Δευτέρα 20 Ιουνίου 2016

Γυναίκα δήμαρχος για πρώτη φορά στη Ρώμη @ Podemos: Αν κερδίσουμε και μας εκβιάσουν, θα είναι το τέλος της Ευρώπης

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή», δήλωσε η νέα δήμαρχος της Ρώμης και υποψήφια του κινήματος Πέντε Αστέρων, Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία υπερίσχυσε του
κεντροαριστερού Ρομπέρτο Τζακέτι με το 67,2% των ψήφων. Ο Τζακέτι δεν ξεπέρασε το 32,7%.

«Είναι η πρώτη φορά που στην ιταλική πρωτεύουσα εκλέγεται γυναίκα δήμαρχος, σε μια φάση κατά την οποία η ισότητα απέχει ακόμη πολύ από το να εφαρμοσθεί πραγματικά», πρόσθεσε η 37χρονη Ιταλίδα δικηγόρος.

«Γυρίζουμε σελίδα, αφήνω πίσω μου τις προσωπικές επιθέσεις που δέχθηκα τις τελευταίες ημέρες», ολοκλήρωσε η Βιρτζίνια Ράτζι, η οποία θέλησε να αναφερθεί με ευγνωμοσύνη - σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της - στο έργο των ιδρυτών των Πέντε Αστέρων, Μπέπε Γκρίλο και Τζανρομπέρτο Καζαλέτζιο.

Η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων των ιταλικών δημοτικών εκλογών, επιβεβαίωσε τις προβλέψεις των exit poll των δημοσκοπικών εταιριών.

Στο Τορίνο, επίσης, η υποψήφια των Πέντε Αστέρων,Κιάρα Απεντίνο, υπερίσχυσε με ποσοστό 54,6% επί του απερχόμενου δημάρχου Πιέρο Φασίνο (45,4%) του Δημοκρατικού Κόμματος.

Στο Μιλάνο την νίκη εξασφάλισε, τελικά, ο κεντροαριστερός Μπέπε Σάλα, με το 51,7%, έναντι του 48,3% του κεντροδεξιού Στέφανο Παρίζι.

Στη Νάπολη κέρδισε την πολιτική μάχη, με μεγάλη άνεση, ο αυτόνομος, αριστερός απερχόμενος δήμαρχοςΛουίτζι Ντε Ματζίστρις, ο οποίος άγγιξε το 66,9% των ψήφων.

Ο κεντροαριστερός Βιρτζίνιο Μέρολα εξασφάλισε την επανεκλογή του στην Μπολόνια με ποσοστό 54,7% ενώ την δημαρχία της Τεργέστης κατέκτησε ο κεντροδεξιός Ρομπέρτο Ντιπιάτσα, με το 52,6% των προτιμήσεων.

Οι σχολιαστές συγκλίνουν στη διαπίστωση ότι οι δημοτικές αυτές εκλογές στέλνουν ένα αρκετά ανησυχητικό πολιτικό μήνυμα προς την κεντροαριστερά του Ματέο Ρέντσι, η οποία θα μπορούσε να απειληθεί, στο εγγύς μέλλον, από το κίνημα Πέντε Αστέρων, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο, αλλά και σε ό,τι αφορά την διακυβέρνηση της χώρας.

tvxs.gr

*** * ***

Η ευρωβουλευτής των Ποδέμος, Λόλα Σάντσεζ, μίλησε στον Στέλιο Κούλογλου για την προεκλογική εκστρατεία των Ποδέμος, τον συνασπισμό με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους και έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των ερχόμενων εκλογών στην Ισπανία. Μίλησε επίσης και για το πώς θα αντιμετωπίσει μια πιθανή κυβέρνηση της Αριστεράς τις πιέσεις των Βρυξελλών.

«Το οικονομικό βάρος της Ισπανίας είναι αρκετά μεγάλο. Στην ΕΕ, είναι η τέταρτη οικονομική δύναμη. Πιστεύουμε ότι δε θα κάνουν με εμάς τα ίδια που έκαναν με την Ελλάδα. Αν μας εκβιάσουν και χάσουν, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Το ξέρουν αυτό. Έχουμε έτσι μια καλή ευκαιρία να πούμε στις Βρυξέλλες να περιμένουν, τα λεφτά μπορούν να περιμένουν, ο λαός όχι» είπε χαρακτηριστικά.

"Είμαι σίγουρη ότι θα είμαστε τουλάχιστον η δεύτερη δύναμη σε ψήφους, αλλά αυτό που αισθάνομαι τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι από τότε που συνασπιστήκαμε με την Ενωμένη Αριστερά και τους Πράσινους, και κατεβαίνουμε ενωμένοι στις εκλογές, αυτό έδωσε πολλές ελπίδες στους πολίτες. Είμαι πολύ αισιόδοξη και πιστεύω ότι έχουμε πιθανότητες να κερδίσουμε τις εκλογές".

Δείτε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη.

*** * ***

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο, τη Λειψία, το Μόναχο και σε άλλες γερμανικές πόλεις υπέρ μίας Γερμανίας «πολυπολιτισμικής και ανοικτής στον κόσμο».


Μετά την άφιξη άνω του ενός εκατομμυρίου προσφύγων το 2015, η Γερμανία βιώνει την απελευθέρωση της ξενοφοβικής ρητορικής, κυρίως μέσω του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και του επίσης ακροδεξιού Pegida.


Αντιδρώντας στα φαινόμενα αυτά, οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία, η Pro Asyl, η Γερμανική Συνομοσπονδία Συνδικάτων (DGB), η Brot fur die Welt (Ψωμί για τον κόσμο), το κεντρικό συμβούλιο των μουσουλμάνων και η προτεσταντική εκκλησία αποφάσισαν να οργανώσουν διαδηλώσεις με σύνθημα «Χέρι-Χέρι κατά του Ρατσισμού», την παραμονή της Διεθνούς Ημέρας των Προσφύγων.

Σύμφωνα με τους οργανωτές, 33.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες σε πολλές γερμανικές πόλεις, από τους οποίους 9.000 στο Βερολίνο και 4.000 στο Μόναχο.

Χθες, οι πρώτες πορείες, όπως αυτή του Μπόχουμ, συγκέντρωσαν πολλές χιλιάδες διαδηλωτές. Το βράδυ οργανώνεται μία ακόμη πορεία στο Αμβούργο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου