Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Εμείς ευχαριστούμε κύριε Σάντος!

της Αλέκας Ζουμή

Ντελίριο... ενθουσιασμού προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Φερνάντο Σάντος, μετά τον ημιτελικό της Πορτογαλίας με την Ουαλία και την ιστορική πρόκριση των Ιβήρων στον τελικό μετά από 12 ολόκληρα χρόνια…

Βλέπετε, μέχρι εκείνη την στιγμή, οι πάντες αυτό που… χαιρέκακα τονίζαμε ήταν ότι «η Εθνική Πορτογαλίας έχει να πάει σε τελικό από το 2004 που έχασε από την Εθνική μας ομάδα».

Και κάπου εκεί, στις πρώτες στιγμές χαράς και επιβεβαίωσης, ήρθε ο Πορτογάλος τεχνικός να μας θυμίσει πως η… φτηνή δημαγωγία δεν βοήθησε ποτέ κανέναν…

Στις δηλώσεις του, ο Σάντος ευχαρίστησε τους Ελληνες για την υποστήριξή τους, όπως είπε. Και πολλοί ξαφνιάστηκαν και άλλοι… έπεσαν από τα σύννεφα. «Μα πώς είναι δυνατόν να… θυμήθηκε τους Ελληνες τέτοιες ώρες;»

Κι όμως, ο Φερνάντο Σάντος δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να θυμίσει -και στους Ελληνες- ότι τιμά το… ψωμί που έφαγε στη χώρα μας, ότι δέθηκε μ’ αυτόν τον λαό και κυρίως «έσκυψε» πάνω στα προβλήματα αυτού του λαού, τα χρόνια που εργάστηκε στην Ελλάδα.

Ο Φερνάντο Σάντος είναι μια σπουδαία ποδοσφαιρική προσωπικότητα που ξεχωρίζει για μη… ποδοσφαιρικούς λόγους. Διότι σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του αλλά και ποδοσφαιριστές και γενικά ανθρώπους του ποδοσφαίρου, ο Πορτογάλος προπονητής εξέφρασε πάντοτε την άποψή του και για ζητήματα της κοινωνίας, της πολιτικής ζωής του τόπου και μάλιστα δίχως να σκεφτεί το κόστος.

Στο παρελθόν έχει αναφερθεί στην οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας όπως και την Πορτογαλία, ενώ μόλις πρόσφατα δεν δίστασε να αναφερθεί και στην πολιτική επικαιρότητα, την διακυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι απόψεις του είχαν πάντοτε προοδευτική κατεύθυνση, ενώ στις δηλώσεις του είχε αναφερθεί στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και την αποτυχημένη συνταγή της λιτότητας.

Και δεν το έκανε μία φορά αλλά αρκετές… Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει, μάλιστα, «κτηνωδία» την «απειλή ότι θα έμεναν χωρίς ηλεκτρικό όσοι δεν θα πλήρωναν τον ΕΝΦΙΑ».

Στις 28 Νοεμβρίου του 2012, ως προπονητής της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, είχε μιλήσει για την οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Πορτογαλία.

«Η χώρα υποφέρει πολύ με την οικονομική κρίση, που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Ελλάδα. Οι μισθοί έχουν μειωθεί πολύ και υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Οι Έλληνες πάντως είναι λιγότερο απαισιόδοξοι από τους Πορτογάλους, αν και στην Πορτογαλία είναι περισσότερο κατανοητό τι συμβαίνει και η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματα γρήγορα. Ελπίζω να μη συμβεί κάτι αντίστοιχο με την Ελλάδα, γιατί κι εκεί πριν τρία χρόνια άκουγα τα ίδια πράγματα και η ανεργία από το 16% αυξήθηκε στο 25%», τόνισε αρχικά ο Φερνάντο Σάντος και συνέχισε:

«Κάποιοι με εσκεμμένο τρόπο πλήττουν τον τουρισμό της Ελλάδας μεταφέροντας μια εικόνα για τη χώρα και τους ανθρώπους που δεν είναι πραγματική».

Μάλιστα τότε, πριν από τέσσερα χρόνια, ο Φερνάντο Σάντος είχε υπογραμμίσει μία παράμετρο που αποτελεί και μια μεγάλη αλήθεια: Τον σημαντικό ρόλο της οικογένειας.

«Πιστεύω πάντως πως υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Τόσο οι Έλληνες όσο και οι Πορτογάλοι μπορούν να αντεπεξέρχονται στις δύσκολες καταστάσεις και αισιοδοξώ πως θα τα καταφέρουν. Η οικογένεια παίζει μεγάλο ρόλο και στις δύο κοινωνίες και προσφέρει την υποστήριξή της. Αν δεν υπήρχε αυτή, η Ελλάδα θα είχε βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση εδώ και πολύ καιρό».

Έναν χρόνο αργότερα η Εθνική ομάδα πανηγύρισε την πρόκρισή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας. Σχολιάζοντας την επιτυχία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ο Σάντος αναφέρθηκε εκ νέου στις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης:

«Είναι πολύ σημαντικό ότι πήραμε αυτή την πρόκριση. Τέτοιες χαρές μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό αποκτούν μεγαλύτερη αξία», ανέφερε στους συμπατριώτες του.

Ο καιρός πέρασε και τα πράγματα άλλαξαν… Όχι όμως και οι απόψεις του Πορτογάλου που μόλις πριν από έναν μήνα (9-6-2016) παραχώρησε συνέντευξη στην ιστοσελίδα desporto όπου αναφέρθηκε στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της Ελλάδας, τονίζοντας μάλιστα πως αν ήταν Ελληνας πολίτης ίσως να ψήφιζε και ο ίδιος ΣΥΡΙΖΑ. Αναφέρθηκε, μάλιστα, στην «κακή διαχείρηση και πολιτική της Ευρώπης» που όπως είπε: «οδήγησε ακόμη και φίλους του να βιώνουν δύσκολες καταστάσεις»

«Όπως συνέβη και στην Ελλάδα, ορισμένες φορές αισθάνεσαι ότι πλέον χρειάζεσαι μια αλλαγή. Στην Ελλάδα, πλήρωναν περισσότερο αυτοί που δεν έπρεπε και ήταν συνεπείς σε όλες τις υποχρεώσεις τους. Είδα φίλους μου να βιώνουν μεγάλες δυσκολίες με τη λιτότητα που ήταν αποτέλεσμα κακής διαχείρισης και πολιτικής της Ευρώπης. Ίσως να ψήφιζα κι εγώ τον ΣΥΡΙΖΑ αν ήμουν Έλληνας γιατί όταν χάνεται η ελπίδα σε κάτι, τότε ελπίζεις σε κάτι άλλο και επιθυμείς να το αλλάξεις. Η νέα Κυβέρνηση που υπάρχει στην Ελλάδα ήταν γενναία, όμως η στρατηγική της ενδεχομένως να μην ήταν τελικά σωστή», ήταν η δήλωσή του.

Γι αυτούς τους λόγους, λοιπόν, ο Φερνάντο Σάντος διαφέρει, γι αυτούς είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα και γι αυτούς θα παραμείνει στις καρδιές των Ελλήνων, όχι επειδή τους… ευχαρίστησε.

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου