Δευτέρα 1 Αυγούστου 2016

Νέος αποκλεισμός της παραλίας του Αγίου Κοσμά (φωτογραφίες)

γράφει ο Ανδρέας Δάνος


Το παραλιακό μέτωπο που αντιστοιχεί στον οικισμό του Κάτω Ελληνικού -όπου γεννήθηκα και σκοπεύω να περάσω όση ζωή μου απομένει- ονομάστηκε Άγιος Κοσμάς από το ομώνυμο εκκλησάκι του ….. αιώνα στη βορειοδυτική άκρη του μετώπου που το έχει… καταπιεί το παρακείμενο νυχτερινό κέντρο.

Στην παραλιακή αυτή ζώνη υπάρχει και ένα ακόμη εκκλησάκι, ο Άγιος Αλέξανδρος, γνωστός από την ομώνυμη στάση του τραμ.


Σ’ αυτό το σημείο υπήρχε μέχρι προχθές η τελευταία ελεύθερη δίοδος προς στη θάλασσα από το φτωχόκοσμο που δεν έχει να πληρώσει εισιτήριο στις ήδη κλεισμένες παραλίες, αλλά κι απ’ όσους κατοίκους του Κάτω Ελληνικού επιμένουν να κολυμπάνε στη θάλασσα που από παιδιά έμαθαν να κολυμπάνε… Σ’ αυτούς ανήκω κι εγώ.


Η πρόσβαση αυτή δεν υπάρχει πια.


Η «Ελληνικό Α.Ε.», που διαχειρίζεται την έκταση «διανοία κυρίου» καθώς λένε οι νομικοί, δηλαδή σα να είναι δική της, την έφραξε κι αυτήν προφανώς για να τον παραδώσει, όπως υπολογίζει, στον επόμενο «ιδιοκτήτη», τον κ. Λάτση «σε καλή κατάσταση και ελεύθερο βαρών, διεκδικήσεων κλπ.» όπως συνηθίζουν να διαφημίζουν την πραμάτεια τους όσοι εμπορεύονται γη.

Όλα αυτά είναι 100% παράνομα, είναι καθαρή ληστεία, αν πιστέψουμε τον τ. πρόεδρο του ΣτΕ κ. Δεκλερή που έλεγε ότι πρόκειται για «δημοσία κτήση» και είναι επομένως «εκτός εμπορίου» και το έλεγε αυτό όχι μόνο για την παραλιακή ζώνη αλλά και για το τ. αεροδρόμιο.

Το άρθρο 24 του Συντάγματος, εξάλλου, που προστατεύει το περιβάλλον γενικότερα, προστατεύει και τις παραλίες φυσικά, όπως, πιο συγκεκριμένα, προβλέπουν και οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί κατ’ εφαρμογήν του άρθρου 24 ( Ν 1650 κλπ.).

Όσο για την άποψη του Δικηγορικού Συλλόγου (ΔΣΑ), αρκεί να αντιγράψουμε τη σχετική επικεφαλίδα από κείμενο που έχει δώσει στη δημοσιότητα:

Ο αιγιαλός, η παραλία και τα παράκτια οικοσυστήματα αποτελούν δημόσια κοινόχρηστα πράγματα ανήκοντα κατά κυριότητα και εξ αδιαιρέτου σε όλους μας και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται η ακώλυτη και ελεύθερη απόλαυση τους που αποτελεί βασικό και κύριο από τη φύση προορισμό τους.


Το εκκλησάκι του Αγίου Αλεξάνδρου
Άρα η κ. Σουλτάνα Σπυροπούλου, ως πρόεδρος της «Ελληνικό Α.Ε.», παρανομεί κραυγαλέα και πρέπει να συλληφθεί αμέσως. Έστω κι αν, στη… μεγαλοψυχία της μας υποσχέθηκε ότι θα κλείνει τις πόρτες μόνο το βράδυ. Εμείς όμως, κυρία μου, θέλουμε να απολαμβάνουμε την παραλία και τη θάλασσα ελεύθερα και ακώλυτα οποιαδήποτε ώρα της μέρας ή της νύχτας και θα δώσουμε μάχη γι αυτό.


Μέρος της παραλίας στην πλευρά του Αγίου Αλεξάνδρου

Κι αυτή η μάχη δε θα είναι μόνο για την υπεράσπιση του Συντάγματος -όπως έχουμε υποχρέωση ως πολίτες, σύμφωνα με το ακροτελεύτιο άρθρο 120- αλλά και για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, δηλαδή της ζωής.

Διαβάστε:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου