Κυριακή 14 Αυγούστου 2016

Τα αρχαία και το εναλλακτικό σχέδιο για το Ελληνικό

του Στράτου Ιωακείμ

Eurokinissi
H πρωτοβουλία των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού να οριοθετηθούν οι χώροι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος εντός του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, δημιουργεί νέα δεδομένα.

Η «Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» κατέθεσε πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου μακροσκελή επιστολή με τις θέσεις και τις προτάσεις της, που αφορούν τον ήδη κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο υποστηρίζοντας την ανάγκη αυτός να επεκταθεί σε όλη την έκταση του ακινήτου.

Eπίσης, θεωρεί αναγκαία την κήρυξη ως διατηρητέων νεώτερων μνημείων όλων των κτιρίων και εγκαταστάσεων που σηματοδοτούν τη συλλογική μνήμη του χώρου.

Εντάσσει τις προτάσεις της «ως μέρος του εναλλακτικού σχεδίου που προτείνουμε για το Ελληνικό το οποίο αντιμετωπίζει το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού ως ένα σημαντικό Πόλο Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Αθλητισμού διεθνούς εμβέλειας και ανοιχτό στους κατοίκους της Αττικής, ένα πόλο έλξης εναλλακτικού φυσιολατρικού/πολιτισμικού τουρισμού, που λειτουργεί όλο τον χρόνο και ενεργοποιεί φθίνουσες υπηρεσίες και αδιάθετα ακίνητα στους παρακείμενους δήμους και το παράκτιο μέτωπο από το ΣΕΦ έως το Λαύριο».

Σκοπός είναι «το Μητροπολιτικό Πάρκο να συμβάλλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και ταυτόχρονα στην οικολογική και πολιτισμική αναβάθμιση της Αττικής», όπως τονίζει.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στα αρχαιολογικά ευρήματα από ήδη πραγματοποιηθείσες ανασκαφές, ορισμένα εκ των οποίων είναι ήδη ορατά και προσβάσιμα και «δίνουν τη δυνατότητα ανασύστασης της διαχρονικής ιστορίας του δυτικού παραλιακού μετώπου της Αττικής και ιδιαίτερα των 3 παρακείμενων δήμων».

Η «Επιτροπή Αγώνα» προτείνει να συσταθεί -με σημεία αναφοράς τις ορατές αρχαιότητες και αυτές που δεν είναι προσβάσιμες λόγω επίχωσης- ένας Αρχαιολογικός Περίπατος.

Να δημιουργηθεί ένα Αρχαιολογικό Πάρκο, «ως ανασύσταση του αρχαίου κόσμου επί του εδάφους του Μητροπολιτικού Πάρκου Ελληνικού» και να συμπληρωθεί με ένα Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο θα περιλαμβάνει τις ήδη υπάρχουσες αρχαιότητες και νέες που θα προκύψουν από μελλοντικές ανασκαφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου