Κυριακή 24 Ιουλίου 2016

Μετάβαση

Όταν όλα τριγύρω κινούνται και με περιοδικότητα ημερών συμβαίνουν γεγονότα που σε εποχές κανονικότητας θα συνέβαιναν κάθε πέντε ή δέκα χρόνια, όταν ο περιβάλλων χώρος μοιάζει με κινούμενη άμμο, είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις τη θέση και να προσδιορίσεις την πορεία μιας χώρας, την προοπτική της.

Πόσο μάλλον αν αυτή η χώρα βρίσκεται
στο εσωτερικό μιας δίνης. Πού λοιπόν βρίσκεται και προς τα πού κινείται η Ελλάδα;

Προς την καταστροφή, όπως διατείνονται η Ν.Δ. και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ή προς την έξοδο από το τούνελ, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;

Ε
ίναι αλήθεια ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης δεν έφερε αυτομάτως την ανάπτυξη, κάτι που βεβαίως και κανένας δεν είχε ισχυριστεί, ούτε βελτίωσε άμεσα τη θέση των κοινωνικά αδύναμων, όταν σήκωναν το βάρος ή πλήρωσαν τα σπασμένα της κρίσης. Είναι επομένως απολύτως φυσιολογικό στην κοινωνία να υπάρχει δυσφορία και να επικρατεί απαισιοδοξία για τα μελλούμενα.

Παρά ταύτα, παρά τη ρευστότητα που επικρατεί, διαθέτουμε και επαρκή στοιχεία για να ισχυριστούμε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια φάση μετάβασης, δηλαδή έχει τεθεί ξανά σε κίνηση, ξεκολλώντας από το τέλμα. Για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση, μπορεί το καινούργιο να μην έχει φανεί, αλλά το παλιό σίγουρα πεθαίνει.

Μ
ετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, έχουν μπει μπροστά σημαντικές πρωτοβουλίες και διεργασίες, σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Ο νόμος για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών καναλιών, η ψήφιση της απλής αναλογικής και η πρόταση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θα ανακοινώσει αύριο ο Αλ. Τσίπρας, συνιστούν μεγάλες θεσμικές τομές και οδηγούν, αργά ή γρήγορα, σε ένα νέο πολιτικό σύστημα.

Αυτός είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο «βγάζει αφρούς» το παλιό κομματικό σύστημα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Τ
α «κανόνια» μεγάλων επιχειρήσεων με τους πλούσιους ιδιοκτήτες, σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο (αναπτυξιακός νόμος, κοινοτικά προγράμματα, εκσυγχρονισμός τραπεζικού συστήματος κ.ά.), πιστοποιούν ότι στον τομέα της οικονομίας συντελείται μια μεγάλη αναδιάρθρωση.

Ανάλογες διεργασίες αναπτύσσονται και στο κοινωνικό πεδίο, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει την Τετάρτη τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους.

Ε
ν κατακλείδι, είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς το καινούργιο, μπορεί όμως με βεβαιότητα να ισχυριστεί ότι το παλιό μάς έχει αφήσει χρόνους.

η Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου