Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Συνιδιοκτήτες του στο mega «κάρφωσε» ο Φώτης Μπόμπολας: «Για την κατάσταση στο κανάλι, φταίνε οι μέτοχοί του»

του Προκόπη Αγγελόπουλου

Συνιδιοκτήτες του στο mega «κάρφωσε» ο Φώτης Μπόμπολας, κατά τη μαραθώνια κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής την Τρίτη για τα τραπεζικά δάνεια σε ΜΜΕ και πολιτικά κόμματα.

Μίλησε για επιχειρηματίες που έχουν συμφέροντα και σε άλλα κανάλια και δεν θέλουν να προχωρήσει το mega.

«Για την κατάσταση στην οποία έχει φθάσει το κανάλι, φταίνε οι μέτοχοί του» είπε ο Φώτης Μπόμπολας. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι οι εργαζόμενοι του καναλιού θα πληρωθούν.

Ημέρα Φώτη Μπόμπολα η Τρίτη στην Εξεταστική Επιτροπή της βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της Πήγασος και μέτοχος στο MEGA, η εκδοτική του εταιρεία σύναψε το 2014 δανειακή σύμβαση με τρεις τράπεζες για ομολογιακό δάνειο ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ, με το οποίο αναχρηματοδότησε παλαιότερα δάνεια.

Τα χρήματα εκταμιεύτηκαν τον Απρίλιο του 2016, και ενώ ο Πήγασος ήταν ήδη βυθισμένος στην κρίση, έχοντας δει τα διαφημιστικά έσοδα να πέφτουν κατακόρυφα κατά 75%. Μάλιστα, η εταιρεία συνολικά μαζί με τις θυγατρικές της κατόρθωσε να πάρει μέσα στην κρίση, δύο ομολογιακά δάνεια ειδικού χαρακτήρα (zero coupon, που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να τα αποπληρώσει όλα μαζί στο τέλος της διάρκειας). Ωστόσο ο κ. Μπόμπολας υποστήριξε ότι ο λόγος που προχώρησαν οι τράπεζες στη σύναψη του ομολογιακού δανείου ήταν το γεγονός με το τρόπο αυτό αναχρηματοδοτούσαν με εξασφαλίσεις δάνεια τα οποία είχαν δώσει στο παρελθόν χωρίς εξασφαλίσεις.

Συνολικά, τα χρεωστούμενα δάνεια του Πήγασου και των θυγατρικών του εταιρειών είναι 160 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το μερίδιό του στα δάνεια του Τηλέτυπου είναι το 1/3 των συνολικά 112,7 εκατομμυρίων που χρωστά το κανάλι. Ο κ. Μπόμπολας υποστήριξε ότι οι καλύψεις για το μερίδιο του Πήγασου είναι επαρκείς, ενώ το δάνειο του Τηλέτυπου δεν εξυπηρετείται, με τις γνωστές συνέπειες.

Το γεγονός είναι ότι για το ομολογιακό δάνειο υπήρχε μία παράταση (ρύθμιση stand still) ώστε να διαπραγματευτεί ενδεχόμενη ρύθμιση και αντί να πληρώσει το σύνολο των 80 εκατομμυρίων, ο Πήγασος κατόρθωσε να πάρει παράταση της ρύθμισης αυτής, πληρώνοντας μόνο 3,5 εκατομμύρια και να εξασφαλίσει έτσι τραπεζική ενημερότητα.

Για την περίοδο 2009-2015 ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» είχε 250 εκατ. ζημιές με την εθνική τράπεζα να αναφέρει ως ακάλυπτους κινδύνους το 88%, ενώ σημειώνει πως στο ομολογιακό δάνειο αναχρηματοδοτήθηκαν και οι τόκοι κάτι το οποίο είναι παράνομο. Παράλληλα ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής Σωκράτης Φάμελλος, ρωτώντας τον να ξεκαθαρίσει αν και κατά πόσο ο «ΠΗΓΑΣΟΣ» θα πληρώσει αυτό το άνοιγμα προς τις τράπεζες και αν θα βάλουν χρήματα οι μέτοχοι από τις τσέπες τους ο κ. Μπόμπολας δε δεσμεύτηκε ,«όσο μπορώ θα το κάνω και όσο αντέχω οικονομικά», είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας ακόμα αν ο αριθμός των καναλιών πρέπει να ρυθμίζεται από την αγορά τόνισε πως πρέπει να ρυθμίζεται από την αγορά και το κράτος βάζει τους κανόνες.

Κληθείς να εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο οι τράπεζες είναι τόσο επιεικείς με την επιχείρησή του, ο ιδιοκτήτης της εκδοτικής εταιρείες απέδωσε αυτή τη μεταχείριση στο γεγονός ότι έχει καταθέσει επιχειρησιακό πλάνο, το οποίο οι τράπεζες θεώρησαν ικανοποιητικό, σύμφωνα με το οποίο, μέσα από την ενεργοποίηση σε νέους τομείς με νέες δραστηριότητες, η εταιρεία θα κατορθώσει να εξοφλήσει τα δάνειά της και ότι ήδη έχει προχωρήσει σε μείωση του κόστους λειτουργίας και αναπτύσσεται σε νέους τομείς.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τζαβάρα από τη ΝΔ, ο κ. Μπόμπολας παραδέχτηκε τη συμμετοχή του σε off shore εταιρεία στον Παναμά, την οποία έχει δηλώσει, όπως είπε στο πόθεν έσχες του, ενώ, όταν ρωτήθηκε, στη συνέχεια, για το σε ποιές εταιρείες off shore συμμετέχει, έδειξε ότι δεν μπορούσε να θυμηθεί.

Σε ερώτηση του αντιπροέδρου της επιτροπής και βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δημήτρη Καμμένου για το δάνειο που έδωσε στον Πήγασο η off shore εταιρεία με την επωνυμία Rostovar Capital, ο κ. Μπόμπολας δήλωσε ότι η εταιρεία αυτή είναι δική του και μέσω της εταιρείας αυτής δάνεισε τον Πήγασο 4,5 εκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 2%. Για τη νόμιμη ή μη απόκτηση αυτών των χρημάτων και τα αποδεικτικά στοιχεία που απαιτούνται για τη συναλλαγή (η οποία έγινε μέσω της HSBC στον Παναμά και της Alpha Bank στην Ελλάδα) ο κ. Μπόμπολας επιφυλάχτηκε να προσκομίσει τα σχετικά στοιχεία. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι το όνομά του εμφανίζεται στη λίστα Λαγκάρντ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. ΄Πρόκειται, όπως υποστήριξε, για λογαριασμό 20 εκατομμυρίων που ανήκει στην οικογένεια και είναι διαφανή.

Ο ιδιοκτήτης του Πήγασου και μέτοχος του Τηλέτυπου δεν μπόρεσε να δώσει πειστική απάντηση στην ερώτηση του κ. Καμμένου για 3,5 εκατομμύρια ευρώ που πληρώνονταν κάθε χρόνο σε στελέχη του καναλιού, εκτός μισθοδοσίας, με βάση και τα στοιχεία που έδωσαν οι ορκωτοί λογιστές που έκαναν σχετική έρευνα για τον Τηλέτυπο.

Ο κ. Μπόμπολας, ως άλλος Αλαφούζος, εμφανίστηκε ως αδικημένος από τις τράπεζες σε σχέση με τον ανταγωνισμό, ισχυριζόμενος ότι “έγιναν ρυθμίσεις δανείων εταιρειών που είναι ανταγωνιστές, την ίδια στιγμή που εκείνος ζητούσε ανάλογες ρυθμίσεις και ακόμη δεν το έχει κατορθώσει. Μάλιστα, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελευθεροτυπία και στον ΔΟΛ που πήραν ρύθμιση για τα δάνειά τους με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ ο Πήγασος πληρώνει ακόμη επιτόκια πολύ μεγάλα για τις δυνατότητες της εταιρείας.

Ερωτώμενος για τη συμμετοχή του κ. Κυριακίδη στο μετοχικό κεφάλαιο του Πήγασου, ο κ. Μπόμπολας ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία του είναι εισηγμένη εταιρεία και ο κ. Κυριακίδης μπήκε μέσα από το χρηματιστήριο. Η εταιρεία ΝΕΠ αγόρασε μετοχές από το χρηματιστήριο και αυτή τη στιγμή έχει μπει σε εκκαθάριση, με εκκαθαριστή κάποιον κ. Απόστολο Τσελεπόπουλο, αγνώστου διαμονής.

Ο κ. Καμμένος “στρίμωξε” τον κ. Μπόμπολα και για την εταιρεία Stoiximan, η οποία, όπως δήλωσε ο ίδιος, ανήκει στη σύζυγό του. Ρωτήθηκε αν πληρώνει φόρο στο Ελληνικό κράτος και απάντησε ότι πληρώνει φόρο κατά δήλωση, με βάση τον νόμο Βενιζέλου, καθώς η εταιρεία έχει έδρα τη Μάλτα. Ο κ. Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για θέμα γκρίζας διαφήμισης που υπάρχει σχετικά με την εταιρεία, ενώ ζήτησε από τον κ. Μπόμπολα να απαντήσει για ποιον λόγο, κερδίζοντας τόσα χρήματα από το Stoiximan, δεν τα έδωσε για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του MEGA.

Ο κ. Μπόμπολας προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τις δηλώσεις του διευθυντή του MEGA, Μανώλη Καψή, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για προσωπικές του απόψεις και δεν του ζητήθηκε να κάνει αυτές τις δηλώσεις από τους μετόχους του καναλιού. Υποστήριξε, επίσης, ότι ο ίδιος είχε κάθε καλή διάθεση να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Μάλιστα, ο Τηέτυπος όφειλε σε θυγατρική εταιρεία του Πήγασου για παραγωγή προγράμματος, 14 εκατομμύρια, τα οποία ο ίδιος δεν διεκδικούσε για να βοηθήσει το κανάλι να προχωρήσει. Όταν, όμως, είδε ότι δεν υπήρχε η ίδια προθυμία από τους άλλους μετόχους και εκείνος έκανε πίσω.

στο κόκκινο

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου