Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Δίχτυ προστασίας @ Όχι στις νεοφιλελεύθερες εμμονές για ελαστικοποίηση της εργασίας

Με το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη διευθέτηση του χρέους η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα της δίκαιης ανάπτυξης ως ορόσημο της νέας σελίδας που γυρίζει
η χώρα μακριά από τον φαύλο κύκλο των Μνημονίων και των ακραίων λογικών.

Η επαναφορά της κοινωνίας στην κανονικότητα όσον αφορά το κομμάτι της εργασίας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει διατήρηση του μεσαιωνικού καθεστώτος που επεβλήθη βίαια και που δυστυχώς κάποιοι ελπίζουν να διατηρηθεί.

Οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν πρέπει να διέπονται από όλους τους κανόνες και τις θεσμικές διασφαλίσεις που απολαμβάνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες. Πρόκειται για δικαιώματα που έχασαν οι Έλληνες εργαζόμενοι και πρέπει να κερδηθούν ξανά. Και αυτό δεν είναι μόνο ιδεολογικό ζήτημα. Είναι κάτι παραπάνω. Είναι κοινωνική αναγκαιότητα.

Η κυβέρνηση πολύ σωστά έχει επιλέξει να δώσει μάχη για τα εργασιακά εξειδικεύοντας με συγκεκριμένο τρόπο τι σημαίνει δίκαιη ανάπτυξη.

Γιατί δίκαιη ανάπτυξη σημαίνει καταρχήν δικαίωμα στην εργασία, σημαίνει ασφαλή εργασία, σημαίνει συλλογικές συμβάσεις, σημαίνει τέλος σε όλες τις ανεξέλεγκτες λογικές των ομαδικών απολύσεων.

Το μήνυμα που έστειλαν χθες ο πρωθυπουργός και συνολικά η κυβέρνηση είναι ξεκάθαρο. Η επόμενη ημέρα για την Ελλάδα που χτίζεται τώρα θα έχει δίχτυ ασφαλείας και στα εργασιακά.

Την ίδια ώρα τα αποκαλούμενα και "μεταρρυθμιστικά" κόμματα κλείνουν το μάτι στις ιδέες του ΔΝΤ, που είναι πιστή αντιγραφή του manual της αγοράς: ομαδικές απολύσεις, ατομικές συμβάσεις και γενικό περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων.

Όμως, όπως αποδείχθηκε και στο ασφαλιστικό, οι κοινωνικοί φορείς, τα θεσμικά όργανα, αλλά και τα συλλογικά σωματεία εργοδοτών και εργαζομένων μπορούν να δημιουργήσουν αποτελεσματικό τείχος προστασίας απέναντι σε κάθε παράλογη απαίτηση που τυχόν εγερθεί είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό.

Όπως οι κοινωνικοί φορείς κάθισαν στο τραπέζι και συμφώνησαν για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με αποτέλεσμα να μην μειωθούν οι κύριες συντάξεις, έτσι τώρα πρέπει να επιδείξουν την ίδια συνετή ομοθυμία να χτιστεί το μέλλον της χώρας μας πάνω σε υγιείς βάσεις.

Έτσι θα φανεί ποιοι θέλουν κοινούς κανόνες για όλους και ποιοι απαιτούν να εφαρμοστεί το δίκαιο της ζούγκλας.

η Αυγή


Ξεκάθαρα μηνύματα εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης, όπου στο τραπέζι θα τεθούν τα εργασιακά, έστειλε ο πρωθυπουργός τόσο στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ.


Στο πλαίσιο του κυβερνητικού σχεδίου για τη «δίκαιη ανάπτυξη», το οποίο παρουσίασε πρόσφατα, ο Αλ. Τσίπρας διαμήνυσε χθες, Τρίτη, ότι η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εργασία στις επικείμενες διαπραγματεύσεις κατά τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο πρωθυπουργός, απηύθυνε πρόσκληση προς τους κοινωνικούς φορείς για έναν «γόνιμο και δημιουργικό διάλογο για τη βελτίωση και την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο», μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ (διαβάστε αναλυτικά). Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που θα σέβονται τις κοινωνικές, ψυχολογικές και δημιουργικές πλευρές της εργασίας και δεν θα υποβιβάζουν τον εργαζόμενο σ' ένα αναλώσιμο συντελεστή της παραγωγικής διαδικασίας».

«Η μονομερής, ακραίας νεοφιλελεύθερης προσέγγισης εμμονή στην ελαστικοποίηση της εργασίας, στη μείωση του εργατικού κόστους και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, είναι σε τελευταία ανάλυση αντιπαραγωγική. Καθώς λειτουργεί εις βάρος όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και της ίδιας της παραγωγικότητας της εργασίας», υπογράμμισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνάντησή του με τον Ζ. Κλ. Γιούνκερ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και υπενθύμισε τις από κοινού δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, γι' αυτό το θέμα, πέρυσι. Επίσης, αναφέρθηκε και σε απόψεις που ακούγονται και προσκρούουν στο κοινοτικό κεκτημένο, επισημαίνοντας ότι «η ανάκαμψη δεν μπορεί να στηριχθεί στη συντριβή της εργασίας, αλλά σε ένα παραγωγικό μοντέλο που θα στηρίζεται στην καινοτομία και την προστιθέμενη αξία». Αξιοσημείωτα ήταν τα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής για τη νέα αξιολόγηση με επίκεντρο τα εργασιακά, ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη η ελληνική πραγματικότητα και ότι δεν είναι φίλος των ομαδικών απολύσεων, διευκρινίζοντας ότι δεν θα ήθελε να μπει σε λεπτομέρειες.

«Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει κόκκινες γραμμές και να τις υπερασπίζεται αποτελεσματικά, όπως δεν έκανε τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Θα υπερασπιστούμε την εργασία όπως κάναμε με την πρώτη κατοικία και τις συντάξεις. Η εμπλοκή, άλλωστε, του ευρωκοινοβουλίου αλλά και του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας στις διαπραγματεύσεις, διευρύνει τις συμμαχίες που έχουμε ήδη διαμορφώσει», είχε τονίσει σχετικά με το ζήτημα ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου