Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016

81η ΔΕΘ: Η ομιλία Τσίπρα - Πέντε βήματα για την ανάκαμψη @ Δίκαιη Ανάπτυξη με νέο τρόπο σκέψης και στρατηγική

Βρισκόμαστε ακριβώς στο σημείο που η οικονομία αλλάζει πρόσημο, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας, με στόχους, οδικό χάρτη και ορόσημο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο ξεκίνημα της ομιλίας του στο Βελλίδειο.

Κλείσιμο της αξιολόγησης με κατοχύρωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στα εργασιακά, οριστικοποίηση της ελάφρυνσης του χρέους, ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης το 2017 και άλμα σε βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, είναι τα πέντε βήματα που προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, προκειμένου η οικονομική ανάκαμψη που έρχεται, να γίνει Δίκαιη Ανάκαμψη.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία εδώ.


 Ο κ.Τσίπρας υπογράμμισε αρχικά το γεγονός ότι η 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τιμά φέτος τη φίλη χώρα Ρωσία. «Μια χώρα με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί, πολιτιστικοί και πνευματικοί δεσμοί. Μια χώρα που παίζει κρίσιμο ρόλο στην παγκόσμια πολιτική και οικονομική σκηνή και με την οποία επιδιώκουμε την συνεχή εμβάθυνση των οικονομικών, διπλωματικών και πολιτιστικών μας σχέσεων. Υποδεχόμαστε λοιπόν σήμερα με εγκαρδιότητα την ρωσική αποστολή υπό τον Αντιπρόεδρο Ντβόργκοβιτς και ευχόμαστε η παρουσία της στη ΔΕΘ και στη Θεσσαλονίκη να είναι πολλαπλά εποικοδομητική», είπε ο πρωθυπουργός.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε με ορίζοντα πενταετίας

Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι «συνήθως λέμε ότι βρισκόμαστε σε κρίσιμη καμπή. Εγώ θα σας πω ότι η ΔΕΘ φέτος διεξάγεται στη στιγμή της καμπής. Διότι βρισκόμαστε ακριβώς σε εκείνο το σημείο όπου η οικονομία μας αλλάζει πρόσημο και από το μείον της επταετούς ύφεσης γυρνάμε στο θετικό πρόσημο της ανάπτυξης. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ είναι αναγκαίο να οραματιστούμε και να σχεδιάσουμε μια Ελλάδα που θα αφήσει πίσω της τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος».
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις τεράστιες απώλειες του ελληνικού ΑΕΠ από το 2009 μέχρι σήμερα, που την οδήγησαν από το 98% του μέσου όρου της ΕΕ στο κατά κεφαλήν εισόδημα, να υποχωρήσει στο 68% μέσα σε πέντε χρόνια. «Ποσοστό αντίστοιχο με αυτό που αναλογούσε στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις χώρες της τότε ΕΟΚ το 1975. Μέσα σε πέντε χρόνια με τις καταστροφικές επιλογές ΝΔ-ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε το ένα τέταρτο του Εθνικού μας πλούτου, μειώθηκε κατά 40% το διαθέσιμο εισόδημα, εκτοξεύθηκε στο 28% η ανεργία, διευρύνθηκε κατά 38% το όριο της φτώχειας».

«Σήμερα που όλες οι ενδείξεις και οι δείκτες δείχνουν ότι αυτός ο κύκλος κλείνει, οφείλουμε να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα τουλάχιστον σε ορίζοντα πενταετίας. Να βάλουμε στόχους και να ορίσουμε τον οδικό χάρτη μέσα από τον οποίο θα τους πετύχουμε», είπε ο κ.Τσίπρας και σημείωσε ότι σε πέντε χρόνια η Ελλάδα κλείνει διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που έθεσε τις βάσεις για τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους. «Αξίζει λοιπόν να οραματιστούμε: Ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 2021; Ποια θέλουμε να είναι η Ελλάδα του 21ου αιώνα;».
 
Περιέγραψε αυτούς τους στόχους κάνοντας λόγο για μία Ελλάδα «που θα έχει κατοχυρώσει τη παρουσία της στο πυρήνα της Ε.Ε. ως ένα πραγματικά σύγχρονο, ευρωπαϊκό, δημοκρατικό κράτος δικαίου. Μιας Ελλάδας πόλου σταθερότητας, φάρου δημοκρατίας και κοινωνικής διακιοςύνης. Μιας Ελλάδας που θα έχει αφήσει οριστικά πίσω της τη μαύρη πενταετία της κρίσης και τα λάθη που οδήγησαν σε αυτή».
 
Να αλλάξουμε εμείς, αντί να περιμένουμε να αλλάξουν οι εταίροι
 
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα υλοποιηθούν αυτοί οι στόχοι, τονίζοντας ότι θα πρέπει αντί να περιμένουμε να αλλάξουν στάση οι εταίροι της Ελλάδας, να αλλάξουμε τρόπο σκέψης και στρατηγική... να στραφούμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρα ... στη δημιουργία νέου πλούτου αλλά και στην αλλαγή του τρόπου διανομής του, στη καινοτομία, στην έρευνα, στην υγιή επιχειρηματικότητα».
 
Παρέθεσε επίσης τα τεράστια συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, την «μοναδική γεωγραφική θέση, που μας καθιστά κόμβο των εμπορικών και ενεργειακών δρόμων του μέλλοντος», τις ανεξάντλητες και ανεκμετάλλευτες εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τη «δυνατότητα να παράγουμε μοναδικά σε ποιότητα αγροτικά προϊόντα».
 
Το «κυριότερο αλλά εντελώς αναξιοποίητο πλεονέκτημα: Ένα εξαιρετικό επιστημονικό δυναμικό, υψηλά εκπαιδευμένων νέων επιστημόνων. Που μπορούν να παράξουν νέο πλούτο μέσα από το συνδυασμό  έρευνας, καινοτομίας, νέων τεχνολογιών και νεοφυούς επιχειρηματικότητας», υπογράμμισε ο κ.Τσίπρας.

Ίσοι μεταξύ ίσων, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα
 
«Μπορούμε λοιπόν να πετύχουμε το στόχο μιας νέας Ελλάδας μέχρι το 2021, αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη παραγωγή νέου πλούτου. Αλλά ταυτόχρονα αν δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο πλούτος να διανεμηθεί δίκαια. Όχι σε αυτούς που μοιράστηκαν ως λεία τα οφέλη της ανάπτυξης πριν τη κρίση, για να βγάλουν αφορολόγητα κέρδη στις τράπεζες του εξωτερικού. Όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη. Αλλά στους ανθρώπους της εργασίας, της δημιουργίας και της παραγωγής. Στους ανθρώπους των επιστημών και της καινοτομίας.

Αυτήν την Ελλάδα πρέπει να ενισχύσουμε. Την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και της διαφάνειας. Την Ελλάδα που θα μάθει να λειτουργεί πέρα και κόντρα  στις πρακτικές που μας έφεραν ως εδώ: Τη διαφθορά, τη γενικευμένη φοροδιαφυγή, τη μαύρη εργασία, τη διαπλοκή, το πελατειακό κράτος και την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα». 
 
«Αυτός είναι ο στρατηγικός μας στόχος. Για να καταφέρουμε να είμαςτε ίσοι μεταξύ ίσων, στην Ευρώπη του 21ου αιώνα. Σε μια Ευρώπη όμως που αγωνιζόμαστε για να αλλάξει προσανατολισμό. Σε μια Ευρώπη που τον πρώτο λόγο θα έχουν οι λαοί και όχι οι τεχνοκράτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.
 
Δεν έγινε τυχαία πρωταγωνιστής των εξελίξεων η Ελλάδα
 
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην 1η Ευρωμεσογειακή Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα και τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πλέον χώρα - παρίας.

Μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη. Με συγκεκριμένες παρεμβάσεις όχι μόνο για το ελληνικό ζήτημα αλλά και για τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης». 
 
«Η αλλαγή της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Δεν είναι αποτέλεσμα τύχης», τόνισε ο κ.Τσίπρας, αλλά «αποτέλεσμα... αγώνων που δόθηκαν και δίνονται σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο από τις επιπτώσεις της επιθετικής λιτότητας αλλά και απο τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Με κύρια τη δέσμευση για τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα που καταδίκαζαν την οικονομία σε διαρκή ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση».

«Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Οι στόχοι για τα πλεονάσματα που προβλέπει η Συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού είναι πλέον πολύ χαμηλότεροι», σημείωσε. 
 
Τα πέντε επόμενα βήματα
 
«Κατανοώ απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί. Αλλά σήμερα, για πρώτη φορά από το 2009, μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών», συνέχισε ο πρωθυπουργός, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία.
 
«Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση. Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό. Η κατοχύρωση, λοιπόν, και η εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν θεμελιώδη προϋπόθεση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στη χώρα μας».
 
«Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup. Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές. Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017. Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 
 
Ετσι, η ανάπτυξη δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, θα γίνει Δίκαιη Ανάπτυξη, «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης», τόνισε.
 
Παρέθεσε μάλιστα τις προϋποθέσεις, σημειώνοντας ότι απαιτείται «μετάβαση σε μια εξωστρεφή οικονομία. Που θα βασίζεται στην στήριξη της εργασίας, στην καινοτομία, στην οικοδόμηση δικτύων και στη ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. 
 
Στήριξη της εργασίας: Γιατί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας δεν επιτυγχάνεται με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Αντίθετα η αύξηση των μισθών και η αναδιανομή εισοδημάτων υπέρ του κόσμου της εργασίας είναι προϋπόθεση της ανάπτυξης και όχι αποτέλεσμά της.  
 
Καινοτομία: Γιατί το πραγματικό κεφάλαιο της χώρας είναι οι άνθρωποί της. 
 
Οικοδόμηση δικτύων και στήριξη της κοινωνικής οικονομίας: Γιατί σε μια οικονομία που κυριαρχούν οι μικρές κλίμακες πρέπει το μειονέκτημα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα.
Θέλουμε λοιπόν σύγχρονα συνεταιριστικά σχήματα και ενισχύουμε τις συνέργειες των επιχειρήσεων. Γιατί η επιτυχής αξιοποίηση των δυνατοτήτων της χώρας απαιτεί ισχυρό πνεύμα συνεργασίας. Ας το επινοήσουμε λοιπόν ξανά. Ας φέρουμε αυτή την αξία της αριστεράς στο κέντρο της κοινωνίας και της οικονομίας. 
 
Και τέλος ρύθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος: Γιατί θέλουμε ένα κράτος ρυθμιστικό και όχι γραφειοκρατικό. Ένα κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη και την επιχειρηματικότητα και θα διασφαλίζει τους όρους του ανταγωνισμού. 
 
Αυτός είναι και ο μοναδικός δρόμος για να αντιμετωπίσουμε το υπαριθμόν ένα πρόβλημα της χώρας : Την ανεργία. Γιατί βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία νέων, σταθερών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Θέσεων εργασίας που θα δίνουν προοπτική στις ζωές των νέων ανθρώπων. 

Διεύρυνση φορολογικής βάσης με δικαιότερη κατανομή
 
Ο κ.Τσίπρας στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς σε σειρά θεμάτων, όπως την διεύτυνση της φορολογικής βάσης με ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος, τη θέσπιση λογαριασμού αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης, για τους επιχειρηματίες, την κατάθεση του νόμου για οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI).
 
Παράλληλα, εκτίμησε ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για αισθητή μείωση φορολογικών βαρών, στουςς έμμεσους φόρους και την ακίνητη περιουσία, με δικαιότερη κατανομή βαρών μέσω της αντικατάστασης του ΕΝΦΙΑ από έναν δικαιότερο φόρο. Μέχρι τότε, όπως είπε, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επέκταση απαλλαγών για τα πιο ευάλωτα στρώματα. 

Μέχρι τελευταίο ευρώ σε κοινωνικές ανάγκες τα 246 εκατ. ευρώ των καναλαρχών
 
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Τσίπρας και στην ολοκλήρωση του πρώτου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, από τον οποίο προέκυψαν έσοδα 246 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, «ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό».
 
«Μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε ... σε συγκεκριμένες δράσεις για να στηρίξουμε κοινωνικές ανάγκες:
  • Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα. 
  • Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
  • Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ενίσχυση της Υγείας με 10.000 γιατρούς και νοσηλευτές
 
Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η μεγάλη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. 
 
Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς ... Και πιο συγκεκριμένα:
• Με την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων 
• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
• Την πρόσληψη 760  ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ. 
• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας. 
• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών - με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
• Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 5000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης».
Μετά τη Ρωσία, η Κίνα

Η Κίνα θα είναι η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ, μετά την Ρωσία φέτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα θέματα της βόρειας Ελλάδας, ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο εμπορικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μετρό, την ηλεκτρική σιδηροδρομική σύνδεση από την Πάτρα ως τους Ευζώνους, την ανακατασκευή του αεροδρομίου «Μακεδονία» και το δίκτυο φυσικού αερίου.
 

Πάγωμα ασφαλιστικών οφειλών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Στο τέλος της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παγώνουν οι ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ
που καθίστανται ληξιπρόθεσμες ως και τις 31 Δεκεμβρίου, εξήγγειλε από το Βελλίδειο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο κλείσιμο της ομιλίας του προς τους παραγωγικούς φορείς και εγκαινιάζοντας την 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

«Παρουσίασα σήμερα ένα συνεκτικό εθνικό σχέδιο - κάλεσμα προς τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου για την υπέρβαση της κρίσης και κυρίως για την χάραξη της επόμενης μέρας για τη χώρα μας. Ένα σχέδιο που οικοδομεί πλατιές και σταθερές κοινωνικές συμμαχίες στην κοινή εθνική προσπάθεια να βρούμε το βηματισμό μας στον πυκνό ιστορικό χρόνο των σαρωτικών μεταβολών που διανύουμε. Με τους πολλούς και προς όφελος των πολλών. Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Σας ευχαριστώ», κατέληξε ο κ.Τσίπρας. 

στο κόκκινο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου