Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

«Χρειαζόταν να υπάρχει Plan B» λέει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης & αδειάζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να έχουν plan B, το οποίο θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες, εξέφρασε μιλώντας στον Real Fm o πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Β. Μεϊμαράκης άφησε επίσης να φανεί η δυσαρέσκειά του απέναντι στον Κυρ. Μητσοτάκη αλλά και πρόσωπα της ηγετικής ομάδας της ΝΔ που «κραυγάζουν».

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σήμερα στον Ν. Χατζηνικολάου. Ο Β. Μεϊμαράκης, σχολιάζοντας και το βιβλίο του Τζ. Γκαλμπρέιθ και τα γραφόμενα για ύπαρξη «σχεδίου Χ», τάχθηκε υπέρ της άποψης ότι έπρεπε η κυβέρνηση να εκπονεί «σχέδιο Β΄» για την περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, «το οποίο όμως θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και πάντως όχι εξωθεσμικοί».


Ο Β. Μεϊμαράκης τάχθηκε ακόμη κατά το ενδεχομένου νέων εκλογών («αυτή η κυβέρνηση έχει μπροστά της 3 χρόνια», «οι εταίροι μας φαίνεται να εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα»), ερχόμενος σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή της εκλογολογίας που προσπαθεί να συντηρήσει το κόμμα του. Πρόσθεσε ακόμη πως πρέπει να υπάρξει συναίνεση για να βγούμε από την κρίση, «κι ας είχα παρεξηγηθεί όταν μιλούσα για εθνική συνεννόηση ώστε να βγούμε από την κρίση».

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ είχε όμως αρκετά ακόμη βέλη κατά του νυν προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος δεν έχει έρθει σε καμιά επαφή μαζί του μετά την εκλογή του. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετικά παραπολιτικά σχόλια: «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν. Δεν μπορώ σαν τον “Μήτσο” να πετάω κεφαλάκι από πίσω “να, είμαι κι εγώ εδώ, να σου πω την άποψή μου”. Άμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ. Είμαι παλιός και γι’ αυτό ακριβώς και δεν “τσιμπάω” και πολύ στα ζητήματα αυτά».


Η αντίδραση της ΝΔ

Να σημειωθεί ότι η ΝΔ έσπευσε λίγο μετά το πέρας της συνέντευξης Μεϊμαράκη να απαντήσει στα λεγόμενά του, αναφέροντας: «Ο κ. Μεϊμαράκης είναι πρώην Πρόεδρος του Κόμματος, εξέχον - κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας. Έχει γνώση και μεγάλη εμπειρία. Και η άποψή του είναι πάντα σεβαστή και χρήσιμη. Όλοι γνωρίζουν ότι η πόρτα του Προέδρου του Κόμματος είναι πάντα ανοιχτή».

Ο Β. Μεϊμαράκης, πάντως, στη συνέντευξή του εξέφρασε και εμφανή δυσαρέσκεια για διάφορα πρόσωπα που περιστοιχίζουν πλέον τον Κυρ. Μητσοτάκη, «φωτογραφίζοντας» τον Αδωνι Γεωργιάδη: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δεν συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα. Δεν μπορεί να κραυγάζουν».

Αναλυτικότερα:
Για το Plan B


Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης εξέφρασε την άποψη ότι οι κρατικές αρχές θα έπρεπε να έχουν plan B, το οποίο όμως θα προετοίμαζαν υπηρεσιακοί παράγοντες και πάντως όχι εξωθεσμικοί, όπως ο καθηγητής Γκάλμπρεϊθ, εξέφρασε μιλώντας στον realm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ άφησε υπόνοιες ότι ενδεχομένως κάποιοι που γνώριζαν τότε για το plan Β πιθανότατα να το αξιοποίησαν προς όφελος τους. «Πρέπει να σας πω ότι εγώ και τότε είχα τοποθετηθεί λέγοντας ότι οι κρατικές αρχές πρέπει να έχουν plan Β. Αυτό τι σημαίνει όμως. Οι κρατικές αρχές, όχι ο κολλητός μου ή όποιον αυθαίρετα σύμβουλό μου παίρνω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Συνέχισε δε λέγοντας ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής: «Κακώς ο κ. Χουλιαράκης αντέδρασε χθες, μ’ αυτόν τον τρόπο. Ο κ. Χουλιαράκης ως ο υπεύθυνος δικαιούτο και υποχρεούτο, θα έλεγα, να έχει στο μυαλό του μονίμως το δυσάρεστο σενάριο και πώς θα αντιδράσει. Αυτός όμως. Μαζί θα έλεγα κιόλας και με κάποιους εκπροσώπους κομμάτων ίσως. Εκεί έχουν δείξει τα κόμματα ότι διατηρούν την εχεμύθειά τους. Εκεί είναι εθνικό ζήτημα, δεν παίζουμε και αν κάποιος παίξει είναι κομμένος, από χέρι και θα έχει την κατακραυγή τη δημόσια. Από όλους μας και από τους δημοσιογράφους και από τους πολίτες και από το πολιτικό προσωπικό».

«Αρα, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να υπάρχει ένα plan Β, το οποίο, όμως, θα ήταν κτήμα του ιδίου του υπουργού Οικονομικών και θα έπρεπε να είναι και κτήμα του πρωθυπουργού», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.


Για τις σχέσεις με τον Κυρ. Μητσοτάκη

Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι από την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξελέγη επικεφαλής της παράταξης δεν έχουν συναντηθεί.

Σχολιάζοντας δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο νυν πρόεδρος κάνει ανοίγματα προς την πλευρά του, αλλά ο ίδιος δεν ανταποκρίνεται ο κ. Μεϊμαράκης είπε: «Κι εγώ τα διάβασα αυτά και πρέπει να σας πω ότι πράγματι ο κ. Μητσοτάκης με πήρε αρκετές φορές τηλέφωνο, την ίδια ημέρα, όμως που ήμουν στο Στρασβούργο και το ήξερε. Δεν μπόρεσα να απαντήσω. Δεν ήταν δηλαδή οκτώ τηλέφωνα σε οκτώ εβδομάδες, ήταν σε μία ημέρα 8 τηλέφωνα για να μην πω σε μία ώρα και ήταν η Πέμπτη πριν από το συνέδριο της Παρασκευής. Και όταν τον ξαναείδα του είπα ότι είδα το τηλέφωνο και ότι ευχαρίστως όποτε θέλει, είμαι στη διάθεσή του, αλίμονο. Αλλά να ξέρετε ότι από την ημέρα που εξελέγη, δηλαδή από τις 12 Γενάρη, 13, που τον είδα δεν τον έχω ξαναδεί».

Στο ερώτημα πως βλέπει την πολιτική του παρουσία στο μέλλον και αν διατηρεί ηγετικές φιλοδοξίες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής ήταν ξεκάθαρος: «Θεωρώ ότι για μένα αυτό το κεφάλαιο έχει κλείσει. Και πιστεύω ότι θα κάνω αυτό που έκανα πάντα δηλαδή να βοηθήσω τη νέα ηγεσία και τη Ν.Δ. να γίνει πλειοψηφία με πρόγραμμα και να μπορεί να το εφαρμόσει».


Τα «καρφιά» για το περιβάλλον Μητσοτάκη


Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι η διοίκηση του κόμματος και η νομή της κομματικής εξουσίας είναι κάτι που αφορά τον πρόεδρο. Στα πρόσωπα δύσκολα θα συμφωνήσουμε ποτέ. Και πρέπει να σας πω κιόλας ότι ήδη δεν συμφωνούμε, σε πάρα πολλά από αυτά. Εγώ πιστεύω ότι με πολλούς μπορούμε να συνυπάρχουμε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά δεν μπορεί να είναι στην ηγετική ομάδα. Δεν μπορεί να κραυγάζουν».

Συνέχισε δε λέγοντας: «Θέλω να έχω μία τακτική επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, αλλά αυτό έγκειται σε αυτόν. Δεν μπορώ σαν τον “Μήτσο” να πετάω κεφαλάκι από πίσω “να είμαι κι εγώ εδώ, να σου πω την άποψή μου”. Άμα θέλει να με ρωτήσει, είμαι ανοιχτός. Ούτε νομίζω ότι μας τιμά να λέει ότι τον παίρνω τηλέφωνο ή του στέλνω μηνύματα, άλλωστε εγώ δεν ξέρω τη νέα τεχνολογία. Εγώ είμαι του φαξ. Είμαι παλιός και γι’ αυτό ακριβώς και δεν “τσιμπάω” και πολύ στα ζητήματα αυτά».

Ολόκληρη η συνέντευξη Μεϊμαράκη:

1ο μέρος - 2ο μέρος

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου