία είναι ολόγυρα. Στις στατιστικές για το πόσοι εγκληματίες του λευκού κολάρου φυλακίζονται σε σχέση με τους πορτοφολάδες. Στα δύο παραδικαστικά για τα οποία σχηματίστηκαν δικογραφίες. Σε όσα δημοσιοποιούνται για Εισαγγελείς σχετικά με τη δικογραφία Βγενόπουλου και στην ανταποδοτική επίθεση που έγινε στην ίδια την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Κυρίως όμως σε αυτά που σχολιάζει κάθε μέρα η ίδια η κοινωνία.

Αν δεν σου βρωμάει ο βόθρος, αναρωτήσου μήπως ο βόθρος είσαι εσύ...

Το Κουτί της Πανδώρας


*** * ***

Τρομερή ευαισθησία που αγγίζει τα όρια της κοροϊδίας επιδεικνύει μερίδα της Δικαιοσύνης, του πολιτικού κόσμου και βεβαίως των media, μετά τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος στους κόλπους της Δικαιοσύνης.

Υπενθυμίζεται ότι μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο Περιστέρι, ο κ. Πολάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το δικαστικό σώμα απαιτεί νέο αίμα καθώς πολλοί δικαστές είναι εξαρτημένοι και μέλη παραδικαστικών κυκλωμάτων, λέγοντας συγκεκριμένα ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος των δικαστών -και πρέπει να μπει νέο αίμα σε αυτό το Σώμα-, για να το πω κομψά έχει δεσμεύσεις ή για να το πω λιγότερο κομψά είναι στο παραδικαστικό κύκλωμα του παρελθόντος ή του παρόντος».

Ο Πολάκης, όπως καθένας μπορεί να αντιληφθεί διαβάζοντας προσεκτικά τη δήλωσή του, μιλάει για μέρος του δικαστικού Σώματος και όχι προφανώς για όλους τους δικαστές. Είναι επομένως απορίας άξιο πώς υπήρξε τέτοια μαζική αντίδραση, όταν άλλωστε είναι γνωστά -όχι μόνο στους δικαστές, αλλά στο ευρύ κοινό- παραδικαστικά κυκλώματα που κατά καιρούς λυμαίνονταν την ελληνική Δικαιοσύνη, με πολλούς μάλιστα δικαστικούς και δικηγόρους να έχουν καταδικαστεί στο παρελθόν και άλλους να διώκονται σήμερα.

Οι δηλώσεις Πολάκη πάντως προκάλεσαν ακόμη και την αντίδραση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη η οποία παρήγγειλε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση της βασιμότητας όσων κατήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας περί ύπαρξης παραδικαστικού κυκλώματος. Συγκεκριμένα, η Κουτζαμάνη διαβίβασε στον αντεισαγγελέα Δημήτρη Δασούλα δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου, που περιέχουν τις δηλώσεις του Πολάκη και ζητάει από τον αντεισαγγελέα να διακριβώσει τόσο τη βασιμότητα των καταγγελλομένων όσο και να διενεργήσει όποια άλλη ανακριτική πράξη κρίνει αναγκαία.

Η ευαισθησία της Ευτέρπης Κουτζαμάνη είναι επίσης πρωτοφανής. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου στη δύση πια της καριέρας της, αφού έχει ήδη ανακοινωθεί η αντικατάστασή της επιδεικνύει διάθεση διερεύνησης των καταγγελομένων από τον Παύλο Πολάκη όταν σε πλείστες όσες περιπτώσεις στο παρελθόν έχει αδιαφορήσει. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα Βγενόπουλου για τον οποίο -και πάντοτε σε σχέση με το πώς η Δικαιοσύνη έχει χειριστεί υποθέσεις που τον αφορούν-, η Κουτζαμάνη δεν έχει επιδείξει τον ίδιο ζήλο.

Δεν είναι βεβαίως κακό το ότι υπάρχει διάθεση διερεύνησης των καταγγελιών του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Κακό είναι που η Δικαιοσύνη εμφανίζεται ξαφνικά σοκαρισμένη ακούγοντας κάποιον να μιλά για διαπλεκόμενους δικαστικούς, όταν ανώτατοι λειτουργοί της γνωρίζουν καλά την ύπαρξή τους.

Αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων

Νωρίτερα, στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων αναφέρθηκε και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κάνοντας λόγο για θεσμική εκτροπή και ζητώντας να λάβει θέση για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η Ένωση επισημαίνει σε ανακοίνωσή της πως «οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις» και καλεί τον Παύλο Πολάκη «ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους».

«Οι χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Πολάκη περί παραδικαστικών κυκλωμάτων χωρίς την επίκληση κανενός στοιχείου και χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένα άτομα δεν αποτελεί απλά ένα ακόμα φραστικό ατόπημα, αλλά συνιστά θεσμική εκτροπή. Οι δικαστές και εισαγγελείς της χώρας, που επιτελούν με αμεροληψία το συνταγματικό τους καθήκον, δεν ανέχονται στο εξής τέτοιου είδους συκοφαντικές δηλώσεις. Ζητούμε πλέον την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος ως εγγυητής του Πολιτεύματος θα πρέπει να λάβει θέση. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας οφείλει ή να ανακαλέσει τις δηλώσεις του ή να καταγγείλει τους επίορκους Δικαστές, εφόσον γνωρίζει τέτοιους. Η ελληνική κοινωνία περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη το Δικαστικό Σώμα που στέκεται πάντα φρουρός της διασφάλισης της ελευθερίας και των δικαιωμάτων των πολιτών», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Τι απαντά ο Παύλος Πολάκης

Μετά τον θόρυβο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, αλλά και την αντίδραση νωρίτερα της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει: «τιμώ κάθε δικαστικό και οποιονδήποτε άλλο δημόσιο λειτουργό, ο οποίος με έντιμο τρόπο, σε δύσκολες συνθήκες, κάνει ευσυνείδητα τη δουλειά του. Τούτη η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη έχει αναπνεύσει και δρομολογεί τη διερεύνηση και την απόδοση ευθυνών σε υποθέσεις, οι οποίες διαρκώς έρχονται στη δημοσιότητα. Οι δηλώσεις μου αναφέρονταν σε καταστάσεις που ανακαλύπτω καθημερινά, στο χώρο της Υγείας και οι οποίες παρά το ότι είχαν γίνει καταγγελίες ή δεν ερευνήθηκαν ή καθυστερούν για χρόνια ή χάθηκαν στο δρόμο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση Πολάκη άλλωστε «υπάρχουν δημοσιευμένα αποτελέσματα ερευνών και πορίσματα για τη λειτουργία παραδικαστικών κυκλωμάτων στον χώρο της Δικαιοσύνης». Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει ακόμη ότι «είναι γνωστό ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε αποστείλει ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στους εισαγγελείς διαφθοράς, αρκετά πορίσματα ερευνών του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), προς περαιτέρω διερεύνηση και απόδοση ευθυνών. Δηλώνω ότι είμαι στη διάθεση της Δικαιοσύνης για ό,τι χρειαστεί».

Παρασκευόπουλος: Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Πολάκη, κατά τη συζήτηση επερώτησης βουλευτών της ΝΔ για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος ανέφερε ότι «εμπιστευόμαστε την ελληνική Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της σε απόλυτο βαθμό στη συντριπτική του πλειοψηφία. Δεν υπάρχει κατηγορία στην οποία να μην υπάρχουν εξαιρέσεις. Όμως, οι εξαιρέσεις ελέγχονται θεσμικά».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, αναγνώρισε το ατομικό δικαίωμα των πολιτικών να υπερασπίζονται τις απόψεις τους, ενώ, αναφερόμενος ειδικότερα στον Παύλο Πολάκη, είπε ότι «οι καταγγελίες που έκανε δεν συνδέονται με συγκεκριμένα πρόσωπα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου