Τρίτη 16 Αυγούστου 2016

O tempora, o mores: Όταν η Καθημερινή έγραφε για τους «αρχαιολογικούς θησαυρούς» του Ελληνικού

Τότε (2003), πανηγυρικοί λόγοι για τα αρχαία, για τους σπάνιους περιβόλους και τους μοναδικούς θησαυρούς του Ελληνικού, σήμερα πόλεμος στο υπουργείο Πολιτισμού, που κάνει ένα αυτονόητο αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των ίδιων αρχαιοτήτων!

Εκείνο το πανηγυρικό άρθρο της Καθημερινής του 2003, με τίτλο "Οι αρχαιολογικοί θησαυροί του Ελληνικού", αναφέρεται στις αρχαιότητες που βρέθηκαν στο Ελληνικό την εποχή της κατασκευής του αμαξοστασίου του τραμ ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

Ακολουθούν κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια:

Οι εργασίες που έγιναν για τις ανάγκες ενός ακόμη ολυμπιακού έργου, του τραμ, υπήρξαν η αφορμή για την αποκάλυψη μοναδικών «θησαυρών». Στην αρχή ενός νεκροταφείου της περιφέρειας του άστεως των Αθηνών, με 150 τάφους που ερευνήθηκαν ένας ένας. Μέσα, όλοι, στον χώρο του αμαξοστασίου του Τραμ, ανάμεσα στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο και την Ελληνική Αεροπορική Βάση 129 ΠΥ. ​Έκπληξη ευχάριστη, αφού στο Χασάνι -έτσι ονομαζόταν η περιοχή ανάμεσα στις σημερινές λεωφόρους Βουλιαγμένης, Αλίμου και Ποσειδώνος, πριν από την ίδρυση του παλιού αεροδρομίου- υπήρχαν μαρτυρίες ήδη από τους περιηγητές του 19ου αι. ότι υπάρχουν ταφικοί τύμβοι και αρχιτεκτονικά κατάλοιπα.

Άλλωστε, όλοι λίγο πολύ γνωρίζουν ότι τη δεκαετία του '60, όταν ανασκάφηκε ο γνωστός ταφικός περίβολος του Ελληνικού, έδωσε νέο όνομα στην περιοχή.

Αλλά η μεγάλη έκπληξη ήρθε από αλλού. Έξω από τον χώρο των εγκαταστάσεων του αμαξοστασίου, αποκαλύφθηκε ένας σπάνιος ταφικός περίβολος με τον γλυπτό του διάκοσμο, δύο χάλκινοι λέβητες, μια εντυπωσιακή υδρία σε λίθινη κάλπη (όπου φυλάσσονταν οστά νεκρού), από την οποία μάλιστα σώζονται υπολείμματα υφάσματος του 5ου αι. π.Χ! Τα 300 κινητά ευρήματα, πήλινα κυρίως ειδώλια, σιδερένια και χάλκινα εγχειρίδια, κάτοπτρα κ. ά., είναι επίσης εντυπωσιακά.

Ώσπου ήρθε και η απόδειξη που κάθε αρχαιολόγος θέλει να έχει στα χέρια του: Οι επιγραφές. Τρεις ήρθαν στο φως και ήταν αρκετές για να αποδείξουν ότι το νεκροταφείο ανήκε στον αρχαίο δήμο του Ευωνύμου.

Το εύρημα του ταφικού περιβόλου με τον γλυπτό διάκοσμο δεν είναι συνηθισμένο. Θεωρείται σπάνιο, διότι μετά τις ανασκαφές του Κεραμεικού πριν από 100 χρόνια, είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται τόσο μεγάλος και μάλιστα ασύλητος ταφικός περίβολος με τον γλυπτό του διάκοσμο «κατά χώραν».

Οι εκπλήξεις μάλλον θα συνεχιστούν.

Όταν λοιπόν ολοκληρωθεί η αρχαιολογική έρευνα, τα σχέδια είναι δύο. Ένας επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος, αλλά και ένα μουσείο. Οι τέσσερις δήμοι -Αλίμου, Ελληνικού, Αργυρούπολης και Γλυφάδας- που έχουν λόγο στη διαχείριση του χώρου μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, σχεδιάζουν να ιδρύσουν μουσείο υπερτοπικού χαρακτήρα, ενώ ο έφορος κ. Γ. Σταϊνχάουερ θα εισηγηθεί την επαναφορά των ευρημάτων. «Τότε τα πρωτότυπα γλυπτά θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει στο μουσείο και στον αρχαιολογικό χώρο θα τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα».

O tempora, o mores...

Τότε, πανηγυρικοί λόγοι για τα αρχαία, για τους σπάνιους περιβόλους και τους μοναδικούς θησαυρούς του Ελληνικού, για το ίδιο το όνομα Ελληνικό που οφείλεται στην εύρεση του ταφικού περιβόλου τη δεκαετία του '60 (!), αυτού που χρειάστηκε να μεταφερθεί σε άλλη θέση για να μπορέσει να γίνει το αεροδρόμιο. Μέχρι και σχέδια για αρχαιολογικό χώρο και μουσείο προωθούσε τότε η Καθημερινή. Και βέβαια, επεσήμανε ότι υπάρχουν και άλλες εκπλήξεις, που θα συνεχιστούν, δηλαδή ότι η περιοχή κρύβει και άλλες αρχαιότητες που περιμένουν να ανακαλυφθούν στο μέλλον.

Σήμερα, η ίδια εφημερίδα κήρυξε πόλεμο στο υπουργείο Πολιτισμού, που κάνει ένα αυτονόητο αποφασιστικό βήμα προς την ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των ίδιων αρχαιοτήτων. Ένα βήμα που, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου, προηγούμενες κυβερνήσεις και πολιτικές ηγεσίες του εν λόγω υπουργείου, το άφησαν σε εκκρεμότητα για χρόνια.

Ας αφιερώσουν οι αναγνώστες της Καθημερινής λίγο χρόνο να διαβάσουν το άρθρο του 2003 για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Ελληνικού και ας αναρωτηθούν για το είδος της ενημέρωσης(;) που σήμερα τους προσφέρει η εφημερίδα...

left.gr

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου