Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Νότιος άνεμος για αλλαγή στην Ευρώπη @ Ο «δράκος» της ευκαιρίας

Ένα συνεκτικό σχέδιο για την αλλαγή στην Ευρώπη, μετά το σοκ του Brexit, ώστε η Ε.Ε. των “27” να βγει από τη στασιμότητα των πολιτικών της λιτότητας, που
αποθαρρύνει τους πολίτες και δυναμώνει τις φυγόκεντρες τάσεις, ετοιμάζει μια συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων.

Στην εκπόνηση αυτού του σχεδίου συνεισφέρει η ελληνική κυβέρνηση, συντονισμένη κατ' αρχάς με τις κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας.

Δυνάμει σύμμαχοι είναι και οι προοδευτικές δυνάμεις της Κεντρικής Ευρώπης, όπως φάνηκε από τη συνάντηση του σοσιαλδημοκράτη αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στην Αθήνα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο, καθώς όλοι οι δυνάμει σύμμαχοι έχουν τα προβλήματά τους, αλλά είναι εφικτό να κερδηθεί. Άλλωστε χρόνος για χάσιμο δεν υπάρχει, καθώς η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο εάν αλλάξει ώστε να τη νιώθουν οι λαοί δική τους.

η Αυγή

*** * ***

Με την ομίχλη του Brexit να έχει καθήσει για τα καλά πάνω από τη Βρετανία, όλοι πλέον έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ε.Ε. και στο πώς θα χειριστεί την κατάσταση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται. Για τη χώρα μας ειδικά, η πρόκληση αυτή είναι διπλή.

Από την μία πλευρά, σε κοινοτικό επίπεδο, στο νέο τοπίο έχει ιδιαίτερη σημασία η Ελλάδα να κινηθεί τόσο από κοινού με όλες τις δυνάμεις που δεν βλέπουν το Brexit μόνο ως οικονομικό, αλλά κυρίαρχα ως πολιτικό ζήτημα. Ποια Ε.Ε. θέλουμε; Με τι κανόνες; Και ποιες εγγυήσεις;

Από την άλλη πλευρά, σε εθνικό επίπεδο, πρέπει να προχωρήσει σε όλες τις οικονομικές και πολιτικές ριζοσπαστικές κινήσεις που θα δημιουργήσουν ένα δίχτυ ασφαλείας, τώρα που το θέμα του χρέους έχει πάρει τον δρόμο του και η οικονομική προοπτική που δημιουργείται μετά τη συμφωνία είναι θετική.

Δεν πρέπει να μείνουμε εκεί όμως, γιατί το πραγματικό δίχτυ ασφαλείας που έχει η χώρα μας είναι η ανάπτυξη.

Επενδύσεις, θέσεις εργασίας, ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και φυσικά πάντα σε ένα πλαίσιο κανόνων που θα ισχύουν για όλους και θα παράγουν πλούτο για όλους.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα είναι μια τεράστια ευκαιρία. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο, που έχει επιλέξει τη χώρα μας ως πρώτο σταθμό για τις οικονομικές της συναλλαγές με την Ευρώπη συνολικά.

Τουρισμός, αγροτικά προϊόντα, υπηρεσίες, μεταφορές, ενέργεια είναι τομείς που μπορούν να δρομολογήσουν μια νέα τροχιά, την οικονομία μας.

Και η Κίνα δεν είναι η μόνη περίπτωση. Είναι η Ρωσία, είναι η Γαλλία, είναι οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Τους τελευταίους μήνες, τόσο το ταξίδι του Β. Πούτιν, του Γάλλου πρωθυπουργού και του Ζ. Γκάμπριελ το πιστοποιούν.

Μεγάλες χώρες, μεγάλες οικονομίες, που, παρά τα προβλήματα που κι αυτές αντιμετωπίζουν, επιλέγουν τη χώρα μας ως οικονομικό τους εταίρο κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Όλοι γνωρίζουν ότι μετά από μια εξαετία ιστορικής κρίσης, η χώρα μας μπαίνει στον δρόμο της σταθερότητας.

Όλοι βλέπουν ότι πλέον υπάρχουν κανόνες και η ελληνική οικονομία δεν είναι έρμαιο ενός κλειστού κλαμπ που θέλει να αλωνίζει.

Όλοι κατανοούν ότι η χώρα μας είναι η μόνη σταθερή χώρα στη φλεγόμενη Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικά αυτά τα γεωστρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας είναι η βάση στην οποία πατά γερά ο μοχλός της ανάπτυξης ώστε να γυρίσουμε σελίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου