Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

Το καθεστώς της διαπλοκής κάνει πόλεμο

Το καθεστώς της διαπλοκής κηρύσσει την τελική αντεπίθεση κατά του... «καθεστώτος Τσίπρα», ο ΔΟΛ και ο όμιλος Αλαφούζου (Καθημερινή, ΣΚΑΙ) σηκώνουν -από διαφορετικές αφετηρίες και για διαφορετικούς λόγους ο καθένας- τα λάβαρα του μπροστάρη και η μάχη κυβέρνησης και μιντιαρχών κορυφώνεται σήμερα σε δύο μέτωπα:

Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου θα συζητηθούν οι προσφυγές των καναλιών για την αδειοδότηση και στην, παράλληλη, εκπνοή της προθεσμίας υποβολής των φακέλων υποψηφιοτήτων για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Η σημερινή συζήτηση στο ΣτΕ και η λήξη, στις 15:00 το μεσημέρι, της προθεσμίας για τους φακέλους θεωρούνται από την κυβέρνηση οι παράγοντες που οδήγησαν στην χθεσινή επίθεση Καθημερινής και Βήματος - μια επίθεση, που έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» πολιτικά τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και το ΠΑΣΟΚ.

Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, δείχνουν ως ενδεικτικό το γεγονός ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά χρησιμοποίησε ακόμη και «λεξιλόγιο Βήματος» για να καταλογίσει στην κυβέρνηση «καθεστωτικές λογικές».

«Στήνουν καθεστώς Τσίπρα» ήταν ο απολύτως εύγλωττος τίτλος του Βήματος στον απόηχο της κατάθεσης της κυβερνητικής πρότασης για την απλή αναλογική, αλλά και της δέσμευσης των προσωπικών λογαριασμών του Σταύρου Ψυχάρη εν μέσω ενδείξεων για πιθανή φοροδιαφυγή 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξ ου και η επισήμανση κυβερνητικών κύκλων ότι «αυτοί που απέκτησαν "ισχύ και χρήμα" επωφελούμενοι για χρόνια από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής, σήμερα προκαλούν το δημόσιο αίσθημα με τους τίτλους περί "καθεστώτος Τσίπρα". Διότι αντιλαμβάνονται ότι πλέον όλοι είναι ίσοι απέναντι στο νόμο».

Ως προς την ουσία του πολέμου, το νέο πεδίο της σύγκρουσης - όπως τουλάχιστον επιχειρούν να το προσδιορίσουν οι μιντιάρχες και καναλάρχες - μεταφέρεται στην Κομισιόν, τα λόμπι των δανειστών και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τη φωτιά άναψε η επιστολή του επιτρόπου Γκίντερ Έντινκερ στην ελληνική κυβέρνηση που δημοσίευσε η«Καθημερινή» και η οποία θέτει ζητήματα περί χειραγώγησης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και τη διαχείριση του τηλεοπτικού φάσματος.

Κατά τον ΣΚΑΙ, η επιστολή θέτει ουσιαστικά την Ελλάδα προ της παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και θεωρείται ενδεικτική προθέσεων της Κομισιόν για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.

Την εκτίμηση αυτή έσπευσε να υιοθετήσει και η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών (ΕΙΤΗΣΕΕ), υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πλέον «ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών βρίσκεται στον αέρα, καθώς υπάρχει σειρά παραβιάσεων σχετικά με το τηλεοπτικό φάσμα συχνοτήτων και την λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών».

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς είπε ότι η εν λόγω επιστολή είναι γνωστή εδώ και καιρό «και δεν έχει σχέση με την διαδικασία των αδειών».

Κυβερνητικές πηγές πρόσθεταν ότι η αλληλογραφία με την Κομισιόν αφορά αποκλειστικά ζητήματα της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και του τηλεοπτικού φάσματος, αλλά οι καναλάρχες επιχειρούν να τη συνδέσουν με τον διαγωνισμό για τις άδειες προκειμένου να δημιουργήσουν κλίμα εν όψει της σημερινής συζήτησης στο ΣτΕ.

Επί αυτού, δε, μάλλον φρόντισε να επιβεβαιώσει την «επιχείρηση δημιουργίας κλίματος» η ίδια η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέροντας στην ανακοίνωσή της: «Το Συμβούλιο της Επικρατείας ασφαλώς και προφανώς θα συνεκτιμήσει όλα τα δεδομένα και θα προασπίσει το Σύνταγμα, το κοινοτικό κεκτημένο και τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία»...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου