Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Ο διαγωνισμός έγινε. Η ΝΔ έχασε. Και τώρα τι;

γράφει η Ντίνα Μπατζιά

Μετά από μία πολύωρη διαδικασία, η πολιτική απόφαση να μπει ένα τέλος στην τηλεοπτική ανομία χρόνων επικράτησε ενός πολύ ισχυρού και με όλα τα μέσα πολέμου από την πλευρά των ιδιοκτητών, οι οποίοι στόχευαν στην ακύρωσή του, όμως συμμετείχαν και τελικά το αντίτιμο που «ακούμπησαν» στα δημόσια ταμείο, έδειξε πως λεφτά υπήρχαν...

Η δημοπρασία τελείωσε χωρίς προβλήματα, χωρίς διαρροές, με απόλυτη διαφάνεια και υπευθυνότητα.

 
Οι άδειες δόθηκαν. Έγινε το πρώτο βήμα για ένα πιο καθαρό και πιο ποιοτικό τηλεοπτικό τοπίο, που δεν θα στηρίζεται σε θαλασσοδάνεια και πλάτες ημετέρων, που δεν θα ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις και δεν θα εκφοβίζει το κόσμο, δεν θα αποσιωπά και δεν θα παραποιεί την είδηση, δεν θα παραπληροφορεί και δεν θα προπαγανδίζει στην προσπάθειά του να κατευθύνει την κοινή γνώμη.

Το πρώτο βήμα. Ποια είναι όμως τα επόμενα όπως τα προβλέπει ο νόμος Παππά;
 

Αρχικά,
μέσα σε 5 ημέρες από την ανακοίνωση των των υπερθεματιστών για τις τέσσερις άδειες, θα πραγματοποιηθεί έλεγχος «πόθεν έσχες» των κεφαλαίων των επιχειρηματιών που θα επενδυθούν για την αγορά της άδειας.


Όσοι εξασφάλισαν άδεια,
θα πρέπει να καταβάλουν το 1/3 του συνολικού τιμήματος εντός 15 ημερών. Το επόμενο 1/3 θα πρέπει να καταβληθεί εντός 6μήνου και το τελευταίο 1/3 στη συνέχεια, εντός 12μήνου.

Εντός 15 ημερών κατακυρώνονται οι τέσσερις υπερθεματιστές της δημοπρασίας.


Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ στις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών. Το ΣτΕ θα εξετάσει την ουσία των προσφυγών των σταθμών κατά της αδειοδότησης και τη συνταγματικότητα του νόμου.


Σε διάστημα 90 ημερών (Δεκέμβριο δηλαδή) από την κατακύρωση των αδειών στους υπερθεματιστές, οι σταθμοί που ΔΕΝ πήραν άδεια πρέπει να σταματήσουν να εκπέμπουν. Η Digea δεν έχει δικαίωμα να μεταδίδει πρόγραμμα μη αδειοδοτημένων τηλεοπτικών σταθμών.


Εντός του 2016, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, θα ξεκινήσει η προκήρυξη του κύκλου των περιφερειακών αδειών.


Το βάρος τώρα πέφτει στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), την Ανεξάρτητη Αρχή η οποία βάσει της συνταγματικής πρόβλεψης θα εφαρμόσει το νόμο και θα επιβλέπει - ελέγχει τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά τη δημοπρασία, εξασφαλίζοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των «νέων» καναλιών.


Η αξιωματική αντιπολίτευση
έχει πλέον, μετά την επιτυχή έκβαση της δημοπρασίας, απόλυτη ευθύνη, αλλά και μοναδική επιλογή, να σταματήσει να βάζει τρικλοποδιές που είχαν στόχο να ακυρώσουν το διαγωνισμό, και να συνεργαστεί  για τη συγκρότηση του ΕΣΡ. Εναλλακτική λύση δεν φαίνεται να έχει.


Οποιαδήποτε εμμονή σε προηγούμενη στάση της, την απομακρύνει από τον ίδιο της το κόσμο. Τη μάχη αυτή την έχασε.

στο κόκκινο
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου