Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2016

"Ο Νότος" από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης, την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 9.00μμ

7η προβολή της σεζόν από την Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης (ΚΙ.Λ.ΕΛΛ.ΑΡ.), την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου στις 9.00μμ με τη δραματική ισπανική ταινία "Ο Νότος - El Sur" (1983, Έγχρωμη, 95΄).

Οι προβολές, που είναι δωρεάν, γίνονται στο Café Teatral Πολυμήχανο - Φλέμινγκ 58 & Ολυμπίας, Αργυρούπολη και μπορείτε να δείτε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα των θερινών προβολών που είναι αφιερωμένο στον Ισπανόφωνο Κινηματογράφο.

Σκηνοθεσία: Βίκτορ Ερίθε / Víctor Erice
Με τους: Omero Antonutti, Sonsoles Aranguren, Icíar Bollaín

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η «Γκαβιότα» είναι ένα σπίτι στην κορυφή του οποίου στριφογυρίζει ένας ανεμοδείκτης και βρίσκεται στα προάστια μιας πόλης στο Βορρά της Ισπανίας. Εκεί ζουν ο Αγκουστίν, ένας γιατρός και μάγος-ραβδοσκόπος, η γυναίκα του Τζούλια, μια δασκάλα που κουβαλάει τις πληγές του Εμφυλίου και η μικρή τους κόρη Εστρέγια.


Η Εστρέγια περνά την παιδική της ηλικία καλλιεργώντας μέσα της την υποψία για την ύπαρξη ενός οικογενειακού μυστικού, την παρουσία δηλαδή μιας άλλης γυναίκας στη ζωή του πατέρα της. Μεγαλώνοντας και φτάνοντας στην εφηβεία μαθαίνει όλο και περισσότερα και η ζωή στην «Γκαβιότα» αρχίζει να αλλάζει καθώς η ίδια με παιδική αφέλεια ανακαλύπτει μεγάλα μυστικά για τη ζωή.

Η δικτατορία που ακολούθησε την επίσημη λήξη (1940) του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου δε σήμαινε μόνο καταστολή κάθε δημοκρατικής και προοδευτικής προσπάθειας αλλά και την απομόνωση κάθε διαφορετικής αντίληψης, την επικράτηση της λογικής του ατομισμού και την εγκαθίδρυση μιας πραγματικότητας γεμάτης μυστικά και ψέματα, αναγκαία ώστε η εξουσία να ενσταλάξει, μέσω της εκπαίδευσης, στη συνείδηση των νεότερων γενεών την εκδοχή των νικητών του πολέμου.


Η μικρή Εστρέγια μεγαλώνει μέσα στον κόσμο των μεγάλων που άγονται και φέρονται από άγνωστα για κείνη κίνητρα, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ανασφάλεια της χαμένης εστίας, την εξορία και τον ξεριζωμό. Περνά την παιδική της ηλικία, μακριά από το γενέθλιο «Νότο», που τον γνωρίζει μόνο μέσω των καρτ ποστάλ που στέλνει η νταντά του πατέρα της. Η καθημερινότητά της κυλά αβίαστα και αδιατάρακτα σχεδόν, αλλά κάτω από την επιφανειακή ακινησία κρύβονται πολύ βαθιά συναισθήματα και γεγονότα.

Βραβεία καλύτερης ταινίας στα Φεστιβάλ Σάο Πάολο, Σικάγο & Ιβηρικού Κινηματογράφου του Μπούργος (Ισπανία).

Διαβάστε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου