Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Η Εκδήλωση-Συζήτηση του "ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι" για τη Διαχείριση των Απορριμάτων στον Άλιμο

Αρχή μιας εκτενούς συζήτησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Άλιμο ήταν η εκδήλωση της δημοτικής κίνησης ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιουνίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου.

Την εκδήλωση προλόγισε η επικεφαλής της Κίνησης, Ελένη Μπελιά, η οποία αναφέρθηκε στην περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική σημασία του νέου τρόπου διαχείρισης των απορριμμάτων, που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής αλλά και στην αναγκαιότητα εφαρμογής του.

Η δημοτική κίνηση Αλίμου "ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι" εξ αρχής υποστήριζε ένα τέτοιο μοντέλο διαχείρισης.

Η κα Μπελιά άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου για τον αποσπασματικό σχεδιασμό της και για τις καθυστερήσεις στην κατάθεση του τελικού Τοπικού Σχεδίου στο δημοτικό συμβούλιο, παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Κίνησης, και επισήμανε ότι αυτή η πρακτική καθυστερεί και την εφαρμογή του σχεδίου.

Πρόσθεσε ότι σε αυτήν τη μακρόχρονη προσπάθεια αλλαγής καθημερινών συνηθειών είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η ενθάρρυνση των πολιτών και ότι ο Δήμος πρέπει να πάρει πρωτοβουλία και μαζί με τους εργαζομένους της Καθαριότητας να προχωρήσει σε αναλυτική ενημέρωση των κατοίκων.

Στη συνέχεια εκ μέρους του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), υπεύθυνου για τη διαχείριση των απορριμμάτων, μίλησαν η κα Αφροδίτη Μπιζά, αντιπρόεδρος της ΕΕ και ο κ. Ανδρέας Πανταζόπουλος, ειδικός συνεργάτης.

Η κα Μπιζά παρουσίασε τη σημερινή κατάσταση στη διαχείριση των αποβλήτων, τις παρεμβάσεις βελτίωσης καθώς και το νέο περιφερειακό σχέδιο, το οποίο, μεταξύ άλλων, κατοχυρώνει τον δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος και την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, βασίζεται στις αρχές της αποκεντρωμένης διαχείρισης και της ενεργής συμμετοχής των πολιτών και εξορθολογίζει το κόστος των υπηρεσιών διαχείρισης.

Ο κ. Πανταζόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του σχεδιασμού και πιο συγκεκριμένα στην καθυστερημένη (μία εβδομάδα πριν) κατάθεση από τον δήμο Αλίμου του Τοπικού Σχεδίου του.

Τέλος η κα Γιούλη Καμπούρη, περιβαλλοντολόγος, παρουσίασε την κριτική της Δημοτικής Κίνησης στο προσχέδιο του Δήμου, το οποίο θέτει λάθος προτεραιότητες, είναι πολύπλοκο και αναποτελεσματικό, υποβαθμίζει την περιβαλλοντική διάσταση του εγχειρήματος, ενώ δεν επικεντρώνεται στη Διαλογή στην Πηγή, εκεί, δηλαδή, όπου παράγονται τα απόβλητα, στα σπίτια μας.

Παρουσίασε, επίσης, τις προτάσεις για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού τοπικού σχεδίου διαχείρισης, δημόσιου χαρακτήρα, με έμφαση στην πρόληψη, με διαλογή στην πηγή, ξεχωριστή ανακύκλωση των υλικών και κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, με πλήρη, συνεπή και συνεχή ενημέρωση των πολιτών και με επανοργάνωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας.

Στην εκδήλωση παρέστη και έκανε σύντομη παρέμβαση ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την παρουσίαση και δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα.

Παρευρέθησαν, επίσης, ο πρ. δημοτικός σύμβουλος Αριστείδης Θωμόπουλος, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ν. Αθήνας Βίκυ Μιχαλοπούλου και ο κ. Γιώργος Νικολόπουλος από την ομάδα ΑΛΦΑ.

Ακολούθησε συζήτηση με τον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση.

Το ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι θα δημοσιοποιήσει αναλυτικά την κριτική στο Τοπικό Σχέδιο που προτείνει η διοίκηση καθώς και τις προτάσεις του επ’ αυτού και καλεί τους πολίτες του Αλίμου να πάρουν μέρος ενεργά στη νέα προσπάθεια για οικονομικότερη διαχείριση των απορριμμάτων, για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και πρώτων υλών, για τη σωτηρία του περιβάλλοντος, του κοινού μας σπιτιού.

ΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου