Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Αφού οι δουλειές έγιναν, γιατί να ξαναγίνει πανηγύρι στην Αγία Παρασκευή Ελληνικού;


Το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής Ελληνικού
Μέρα που είναι σήμερα, μην περάσει χωρίς να τιμήσουμε την Αγία Παρασκευή, μια αγία που με τα εκκλησάκια της είμαι συναισθηματικά δεμένος, και από τα παιδικά και από τα πρώτα μετεφηβικά χρόνια μου.

Μικρά παιδιά παίζαμε μπάλα στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής στο χωριό, μεγάλο παιδί ήμουν τότε που η ανά τετραετία υποψήφια αντιδήμαρχος του νέου μου χωριού μάζευε ενισχύσεις "για την αγιογράφηση του Ιερού Ναού" της Αγίας Παρασκευής Ελληνικού.

Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι αυτή η επιστροφή στο παρελθόν θα με οδηγούσε στην ανακάλυψη φωτογραφιών που αρχικά μου προκάλεσαν μειδίαμα και τελικά πολύ - πολύ γέλιο.

Κι επειδή τζάμπα είναι το γέλιο, θα το μοιραστώ μαζί σας, παρότι δεν γνωρίζω αν θα το μεταδώσω αποτελεσματικά.

Τρυφωνιές, όπως τσαρπαλιές: ίδιον μεγάλων ανδρών
Θυμήθηκα λοιπόν
ότι ανήμερα της γιορτής της Αγίας, ο σημερινός έφορος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της Αγίας Παρασκευής Ελληνικού "Πρόοδος" δεν είχε πάρει χαμπάρι (10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ότι γινόταν γιορτή στο κέντρο της συνοικίας... κι έγραψα τότε ένα
σχόλιο που αξίζει θαρρώ να το δείτε πατώντας εδώ.

Θυμίζοντας ότι τότε δήμαρχος ήταν ακόμα ο Χρήστος Κορτζίδης, οφείλω να πω πως δεν φαντάστηκα ότι τις δυο επόμενες χρονιές (δηλ. επί δημαρχίας Κωνσταντάτου) δεν θα γινόταν πανηγύρι επειδή "χάλασε η κονσόλα" όπως διατείνεται ο ελέω Κωνσταντάτου έπαρχος αυτής της συνοικίας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Δεν μπορεί, σκέφτομαι... άλλες είναι οι αιτίες που δεν έγινε το πανηγύρι επί δυο συναπτά έτη.

Μισή δουλειά...
Δεν πέρασαν παρά λίγοι μήνες για να επιβεβαιωθούν οι σκέψεις μου, όταν ένα από τα πρώτα πολυδιαφημισμένα έργα της διοίκησης Κωνσταντάτου ήταν η τοποθέτηση μαρμάρινης πλάκας υπέρ πεσόντων και Α' Ιερέως της εκκλησίας.

Αλλά, ωιμέ, ο βάνδαλος επιγραφοποιός έκανε τη μισή δουλειά... και σιγά
μην ξαναπάρει δουλειά από το Δήμο με απευθείας ανάθεση.

Ο βανδαλισμός του μυαλού μας
Και απεσύρθη
η μαρμάρινη πλάκα εν νυκτί και άνευ τυμπανοκρουσιών και επανήλθε εν νυκτί συμπληρωμένη ως εξ αρχής όφειλε...


Παρένθεση:
Τι κι αν η ανορθογραφία (δεν είναι δημαρχείο -με δίφθογγο- ως τόπος, αλλά δημαρχία -με γιώτα- ως περίοδος/θητεία) βεβηλώνει και την Αγία και το όμορφο τοπίο.

Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά...
Όμως η δουλειά έγινε - πανηγύρι δεν ξαναέγινε!

Μνημόνευση δημάρχου ελέω της αντιδημάρχου
Μεγάλη παρένθεση:
Θα μου πεις τώρα... Μα τόσο πολύ σε πειράζουν οι επιγραφές που μνημονεύουν τα έργα των δημάρχων;

Ε, ναι! Δεν τα είχαμε συνηθίσει αυτά στο δήμο μας... Κι αν ακόμα σε άλλη πλάκα της εκκλησίας μνημονεύεται πρώην δήμαρχος του Ελληνικού, αυτό έγινε ελέω της μνημόνευσης ΤΗΣ αντιδημάρχου του -αν
μπορούσε θα μνημονευόταν μόνη της- κι εν πάσει περιπτώσει μνημονεύεται για το έργο της αγιογράφησης και όχι επειδή τοποθέτησε την πλάκα που τον μνημονεύει.

Όμως ας έρθουμε στα σημερινά...

Ο τωρινός έφορος του Συλλόγου "Πρόοδος" το 2014 διαμαρτυρόταν ότι η τότε δημοτική αρχή "κράτησε εφτασφράγιστο μυστικό" το πανηγύρι που έγινε.

Ενώ φέτος ο ίδιος κόλλαγε, λέει, αφίσες σε όλο το Λεκανοπέδιο (ακόμα και στο Λαύριο ο αθεόφοβος που πήγε κάποια επίσκεψη... αφίσες κόλλαγε) για το "παραδοσιακό αντάμωμα" που διοργάνωσε -όπως ισχυρίζεται- ο σύλλογος.

Και κονσόλες βρήκε το παληκάρι, και μικροφωνικές που δεν άφησε η προηγούμενη δημοτική αρχή, και μάλιστα τέτοιες που κράτησαν ξύπνια όχι μόνο τη συνοικία, αλλά και τον κ. Γ. Σαραφίδη που ξεκίνησε πεντέμισι η ώρα το πρωί από τα Σούρμενα και βρέθηκε στο Πάρκο της 129ΠΥ, όπου είδε ανθρώπους ντίρλα και κορμιά ταύλα καταγής.

Ο κ. Κωνσταντάτος είδε όσα δεν φωτογραφήθηκαν,
αλλά συγχαρητήρια μοίρασε αφειδώς...
Αυτός τα είπε!...
ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου... Ο κ. Κωνσταντάτος που ήταν παρών δεν πήρε χαμπάρι...


Αλλά κανείς δεν πήρε χαμπάρι από όσα φωτογραφήθηκαν στο "παραδοσιακό αντάμωμα"...

"Χαμπάρι πήραν" όσα ΔΕΝ φωτογραφήθηκαν: το ταξίδι του εφόρου στο Λαύριο, την αφισσοκόληση στον Κηφισσό, τους παρκαδόρους εκτός φωτογραφικού φακού.

Πίσω από την πλάτη του εφόρου έρρεαν τα Haig...
Τζίρο δεκάδων χιλιάδων ευρώ δεν είδε κανείς...
Τρεις χιλιάδες άτομα είδε ο δήμαρχος, εισπράξεις 15.000 ευρώ από εισιτήρια δεν είδε ο έφορος...
Σουβλάκια των 2 ευρώ και μπύρες κουτάκια των 3 ευρώ δεν είδε κανείς...
Λουλοδούδες και "πόσο πάει το πανεράκι" δεν είδε κανείς...
Τουλάχιστον τα Haig, που ένα μπουκάλι φαίνεται πίσω
από τον έφορο -αλλά και σε άλλα τραπέζια- και "πόσο πάει το μπουκάλι full service" τα είδε κανείς;
Εκτός αν τα πίνανε "πίσω από την πλάτη του εφόρου του συλλόγου.

Αλλά τι σημασία έχει αν ζητάνε "το λογαριασμό" κάποια μέλη του συλλόγου;

Αυτής της νύχτας τα καμώματα τα είδε η μέρα και πονά...
Όμως η δουλειά ξαναέγινε - Το πανηγύρι είναι που δεν έγινε ούτε φέτος!

Τι θέλει η αντιπολίτευση και κάποιοι γραφικοί και διαμαρτύρονται;
Στο κάτω κάτω δεν είναι η Αγία Βαρβάρα!...
Και σιγά την Αγία δηλαδή...

*** * ***

Για δεύτερη συνεχή χρονιά δεν πραγματοποιείται το καθιερωμένο πανηγύρι στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής. Πέρσι ο δήμος προέβαλε ως δικαιολογία αδυναμία να ενισχύσει οικονομικά την εκδήλωση. Φέτος απλά ξεχάστηκε.

Η δημοτική αρχή Κωνσταντάτου κατήργησε το πανηγύρι που περίμεναν οι κάτοικοι, όπως είχαν μάθει τόσα χρόνια. Πολλά τα δικαιολογημένα παράπονα, αφού ο δήμος έχει μέχρι στιγμής ξοδέψει πολλές χιλιάδες ευρώ για άλλες εκδηλώσεις.

Οι εκδηλώσεις την ημέρα της Αγίας Παρασκευής (26 Ιουλίου) καθιερώθηκαν επί διοίκησης Κώστα Κορτζίδη και συνεχίστηκαν ανελλιπώς από τις διοικήσεις του Ιορδάνη Εφραιμίδη και του Χρήστου Κορτζίδη.

Αν και η οικονομική κρίση επηρέασε τη διοργάνωση δεν κατάφερε να αποθαρρύνει τους διοργανωτές. Ο δήμος ποτέ δεν ξεχνούσε και διοργάνωνε το πανηγύρι μαζί με εθελοντική εργασία δεκάδων κατοίκων.

*** * ***

Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής ανήκε στην 129 ΠΥ Αεροπορική Μονάδα και λειτουργούσε για την Αεροπορία, η οποία το σεβάστηκε και το συντήρησε μέχρι που το παρέδωσε στους κατοίκους της περιοχής. Το 1989 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Χαραλαμπόπουλος παρεχώρησε τη χρήση της εκκλησίας στην Μητρόπολη
της Νέας Σμύρνης.

Όταν δημιουργήθηκε η Μητρόπολη Γλυφάδας, Βούλας, Βουλιαγμένης, Βάρης και Ελληνικού με Μητροπολίτη τον κ. Παύλο, επιτροπή του ναού τον επισκέφθηκε και τον ενημέρωσε για όλες τις ενέργειές της ώστε να ιδρυθεί ενορία Αγίας Παρασκευής. Ο μητροπολίτης τίθεται επικεφαλής ενός σκληρού αγώνα και τελικά ιδρύεται η ενορία.

Από εκείνη τη στιγμή:
- Ο Μητροπολίτης στέλνει μόνιμο ιερέα στην νεο-ιδρυθείσα ενορία. 
- Κατασκευάζεται με δαπάνες της ΤΡΑΜ Α.Ε. ο δρόμος που οδηγεί στην εκκλησία, δενδροφυτεύεται όλη η οδός Αεροπορίας, ανακατασκευάζεται η κεραμοσκεπή της εκκλησίας αυθημερόν καθώς και μία μικρή αποθήκη - κουζίνα. 
- Παραχωρήθηκε από τη Νομαρχία πεζόδρομος που συνδέει την εκκλησία με τον πίσω δρόμο που βρίσκεται το ΚΤΕΟ και το ΤΡΑΜ. 
- Αγοράζονται καρέκλες και καμπάνα και τοποθετούνται τηλέφωνο, φαξ και συναγερμός. 
- Αγοράζονται τα χαλιά της εκκλησίας και τοποθετείται κλιματιστικό. 
- Αποκτήθηκαν από δωρεές, γραφείο ιερέα, αναλόγιο, δεσποτικό και άλλα απαραίτητα για την εκκλησία. 
- Ενεγράφη ο ναός στο Εθνικό Κτηματολόγιο και στην Εφορία για Α.Φ.Μ. 
- Το Υπουργείο Πολιτισμού χαρακτηρίζει την εκκλησία "μνημείο των χρόνων της ύστερης Τουρκοκρατίας που πιθανόν είναι κτισμένη στη θέση παλαιότερου ναού".






Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου