Τετάρτη 13 Ιουλίου 2016

Με ευλογίες, πράξεις & παραλείψεις της διοίκησης Κωνσταντάτου ιδιωτικοποιείται η πλαζ του Αγίου Κοσμά (φωτογραφίες & ένα ιστορικό video)

Η εμβληματική ελεύθερη παραλία Αγίου Κοσμά με απόφαση της Ελληνικό Α.Ε. και με την ανοχή της διοίκησης Κωνσταντάτου μετατράπηκε κατά το ήμισυ σε ιδιωτική.

Και να φανταστεί κανείς ότι είμαστε λίγο πριν τον Αρμαγεδώνα. Εννοούμε την παράδοση όλης της παραλίας του Ελληνικού μαζί με την έκταση του αεροδρομίου στον όμιλο Λάτση.


Προς το παρόν την παραλία, όπως και το αεροδρόμιο, τη διαχειρίζεται η Ελληνικό ΑΕ. Μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 ο δήμος υπό τη διοίκηση του Χρήστου Κορτζίδη διαχειρίστηκε υποδειγματικά την πλαζ Αγίου Κοσμά την οποία άνοιξε το 2007 μετά από μεγάλη κινητοποίηση.

Όταν σε ολόκληρη την Αττική η μοναδική πλαζ για συμπολίτες μας με κινητικά προβλήματα ήταν στο ΠΙΚΠΑ της Βούλας, το 2008 η πλαζ Αγίου Κοσμά έγινε η πρώτη ελεύθερη οργανωμένη πλαζ που εγκατέστησε αναβατόριο.

Η αποστροφή του σημερινού δημάρχου Γιάννη Κωνσταντάτου για την πλαζ και ό,τι αυτή συμβολίζει φάνηκε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε διοίκηση. Από το περσινό καλοκαίρι η λειτουργία της άρχισε να φθίνει. Το αναβατόριο αποσύρθηκε, ο ξύλινος διάδρομος ξηλώθηκε, το εμβληματικό πανό εξαφανίστηκε, οι ομπρέλες περιορίστηκαν.

Φέτος τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα. Η μισή παραλία καταλήφθηκε από ξαπλώστρες και ένα ιδιωτικό γήπεδο beach volley της επιχείρησης που εκμεταλλεύεται το αναψυκτήριο, ενώ δίπλα της το άλλο μισό της πλαζ μοιάζει με φτωχό συγγενή της.

Από τη μια μεριά 66 ομπρέλες με 132 παραταγμένες ξαπλώστρες προς 3 ευρώ η μία και από την άλλη μόλις 27 ομπρέλες που και αυτές τοποθετήθηκαν στις αρχές Ιουλίου! Ο δήμος μέχρι και το καλοκαίρι του 2014 τοποθετούσε πάνω από 100 ομπρέλες και στους δύο κόλπους της πλαζ. Σήμερα στο ½ της παραλίας αν δεν πληρώσεις, δεν κάθεσαι.

Η εταιρεία τοποθέτησε διαχωριστικά κάγκελα, για να απομονώσει το διάδρομο που οδηγεί προς τα αποδυτήρια. Από την πλευρά του δρόμου μια πινακίδα στην παλαιά είσοδο της πλαζ ενημερώνει ότι η είσοδος είναι ελεύθερη μόνο για τους πελάτες του ΚΟΚΟΜΟ beach bar.

Στην απέναντι πλευρά της πλαζ οι λουόμενοι με τα προγράμματα του δήμου, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, περπατούν προσεχτικά πάνω στις σπασμένες πλάκες του διαδρόμου που οδηγεί προς την τσιμεντένια προβλήτα.

"Η παραλία είναι ιδιωτική, ρωτήστε την Ελληνικό ΑΕ"

Δυο μέρες πριν, στη σελίδα του δήμου στο facebook αναρτήθηκε η είδηση «Η παραλία του Δήμου μας στον Άγιο Κοσμά υποδέχεται σήμερα και πρωτάθλημα beach volley!». Στο κείμενο αποσιωπήθηκε ότι το πρωτάθλημα διοργανώνεται στο ιδιωτικό γήπεδο beach volley του ΚΟΚΟΜΟ beach bar.

Έτσι ο δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης γίνεται κράχτης μιας δραστηριότητας που αναπτύσσεται στο ιδιωτικό τμήμα της πλαζ Αγίου Κοσμά.

Πολίτες καταγγέλλουν πως όταν ζήτησαν μια υπεύθυνη απάντηση αν είναι νόμιμη η επέκταση της εταιρείας με ξαπλώστρες, ομπρέλες, γήπεδα κλπ στον αιγιαλό, αντιμετωπίστηκαν από τη διοίκηση με μπλοκάρισμα από τη σελίδα του δήμου και διαγραφή των σχολίων τους. Μεταξύ τους και ένας δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης! Η σελίδα του δήμου στο facebook φαίνεται πως είναι ιδιωτική.


Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι απαντήσεις που δόθηκαν από το γραφείο τύπου του δήμου. «Ο χώρος δεν είναι κοινόχρηστος για να δώσει άδεια ο Δήμος για ομπρέλες και ξαπλώστρες ,αλλά ιδιωτικός της Ελληνικόν ΑΕ» ή «ρωτήστε την Ελληνικόν ΑΕ».

Στην παραλία που το 2007 από ιδιωτική μετατράπηκε σε ελεύθερη και δημόσια μετά από 24 μέρες απεργίας πείνας του Χρήστου Κορτζίδη και μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις πολιτών από όλη την Αττική, ο Γιάννης Κωνσταντάτος μέλος του ΔΣ της Ελληνικόν ΑΕ, υποδύεται τον Πόντιο Πιλάτο όταν πολίτες τον ρωτούν γιατί έκαναν την εμφάνισή τους ομπρέλες και ξαπλώστρες επί πληρωμή!

Κατά τα άλλα είναι ο δήμαρχος που αυτοπροβάλλεται ως μέγιστος διαπραγματευτής των συμφερόντων του δήμου προς τον όμιλο Λάτση και ο πολιτικός που ορίζει ανυπέρβλητες «κόκκινες γραμμές»!


Ο αριστερός κόλπος της πλαζ. Ομπρέλες, ξαπλώστρες,γήπεδο beach volley, όλα της εταιρείας

Είσοδος μόνο για τους πελάτες

Το γήπεδο beach volley που διαφημίζει η σελίδα του δήμου
και που δεν υπάρχει πουθενά στην άδεια της εταιρείας

Ο περισσότερος κόσμος προτιμά τον «φτωχό συγγενή», δεξί κόλπο της πλαζ, γιατί είναι δωρεάν

Από εδώ κάποτε περνούσαν τα ΑμεΑ για να πάνε στο αναβατόριο και να κολυμπήσουν
Τώρα οι λουόμενοι με τα προγράμματα του δήμου κάνουν ακροβατικά για να περάσουν

sinergasia.gr



Και ένα ιστορικό video από την κινητοποίηση της 26ης Ιουνίου 2010, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.


Ο αγώνας για την ελεύθερη παραλία του Αγίου Κοσμά δεν περιορίστηκε στο 2007, ούτε η διάρκειά του ήταν 24 ημερών.

Διαρκεί χρόνια και συνεχίζεται...

Και το στοίχημα είναι να (ξανα)νικήσουμε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου