Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Συναυλία της Περιφέρειας Αττικής για το άνοιγμα της Ηετιώνειας Πύλης, το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ

Μεγάλη συναυλία διοργανώνουν, με την ευκαιρία του ανοίγματος για το κοινό του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων και η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά της Περιφέρειας Αττικής.

Η συναυλία, στην οποία θα πάρουν μέρος οι γνωστοί ερμηνευτές Δημήτρης Μπάσης και Ρίτα Αντωνοπούλου, θα πραγματοποιηθεί εντός του αρχαιολογικού χώρου, αύριο, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 8.30μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της Δράσης των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συμπίπτει με το άνοιγμα του αρχαιολογικού χώρου της Ηετιώνειας Πύλης, στο λοφίσκο «Καστράκι», στον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, με είσοδο από την οδό Κανάρη (απέναντι από την πύλη Ε2 του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά).

Ο χώρος θα μείνει δοκιμαστικά ανοιχτός για το κοινό μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016. Οι επισκέψεις μπορούν να γίνονται από Πέμπτη έως και Σάββατο, με ελεύθερη είσοδο. Το ωράριο λειτουργίας για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου είναι 11.00πμ - 7.00μμ.

Λίγα λόγια για τον χώρο:


Η Ηετιώνεια Πύλη είναι ο μεγαλύτερος αρχαιολογικός χώρος της πειραϊκής ακτής, με έκταση περίπου 20 στρέμματα.


Βρίσκεται στα δυτικά του κεντρικού λιμανιού, το οποίο προστάτευε στην αρχαιότητα.

Η σημασία της είναι διττή, διότι αφενός ήταν ο προμαχώνας του λιμανιού και μία από τις δυο εισόδους του τειχισμένου Πειραιά (η δεύτερη ήταν οι «Αστικές Πύλες»), κι αφετέρου διασώζει σημαντικές πληροφορίες για την οχυρωματική αρχιτεκτονική όπως αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε από τον 5ο ως τον 3ο αι. π.Χ.

Στον χώρο πραγματοποιούνται εργασίες αναστήλωσης, αποκατάστασης και διαμόρφωσης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιά.


Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής (Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά) και είναι προϋπολογισμού 700.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου