Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Έφοδος στο σπίτι του Χρ. Σκλαβούνη της UBS - στόχος η έρευνα να φτάσει ως τη... Σιγκαπούρη

Έφοδο στην κατοικία του Έλληνα πρώην επικεφαλής της UBS στις αρχές Ιουλίου αποκαλύπτουν οι FT, στο πλαίσιο της μάχης κατά της φοροδιαφυγής.

Η αστυνομία αφαίρεσε υπολογιστές, έγγραφα και σκληρούς δίσκους, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε.

Οι FT υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φέτος έχει επιτείνει τις προσπάθειές της κατά Ελλήνων με μεγάλη περιουσία που μπορεί να φοροδιαφεύγουν, διατηρώντας τα κεφάλαιά τους στην Ελβετία, εν μέρει για να τονώσει τα δημόσια έσοδα, αλλά επίσης για να ενισχύσει το κύρος της σε μία περίοδο που οι Ελληνες δοκιμάζονται από το νέο ασφαλιστικό και την φορολογία.

Από την... παγκοσμίως προβληματική UBS στο ελληνικό ΤΧΣ με επιλογή Σαμαρά-Βενιζέλου

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής τραπεζικής της UBS στην Ελλάδα, μέχρι την τοποθέτηση του από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου στην ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο διέθετε τα κεφάλαια για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

Παραιτήθηκε από τη θέση το Μάρτιο του 2015, μόλις δύο μήνες μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Σκλαβούνης αρνήθηκε να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή.

Κλειδί το γερμανικό... CD

Η έρευνα των ελληνικών αρχών βασίζεται στα στοιχεία που πήρε η χώρα με το CD από το παράρτημα της UBS στη Γενεύη, το οποίο είχαν αγοράσει οι γερμανικές αρχές το 2012 και στη συνέχεια μοιράστηκαν το περιεχόμενό του με την Αθήνα.

Με τη διασταύρωση αριθμών και ημερομηνιών γεννήσεων, εντοπίστηκαν 1.000 περίπου ύποπτοι για φοροδιαφυγή, κατά τις ίδιες πηγές. Από αυτούς, ήδη κάποιοι έχουν προχωρήσει σε διακανονισμό με το ελληνικό κράτος.

Η έρευνα ωστόσο αφορά και το ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και επιδιώκει πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία από τα γραφεία της τράπεζας σε Ζυρίχη και Λουγκάνο, αλλά και το Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.

Η ίδια η UBS με ανακοίνωσή της, πάντως, σημειώνει λακωνικά ότι «δεν έχουν έρθει σε επαφή μαζί μας οι ελληνικές Αρχές σε σχέση με κάποια έρευνα για την UBS».

στο κόκκινο

*** * ***

Σοβαρά ερωτηματικά για τις επιλογές της νέας ηγεσίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσον αφορά τις σχέσεις με τους τραπεζίτες αποκαλύπτει η έρευνα στην κατοικία του Χρ. Σκλαβούνη, πρώην επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της UBS και διορισμένου στην ηγεσία
του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου.

Ο κ. Σκλαβούνης, που αποχώρησε... διακριτικά λίγο μετά την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και σήμερα αποκαλύπτεται ότι βρίσκεται στο επίκεντρο της μεγάλης έρευνας για την φοροδιαφυγή, ήταν ο «εκλεκτός» του Κυριάκου Μητσοτάκη και του αντιπροέδρου και υπεύθυνου για το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ Κωστή Χατζηδάκη, για τον τομέα της ανάπτυξης.

Στο πόστο του τομεάρχη ανάπτυξης φαίνεται ότι παραμένει ως σήμερα, ως «σκιώδης» υπουργός Ανάπτυξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Η παρουσίαση του προγράμματος έγινε στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου και, όπως μπορείτε να δείτε και στην ιστοθέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Σκλαβούνης φιγούραρε μεταξύ των ονομάτων με τα οποία η ΝΔ φιλοδοξούσε να... σώσει τη χώρα, αλλά υπάρχουν περισσότερα ερωτηματικά, που αφορούν την σχέση της Νέας Δημοκρατίας και της «εκστρατείας» Άδωνι Γεωργιάδη και άλλων για τα «χρήματα που θα φύγουν από τη χώρα».

Συγκεκριμένα, είναι ενδιαφέρον να αναζητήσει κανείς τη σχέση που μπορεί να έχει ο πρόεδρος του Ταμείου που ήταν αρμόδιο να στηρίζει τις τράπεζες, με το κόμμα που σήκωσε τη σημαία της προπαγάνδας για τα κεφάλαια που θα φύγουν στο εξωτερικό, μετά την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλως (;) παραδόξως, ο άνθρωπος που ήταν επικεφαλής της προσπάθειας να σωθούν οι τράπεζες επί Σαμαρά-Βενιζέλου, κατέληξε στέλεχος της ΝΔ που διεξήγαγε επικοινωνιακό πόλεμο για την κατάρρευσή τους, με «πρώτο όνομα» τον Αδωνι Γεωργιάδη που διαφήμιζε ότι θα έβγαζε τα λεφτά του εκτός της χώρας...

ΣΥΡΙΖΑ: Η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως είναι το κόμμα των οφσόρ, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής

Μετά τον Στ. Παπασταύρου και τον Γκ. Χαρδούβελλη, η προσθήκη του Χρ. Σκλαβούνη στο παλμαρέ της Ν.Δ. δείχνει ξεκάθαρα πως η Ν.Δ. είναι το κόμμα των οφσόρ, της φοροδιαφυγής και της διαπλοκής.

Η UBS ελέγχεται ως ύποπτη για εκατοντάδες υποθέσεις φοροδιαφυγής, οι οποίες είχαν περιέλθει στα χέρια των ελληνικών αρχών ήδη από το 2012. Ωστόσο, το 2013, ο Χρ. Σκλαβούνης, πρώην διευθυντής της στην Ελλάδα, αξιοποιήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά τοποθετούμενος στην προεδρία του ΤΧΣ. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Μητσοτάκης, τοποθέτησε τον Χρ. Σκλαβούνη τον περασμένο Φεβρουάριο στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων της, δίνοντάς του μάλιστα το χρίσμα του υπεύθυνου για τον τομέα ανάπτυξης (Επικεφαλής Θεματικών Ενοτήτων).

Τρανή απόδειξη ότι για τη Ν.Δ. η ανάδειξη σε θέση ευθύνης προϋποθέτει βιογραφικό εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς. Ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. είναι έκθετοι για μια ακόμα φορά για τις αμαρτωλές τους σχέσεις με ένα σάπιο σύστημα διαπλοκής και οφείλουν να απολογηθούν στον ελληνικό λαό.

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου